Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ηρθε η ώρα να αλλάξετε τα γυαλιά σας: Ετσι θα το καταλάβετε

Δημοσιεύθηκε: 04 Ιουν 2021, 14:08 0

Οπως ήδη γνωρίζετε, όσοι φοράτε γυαλιά, πρέπει να επισκέπτεστε τον οφθαλμίατρο σας αλλά και κάποια στιγμή να τα αλλάξετε.

Τα γυαλιά είναι απαραίτητα για τα προβλήματα όρασης που αντιμετωπίζουμε, αλλά πολλοί άνθρωποι φορούν επί σειρά ετών το ίδιο ζευγάρι διότι δεν πηγαίνουν στον οφθαλμίατρο όσο συχνά θα έπρεπε.

Οι άνθρωποι αυτοί νομίζουν ότι βλέπουν καλά. Ωστόσο μια προσεκτική εξέταση από τον οφθαλμίατρο συχνά αποκαλύπτει ότι η πεποίθηση αυτή ήταν λανθασμένη.

«Τα μάτια έχουν μεγάλη προσαρμοστική ικανότητα και κάνουν ό,τι μπορούν για να διατηρήσουν φυσιολογική την όραση», λέει ο χειρουργός-οφθαλμίατρος Αναστάσιος-Ι. Κανελλόπουλος, καθηγητής Οφθαλμολογίας στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης.

«Την ίδια προσπάθεια καταβάλλουν και όταν η όραση είναι μειωμένη, επειδή το άτομο φορά λάθος γυαλιά. Τελικά συνηθίζουν να ΜΗΝ βλέπουν καλά και ο ασθενής νομίζει ότι η μυωπία, η πρεσβυωπία ή ο αστιγματισμός του ελέγχονται ικανοποιητικά».

Όταν όμως ο πάσχων απευθυνθεί τελικά στον οφθαλμίατρο, συχνά μαθαίνει ότι η όρασή του έχει επιδεινωθεί. Όταν εξ άλλου φορέσει τα νέα του γυαλιά μπορεί να ανακαλύψει ότι δεν βλέπει καλά ή ότι ζαλίζεται. «Τα συμπτώματα αυτά προκαλούνται από την προσπάθεια που κάνουν τα μάτια να προσαρμοστούν στη νέα πραγματικότητα», εξηγεί ο καθηγητής. «Συνήθως όμως διαρκούν λίγες μέρες (κατά κανόνα 1-2). Ύστερα υποχωρούν».

Τα συμπτώματα πως ήρθε η ώρα να αλλάξετε τα γυαλιά σας

Πώς μπορεί ένας άνθρωπος ο οποίος δεν πηγαίνει προληπτικά στον οφθαλμίατρο, να καταλάβει ότι πρέπει να αλλάξει τα γυαλιά οράσεως που χρησιμοποιεί; Ο κ. Κανελλόπουλος λέει ότι υπάρχουν μερικά ύποπτα συμπτώματα που πρέπει να τον προβληματίσουν. Να ποια είναι:

1. Εχετε συχνά πονοκέφαλο

Οι επαναλαμβανόμενοι πονοκέφαλοι σπανίως συσχετίζονται από τους πάσχοντες με την όρασή τους. Ωστόσο αποτελούν μία από τις πιο πρώιμες ενδείξεις πως τα γυαλιά χρειάζονται αλλαγή. Οι κεφαλαλγίες αναπτύσσονται επειδή ο εγκέφαλος αντιλαμβάνεται αδιόρατες αλλαγές στην όραση, που τον αναγκάζουν να εργάζεται σκληρά για να τις διορθώσει.

Οσοι έχουν μυωπία και φορούν λάθος γυαλιά, τυπικά νιώθουν τον πονοκέφαλο στο μέτωπο, ακριβώς πάνω από τα φρύδια. Οσοι έχουν πρεσβυωπία, τείνουν να παρουσιάζουν πονοκέφαλο όταν κοιτούν επί πολλή ώρα κοντινά αντικείμενα που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση.

Πονοκέφαλο μπορεί να προκαλέσει και ο σκελετός των γυαλιών, όταν πιέζει πολύ το κρανίο πίσω από τα πτερύγια των αυτιών.

2. Νιώθετε τα μάτια σας κουρασμένα

Αν νιώθετε τα μάτια σας κουρασμένα, είναι πιθανό να έχετε ένα από τα σαφέστερα σημάδια ότι η όρασή σας έχει αλλάξει. Όταν η κόπωση των ματιών οφείλεται σε άλλα αίτια (π.χ. έλλειψη ύπνου, εποχιακές αλλεργίες) συνήθως διαρκεί 1-2 μέρες. Όταν όμως νιώθετε διαρκώς κουρασμένα τα μάτια σας, το πιθανότερο είναι πως χρειάζεστε καινούργια γυαλιά.

3. Μισοκλείνετε τα μάτια σας για να δείτε καθαρά

Οι άνθρωποι που μισοκλείνουν διαρκώς τα μάτια τους, συνήθως αντιμετωπίζουν αδιόρθωτο πρόβλημα όρασης. Η κίνηση αυτή αποτελεί φυσικό τρόπο διόρθωσης της εστίασης και της διαύγειας της εικόνας. Πολλοί άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν καν ότι μισοκλείνουν τα μάτια τους, παρά μόνο όταν τους πονέσουν.

Μακροπρόθεσμα, το συνεχές μισοκλείσιμο των ματιών βλάπτει την όραση. Αυτό οφείλεται στο ότι κουράζει τα μάτια και επιδεινώνει τις όποιες διαθλαστικές ανωμαλίες έχει το άτομο (μυωπία, αστιγματισμό κ.λπ.). Αν μισοκλείνετε τα μάτια σας όταν κοιτάζετε την οθόνη του κινητού ή του λάπτοπ σας, κλείστε ένα ραντεβού με τον οφθαλμίατρό σας.

4. Οι εικόνες που βλέπετε είναι θολωμένες

Υπάρχουν πάρα πολλοί λόγοι για τους οποίους μπορεί να μην βλέπετε καθαρά, από τον καταρράκτη έως διάφορα νοσήματα. Συχνά όμως η αιτία είναι χρήση λανθασμένων διορθωτικών γυαλιών.

Αν ξαφνικά διαπιστώσετε ότι δεν βλέπετε καθαρά τα διάφορα αντικείμενα (κυρίως το εξωτερικό περίγραμμά τους), από το ένα ή και τα δύο μάτια, πρέπει να σας εξετάσει ο οφθαλμίατρός σας.

5. Βλέπετε διπλά είδωλα από το ένα μάτι

Το να βλέπει ένας άνθρωπος διπλά είδωλα ονομάζεται διπλωπία. Η διαταραχή αυτή μπορεί να εκδηλωθεί στο ένα μάτι ή και στα δύο. Η διπλωπία από το ένα μάτι σχεδόν ποτέ δεν σημαίνει κάτι σοβαρό. Αντιθέτως, εκείνη και στα δύο μάτια συχνά οφείλεται σε σοβαρά νευρολογικά προβλήματα.

Αν έχετε διπλωπία από το ένα μάτι, πιθανώς η ρίζα του προβλήματος είναι τα γυαλιά οράσεώς σας. Μπορεί να είναι παλιά, ο σκελετός τους να έχει στραβώσει ή να έχετε γρατζουνίσει τους διορθωτικούς φακούς τους. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να σας εξετάσει δίχως καθυστέρηση ο οφθαλμίατρός σας.

6. Τα γυαλιά σας δεν καθαρίζουν

Η συνεχής χρήση των γυαλιών οράσεως τους προκαλεί φθορές. Αν δεν τα αλλάζετε συχνά, οι φθορές συσσωρεύονται και κάποια στιγμή θα διαπιστώσετε ότι οι διορθωτικοί φακοί έχουν πια αλλοιωθεί μόνιμα και δεν μπορείτε να τους καθαρίσετε όπως παλαιότερα. Η συνηθέστερη αλλοίωση είναι μικροσκοπικές ρωγμές, που θολώνουν την επιφάνειά τους και επηρεάζουν την όραση.

7. Δεν θυμάστε πότε αλλάξατε για τελευταία φορά γυαλιά

Σύμφωνα με τις συστάσεις της Αμερικανικής Ακαδημίας Οφθαλμολογίας (AAO), οι υγιείς ενήλικες χωρίς προβλήματα όρασης πρέπει να ελέγχουν λεπτομερώς την όρασή τους:
– Μία φορά στις ηλικίες 20-29 ετών (δηλαδή μία φορά κατ’ αυτή τη δεκαετία)
– Δύο φορές στις ηλικίες 30-39 ετών (δύο φορές στη δεκαετία αυτή)
– Μία φορά στην ηλικία των 40 ετών
– Μία φορά κάθε χρόνο στις ηλικίες 20-40 ετών, αν φορούν φακούς επαφής

Μετά τα 40 έτη, η συχνότητα του ελέγχου καθορίζεται από τα ευρήματα της εξέτασης από τον οφθαλμίατρο. Μετά τα 65 έτη ο έλεγχος πρέπει να επαναλαμβάνεται κάθε 1-2 χρόνια ή συχνότερα, αν το συστήσει ο οφθαλμίατρος.

Ωστόσο, τα άτομα με προβλήματα οράσεως πρέπει να πηγαίνουν στον οφθαλμίατρο μία φορά κάθε 1-3 χρόνια ή όσο συχνά έχει συστήσει ο οφθαλμίατρός τους. Στη διάρκεια αυτών των επισκέψεων, θα γίνεται έλεγχος της οράσεως και θα σας χορηγεί ο ιατρός νέα γυαλιά, αν τα χρειάζεστε. «Αν πήγατε τελευταία φορά στον οφθαλμίατρο κάποια απροσδιόριστη στιγμή πριν από την πανδημία, καλό είναι να προγραμματίσετε νέο ραντεβού», συνιστά ο κ. Κανελλόπουλος.

Πηγή: iatropedia.gr

Το άρθρο Ηρθε η ώρα να αλλάξετε τα γυαλιά σας: Ετσι θα το καταλάβετε εμφανίστηκε πρώτα στο Thes.

Δες όλες τις τελευταίες ειδήσεις που σε αφορούν, από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Huli Ειδήσεις

Υγεία ΓΥΑΛΙΑ ΜΥΩΠΙΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ηλιακή ακτινοβολία: Τι πρέπει να προσέξετε αν ανήκετε σε συγκεκριμένες κατηγορίες

ΗΛΙΑΚΗ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ Η υπερβολική έκθεση στον ήλιο και την ηλιακή ακτινοβολία δεν βλάπτει μόνο το δέρμα, αλλά και τα μάτια. Γιατί πρέπει να αρχίζει από τα πρώτα χρόνια της ζωής η... Χθες 09:54

Τσίμπημα από μέλισσα ή σφήκα: Τι κάνετε

ΑΛΛΕΡΓΙΕΣ Την περίοδο αυτή είναι πολύ πιθανό να σας τσιμπήσει κάποια μέλισσα ή σφήκα και σίγουρα δεν είναι κάτι που θα σας αρέσει. Ενα τσίμπημα από μέλισσα ή σφήκα, μπορεί... 18 Ιουν 2021, 13:44

Τι είναι ο εμφυτευόμενος απινιδωτής που οι γιατροί θα βάλουν στον Κρίστιαν Ερικσεν

ΚΑΡΔΙΑ Η κατάρρευση του Δανού ποδοσφαιριστή Κρίστιαν Ερικσεν στο γήπεδο την ώρα του αγώνα της χώρα του με τη Φινλανδία στην πρεμιέρα του Euro 2021, συγκλόνισε τον κόσμο του... 17 Ιουν 2021, 18:57

Κορoνοϊός: Τα προβλήματα υγείας που αντιμετώπισαν ασθενείς μετά την ανάρρωση τους

ΗΠΑ Σύμφωνα με μεγάλη μελέτη, κατά την οποία αναλύθηκαν τα ιατρικά δεδομένα περίπου δύο εκατομμυρίων πολιτών στις ΗΠΑ, σχεδόν ένας στους τέσσερις ανθρώπους που ασθένησαν... 16 Ιουν 2021, 23:02

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

Δεν έχει σχολιάσει κανείς αυτό το άρθρο. Γράψε το πρώτο σχόλιο...

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

* Υποχρεωτικά πεδία  •  Απομένουν 2500 χαρακτήρες

ροη ειδησεων

Survivor – Spoiler: Ποιος αποχωρεί στο επεισόδιο της Κυριακής

Το Survivor έχει μπει στην τελική ευθεία και πλέον έξι είναι μόνο οι παίκτες που αγωνίζονται και διεκδικούν το μεγάλο έπαθλο. Στο επεισόδιο του Survivor της Κυριακής... Χθες 23:59

Euro 2020: Η Ισπανία “σκόνταψε” και κόντρα στην Πολωνία

Ισπανία και Πολωνία αναδείχτηκαν ισόπαλες με 1-1 για τη 2η αγωνιστική των ομίλων του Euro 2020. Για δεύτερο συνεχόμενο παιχνίδι στη διοργάνωση ένα από τα φαβορί, η... Χθες 23:53

Κορονοϊός: Ανησυχία στον ΠΟΥ για την εξάπλωσή του στην Αφρική

Ο ΠΟΥ ανησυχεί για την εξάπλωση των κρουσμάτων κορονοϊού στην Αφρική. Συγκεκριμένα, η τροχιά των κρουσμάτων του νέου κορονοϊού στην Αφρική είναι «πάρα πολύ... Χθες 23:49

Τουρισμός: Αλλαγές στις προϋποθέσεις εισόδου των τουριστών στην Ελλάδα

Δύο σημαντικές τροποποιήσεις στη διαδικασία υγειονομικού ελέγχου των εισερχόμενων τουριστών στη χώρα μας αποφάσισε η κυβέρνηση, όπως τονίζει σε ανακοίνωση του το... Χθες 23:39

Πετράλωνα: Καταγγελία για βιασμό και ξυλοδαρμό 50χρονης καθαρίστριας

Μία ακόμα καταγγελία βιασμού και ξυλοδαρμού βλέπει το φως της δημοσιότητας. Θύμα φέρεται να είναι μία 50χρονη γυναίκα στα Πετράλωνα Αττικής , η οποία εργάζεται ως... Χθες 23:33

Δείτε ακόμα

Τι είναι η μυοκαρδίτιδα και ποια είναι τα συμπτώματα

ΚΑΡΔΙΑ Οι διάφορες αναφορές για μυοκαρδίτιδα μετά τη δεύτερη δόση εμβολίων για κορονοϊό, έχει προκαλέσει ανησυχία στον κόσμο για το τι ακριβώς είναι η συγκεκριμένη πάθηση.... 16 Ιουν 2021, 19:55

Κορονοϊός: Ποιοι ασθενείς κινδυνεύουν από μακροχρόνιες επιπλοκές

ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ H παχυσαρκία είναι μείζων παράγοντας κινδύνου για σοβαρή νόσηση και θάνατο από COVID-19 στην οξεία φάση. Μία μελέτη που δημοσιεύτηκε πρόσφατα καταδεικνύει ότι μπορεί... 13 Ιουν 2021, 15:53

Πάγκρεας: Τα 5 σημάδια που φανερώνουν πρόβλημα

ΑΝΘΡΩΠΟΣ Ενα από το πιο σημαντικά εργαλεία του οργανισμού μας για την πέψη είναι το πάγκρεας. Το πάγκρεας είναι ένας μακρόστενος, πεπλατυσμένος αδένας που μοιάζει με αχλάδι... 12 Ιουν 2021, 17:36

Αλτσχάιμερ: Ελπίδες για την αντιμετώπιση της νόσου μετά την έγκριση νέου φαρμάκου

ΑΛΤΣΧΑΪΜΕΡ Η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων FDA ενέκρινε ένα νέο φάρμακο που μπορεί να αντιμετωπίσει τη νόσο του Αλτσχάιμερ. Ο διευθυντής του Κέντρου για τη νόσο... 09 Ιουν 2021, 13:21

Αλτσχάιμερ: Πράσινο φως στο πρώτο φάρμακο εδώ και 18 χρόνια

ΑΛΤΣΧΑΪΜΕΡ Φάρμακο της Biogen για την αντιμετώπιση της νόσου της Αλτσχάιμερ, παρά τις επιφυλάξεις για τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών ενέκρινε την Δευτέρα η αμερικανική... 07 Ιουν 2021, 23:31

Κορονοϊός: Το σύμπτωμα που παραμένει έως και 6 μήνες μετά την ανάρρωση

ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ Κορονοϊός: Επειτα από έρευνα στο JAMA Network Open αποδείχθηκε πως ένα τουλάχιστον σύμπτωμα της COVID-19 μπορεί να παραμείνει έως και έξι μήνες μετά την ανάρρωσή ή... 07 Ιουν 2021, 21:22

Εμβόλιο: Πως θα προλάβετε ανεπιθύμητα συμπτώματα και θρόμβους

ΕΜΒΟΛΙΟ Προβληματισμό ή ακόμη και φόβο έχουν προκαλέσει οι έξι περιπτώσεις, μεταξύ των οποίων δύο θανατηφόρες, που έχουν εμφανιστεί στην Ελλάδα όσον αφορά το σύνδρομο... 05 Ιουν 2021, 17:52

Μέθοδος Heimlich: Τι να κάνετε αν πνίγεστε και είστε μόνοι

HEIMLICH Η μέθοδος Heimlich είναι μια ακολουθία κινήσεων για πρώτες βοήθειες, που χρησιμοποιείται για να σώσει την ζωή ατόμου που πνίγεται από κάποιο αντικείμενο στον λαιμό,... 04 Ιουν 2021, 19:10

Τι να προσέξετε αν έχετε πρήξιμο σ’ αυτά τα τρία σημεία στο σώμα σας

ΔΙΑΒΗΤΗΣ Είναι γεγονός πως το πρήξιμο, σε οποιοδήποτε σημείο στο σώμα μας, μας προκαλεί κάποια ανησυχία, ειδικά όταν δεν γνωρίζουμε το λόγο που συμβαίνει αυτό. Σίγουρα, ένα... 02 Ιουν 2021, 21:45

Κορονοϊός: Ασφαλείς οι μεταγγίσεις αίματος από την μετάδοση του ιού

ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ Σύμφωνα με μια νέα αμερικανική έρευνα ο κορονοϊός δεν αποτελεί απειλή για την ασφάλεια του αίματος από τις μεταγγίσεις. Οι ερευνητές, οι οποίοι έκαναν τη σχετική... 02 Ιουν 2021, 13:37

Κουνούπια: Ποιους προτιμούν και τι ρόλο παίζει το φύλο

ΚΟΥΝΟΥΠΙΑ Το καλοκαιράκι έφτασε και μαζί του – δυστυχώς, και τα ενοχλητικά κουνούπια. Γιατί όμως κάποιους ανθρώπους τους προτιμούν περισσότερο από κάποιους άλλους και... 31 Μαϊ 2021, 23:05

Το 1,1 δισεκατομμύριο έχει φτάσει ο αριθμός των καπνιστών στον κόσμο

ΚΑΠΝΙΣΜΑ Αυξήθηκε ο αριθμός των καπνιστών από το 2019 καθώς την βλαβερή συνήθεια υιοθέτησαν νέοι άνθρωποι ανά τον κόσμο, σύμφωνα με μια νέα έρευνα. Η έρευνα που δημοσίευσε... 28 Μαϊ 2021, 21:49

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος: «Περισσότεροι από 100 λόγοι για να σταματήσετε τον καπνό»

ΚΑΠΝΙΣΜΑ Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος: «Commit to quit- Επιλέγω να μην καπνίζω- Δεσμεύομαι να το τηρώ». Αυτό είναι το μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του... 28 Μαϊ 2021, 15:17

Πρέπει να καθαρίζουμε τα καπάκια από τις κονσέρβες και τα αναψυκτικά και αυτός είναι ο λόγος

ΑΝΑΨΥΚΤΙΚΑ Συνήθως όταν αγοράζουμε ένα αναψυκτικό, ανοίγουμε το καπάκι και το απολαμβάνουμε, χωρίς πολλές φορές να χρησιμοποιούμε καν καλαμάκι. Ακόμη και στο ποτήρι να βάλετε... 28 Μαϊ 2021, 11:59

ΕΟΦ: Ανακοίνωση για τα περιστατικά θρόμβωσης μετά το εμβόλιο της AstraZeneca

ΕΜΒΟΛΙΑ Ο ΕΟΦ προχώρησε σε έκτακτη ενημέρωση για τα περιστατικά θρόμβωσης με θρομβοπενία μετά τη λήψη του εμβολίου VAXZEVRIA της AstraZeneca. “Σε σύνολο 905915... 26 Μαϊ 2021, 18:06

Bιταμίνη D: Τι πρέπει να ξέρεις αν έχεις έλλειψη

ΒΙΤΑΜΙΝΗ Η βιταμίνη D είναι ένας πολύτιμος σύμμαχος υγείας για όλες τις ηλικίες. Ποια προβλήματα υγείας μπορεί να προκαλέσει η έλλειψή της; O οργανισμός προσλαμβάνει τη... 24 Μαϊ 2021, 18:02