Υλικά συνταγής
1 μεγάλο καρότο τριμμένο στον τρίφτη
130 γρ. κεφαλοτύρι πικάντικο (κατά προτίμηση Μετσόβου), τριμμένο
250 ml κόκκινο ξηρό κρασί
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, κομμένο σε ψιλά καρέ
2 λίτρα ζεστό ζωμό λαχανικών ή βοδινού
1/2 ματσάκι μαϊντανό, μόνο τα φύλλα του ψιλοκομμένα
1 κιλό μοσχαρίσιο κρέας (κατά προτίμηση «σπαλομίτα», που είναι ένα πολύ ζουμερό και νόστιμο κομμάτι της μοσχαρίσιας σπάλας), κομμένο σε μέτριους κύβους
1½ κονσέρβα ολόκληρα ντοματάκια κομμένα κονκασέ (κρατάτε το χυμό τους)
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1 κ.σ. ρίγανη τριμμένη σε λεπτό σουρωτήρι-σήτα ώστε να γίνει λεπτή σκόνη
1 μεγάλη σκελίδα σκόρδου, λιωμένη
500 γρ. μετσοβίτικες χυλοπίτες
1/4 κ.γ. γαρίφαλο τριμμένο