Μετάβαση στο περιεχόμενο

Περιήγηση στην Αρχαία Πέλλα, τη «μεγίστη των εν Μακεδονία πόλεων» (ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟ)

Δημοσιεύθηκε: 01 Ιουν 2020, 18:02 0

σχετικα αρθρα

Εξαφάνιση ηλικιωμένου στην Πέλλα

Ενας ηλικιωμένος άνδρας αγνοείται στην Πέλλα. Ο λόγος για τον 87χρονο Ιωάννη Πουτακίδη από το Ρίζο Σκύδρας στην Πέλλα, που εξαφανίστηκε από χθες, Σάββατο. Την ημέρα... Χθες 08:36

Τραγωδία στην Πέλλα: Νεκρός άνδρας σε αρδευτικό κανάλι

Τραγωδία στην Πέλλα, καθώς ένας άνδρας εντοπίστηκε νεκρός σε αρδευτικό κανάλι. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το pellanews.gr νεκρός ανασύρθηκε σήμερα από αρδευτικό... 04 Ιουλ 2020, 21:43

Η Ελλάδα ανοίγει τα σύνορα σε 14 χώρες – Σε ποιους επιτρέπεται

Σε νέα φάση μπαίνει από σήμερα ο τουρισμός και οι μετακινήσεις στην Ελλάδα. Η Ελλάδα μπαίνει από 1η Ιουλίου σε μια νέα φάση και για το λόγο αυτό δίνονται νέες... 01 Ιουλ 2020, 07:38

Η Κεντρική Μακεδονία κρύβει αμέτρητους θησαυρούς στα ενδότερα της, θησαυρούς που βρίσκονται εκεί για χιλιάδες χρόνια και μας καλούν να τους ανακαλύψουμε.

Μεταξύ αυτών, η «μεγίστη των εν Μακεδονία πόλεων», η Αρχαία Πέλλα. Η λαμπρή πρωτεύουσα του βασιλείου των Μακεδόνων, το λίκνο του μακεδονικού πολιτισμού, ο τόπος του Φιλίππου και του Μ. Αλεξάνδρου.

Σε τούτο τον τόπο περπάτησαν ένδοξοι άνδρες, ηγέτες που έμειναν στην ιστορία, βασίλεια που κατέκτησαν τον κόσμο, υπήρξαν ίντριγκες, μάχες και διαμάχες καθώς και καταστροφές, αναπτύχθηκε σπουδαίος πολιτισμός, με πλούτο, πολύτιμους θησαυρούς και άριστη οργάνωση.

Ακόμη και σήμερα, ο επισκέπτης στην Πέλλα εντυπωσιάζεται από τα σπουδαία ευρήματα που έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη. Μία περιήγηση στον αρχαιολογικό χώρο της Πέλλας, αλλά και στο εντυπωσιακό μουσείο της, αποτελεί μία απόδραση στο χρόνο, ένα μοναδικό ταξίδι στην ιστορία, μία περιήγηση στη γενέτειρα του Μ. Αλεξάνδρου.

Αρχαία Πέλλα: Περιήγηση στον αρχαιολογικό χώρο

Πόσοι απ’ εσάς έχετε επισκεφθεί την Αρχαία Πέλλα; Πόσοι μένετε στη Μακεδονία και το έχετε κάνει; Αν λοιπόν δεν έχετε επισκεφθεί την Αρχαία Πέλλα, ή ακόμη το έχετε κάνει, αλλά ήταν όταν ήσασταν μικροί ή πήγατε με το σχολείο, σας προτείνουμε να το κάνετε τώρα.

Η κάμερα του www. thes.gr επισκέφθηκε την Αρχαία Πέλλα, και μπορείτε να πάρετε μία μικρή γεύση από το τι μπορείτε να δείτε…

Η Πέλλα, λαμπρή πρωτεύουσα του βασιλείου των Μακεδόνων κάλυπτε έκταση 4.000 στρεμμάτων. Στην κορυφή ενός λόφου στον αρχαιολογικό χώρο, δεσπόζει το ανάκτορο (60.000 τ.μ.).
Νοτιότερα, βρίσκεται η μνημειακών διαστάσεων αγορά της πόλης (70.000 τ.μ.), η μεγαλύτερη του αρχαίου κόσμου!

Η αγορά περιελάμβανε καταστήματα και εργαστήρια κατασκευής, διοικητικά κτίρια, καθώς και το αρχείο της πόλης. Σε αυτή απέληγε η κεντρική οδός που ξεκινούσε από το λιμάνι: στους αρχαίους χρόνους η Πέλλα επικοινωνούσε με τη θάλασσα με μια πλωτή φαρδιά διώρυγα που κατέληγε σε μια λιμνοθάλασσα. Μάλιστα, είναι ακόμη ορατά ερείπια από τις εγκαταστάσεις του λιμανιού.

Γύρω από την αγορά αναπτύσσεται το οικιστικό τμήμα της πόλης. Η ρυμοτομία της αρχαίας Πέλλας μοιάζει βγαλμένη από το μέλλον: οικοδομικά τετράγωνα, τα οποία ορίζονται από δρόμους που τέμνονται κάθετα, καλά μελετημένα συστήματα ύδρευσης και αποχέτευσης!

Οι κάτοικοί της δίκαια θα μπορούσαν να υπερηφανεύονται ότι ζούσαν σε μια πόλη-υπόδειγμα, μπροστά από την εποχή της. Οι διώροφες ιδιωτικές οικίες με τα περιστύλια αντανακλούν τον πλούτο και την ευμάρεια των κατοίκων της αρχαίας Πέλλας.

Φυσικά δεν θα παραλείψετε να επισκεφθείτε το αρχαιολογικό μουσείο της Πέλλας. Σημείο αναφοράς αποτελούν τα ψηφιδωτά δάπεδα με τις μυθολογικές παραστάσεις που εκτίθενται εκεί: η αρπαγή της Ελένης, η Αμαζονομαχία, το κυνήγι ενός ελαφιού ζωντανεύουν με απαράμιλλο τρόπο μπροστά στα μάτια του επισκέπτη!
Το μουσείο βρίσκεται στο βορειοανατολικό τμήμα του αρχαιολογικού χώρου, σε άμεση γειτνίαση με το σύγχρονο οικισμό της Πέλλας ανατολικά.

Αρχαία Πέλλα: Η γενέτειρα του Μ. Αλεξάνδρου

Η ιστορία της Πέλλας είναι μεγάλη και σίγουρα δεν μπορούμε να αναφερθούμε μέσα απ’ αυτό το άρθρο. Το βασικό που πρέπει να γνωρίζουμε όλοι είναι πως πρόκειται για τη γενέτειρα του Μ. Αλεξάνδρου. Ο Μ. Αλέξανδρος γεννήθηκε στην Πέλλα τον Ιούλιο του έτους 356 π.Χ.. Γονείς του ήταν ο βασιλιάς Φίλιππος Β’ της Μακεδονίας και η πριγκίπισσα Ολυμπιάδα της Ηπείρου.

Ηταν Ελληνας βασιλεύς του Βασιλείου της Μακεδονίας, αυτοκράτορας της Μακεδονικής αυτοκρατορίας (μετά την εκστρατεία του) και μέλος της δυναστείας των Αργεαδών. Οι κατακτήσεις αποτέλεσαν το θεμέλιο λίθο της Ελληνιστικής εποχής των βασιλείων των Διαδόχων και Επιγόνων του.

Στην Πέλλα γεννήθηκε και ο Φίλιππος Β΄ o Μακεδών (382 π.Χ. – 336 π.Χ.), ο βασιλιάς του Βασιλείου της Μακεδονίας από το 359 π.Χ. ( μέχρι τη δολοφονία του από τον Παυσανία, το 336 π.Χ.), που έκανε τη Μακεδονία ισχυρό βασίλειο, ένωσε υπό την ηγεμονία του τα υπόλοιπα ελληνικά βασίλεια και προετοίμασε στην ουσία την κατάκτηση της Περσίας και του μεγαλύτερου μέρους του τότε γνωστού κόσμου από τον γιό του Μεγάλο Αλέξανδρο.

Πότε όμως η Πέλλα έγινε πρωτεύουσα της Μακεδονίας; Ο βασιλιάς Αρχέλαος Α’ επέλεξε να μεταφέρει την πρωτεύουσα του Μακεδονικού Βασιλείου από τις Αιγές στην Πέλλα στα τέλη του 5ου αιώνα π.Χ. Η πόλη γνώρισε τη μεγαλύτερη ακμή της στα χρόνια των μεγάλων Μακεδόνων βασιλέων και σε όλη την ελληνιστική περίοδο.

Δείτε επίσης: Αρχαίοι Φίλιπποι: Ενα μοναδικό ταξίδι στη μακραίωνη ιστορία μας!

Η πολιτική της πρωτοκαθεδρία τερματίστηκε με την κατάληψή της από τους Ρωμαίους το 168 π.Χ., ενώ εγκαταλείφθηκε στις αρχές του 1ου αιώνα π.Χ. ύστερα από έναν καταστροφικό σεισμό. Οι ανασκαφές αποκάλυψαν μία μεγάλη, πλούσια πόλη, έναν από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς θησαυρούς του κόσμου.

Η παλαιότερη αναφορά που έχουμε για την Πέλλα είναι από τον Ηρόδοτο κατά την περιγραφή της εκστρατείας των Περσών και από το Θουκυδίδη κατά την περιγραφή της Μακεδονικής επέκτασης και του πολέμου κατά του Σιτάλκη, βασιλιά των Θρακών. Σύμφωνα με τον Ξενοφώντα, στην αρχή του 4ου αιώνα π.Χ. ήταν η μεγαλύτερη πόλη της Μακεδονίας.

Η πόλη προσέλκυσε φημισμένους καλλιτέχνες της εποχής, όπως ο ζωγράφος Ζεύξις, ο ποιητής Τιμόθεος ο Μιλήσιος και ο Ευριπίδης, ο οποίος και πέθανε εκεί γράφοντας την τραγωδία Αρχέλαος.

Οι ρίζες του ονόματος της περιοχής προέρχονται από την Δωρική Απέλλα που σημαίνει μια περιοχή τελετουργικών πράξεων όπου λαμβάνονταν αποφάσεις. Ωστόσο η περιοχή δεν θεωρείται δωρικού ρυθμού καθώς η λέξη Πέλλα ταυτίζεται με την Ελληνική «πέλλα» πέτρα η οποία πιθανότατα αναφέρεται στο ακριβές σημείο της ίδρυσης τη πόλης.

Η Νέα Πέλλα

Πέλλα ονομάζεται η πόλη που ιδρύθηκε από τον Αρχέλαο κοντά στο 400 π.Χ.. Στη διάρκεια της Βυζαντινής και της Οθωμανικής αυτοκρατορίας η ονομασία της είχε αλλάξει σε «Αγιοι Απόστολοι» και ήταν γνωστό ως Ποστόλ. Το 1926 (ΦΕΚ 97Α) ξαναπήρε την αρχική της ονομασία.

Η Νέα Πέλλα Πέλλας βρίσκεται 2 χλμ μετά τον αρχαιολογικό χώρο με κατεύθυνση προς Γιαννιτσά. Δημιουργήθηκε όταν τα πρώτα σπίτια άρχισαν να χτίζονται το 1925 από τους πρώτους κατοίκους της που ήρθαν πρόσφυγες από την Ανατολική Ρωμυλία. Είναι κτισμένη πάνω στο δρόμο Θεσσαλονίκης – Γιαννιτσών.
Νοτίως του δρόμου βρίσκεται ο εύφορος κάμπος που προέκυψε από την αποξήρανση της Λουδίας λίμνης ή λίμνης των Γιαννιτσών από την Αμερικανική εταιρεία Foundation μεταξύ των ετών 1927-1937.

Μετά από μια περιπλάνηση στις γύρω περιοχές, το 1924 εγκαταστάθηκαν δίπλα από τα Αρχαία Λουτρά, μια περιοχή με άφθονα νερά και πλούσια βλάστηση, για να αρχίσουν μια νέα ζωή στον καινούριο οικισμό που ονόμασαν Νέα Πέλλα. Ασχολήθηκαν κυρίως με τη γεωργία και την κτηνοτροφία. Μαζί τους μετέφεραν κι έναν νέο πολιτισμικό χαρακτήρα, τον οποίο διατηρούν ως σήμερα με έθιμα και παραδόσεις.

Η μεγάλη εκκλησία της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα, βυζαντινού ρυθμού, χτίστηκε το 1942 και βρίσκεται στον κεντρικό δρόμο της πόλης. Το μικρό εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής χτίστηκε το 1967 για να φυλάξει τη σεβάσμια εικόνα που έφεραν οι κάτοικοι, μοναδικό κειμήλιο από την παλαιά τους πατρίδα.

Κάθε χρόνο η Νέα Πέλλα πανηγυρίζει στη μνήμη της Αγίας με εορταστικές εκδηλώσεις. Εχει όμορφα σπίτια, πολλά από αυτά κατασκευασμένα από πέτρα. Φυσικά στο χωριό δεσπόζει το άγαλμα του Μ. Αλεξάνδρου.
Η Πέλλα έχει έκταση περίπου 3 τ. χμ. και πληθυσμό 2450 κατοίκους.

Ο Δήμος Πέλλας

Η Πέλλα αναγνωρίσθηκε ως κοινότητα στις 28 Ιουνίου 1918 με την ονομασία «Αγιοι Απόστολοι», αποτελούμενη και από τους συνοικισμούς Ραχώνας, Λειβαδίτσας και Αγροσυκιάς. Οι δύο τελευταίοι αποσπάστηκαν από την Πέλλα το 1922 και προσαρτήθηκαν στην κοινότητα Αθύρων.

Στις 2 Μαρτίου 1926 μετονομάστηκε σε «Παλαιά Πέλλα». To 1975 ονομάστηκε «Πέλλα».
Η κοινότητα αναβαθμίστηκε σε δήμο το 1989, για ιστορικούς λόγους, με το Προεδρικό Διάταγμα 592/21-12-1989[4].

Με το σχέδιο Καποδίστριας, ο Δήμος Πέλλας διευρύνεται και περιλαμβάνει τις μέχρι τώρα κοινότητες Νέας Πέλλας, Αθύρων, Δυτικού, Αγροσυκιάς και Ραχώνας με τον οικισμό της Λειβαδίτσας. Με το σχέδιο Καλλικράτης ο Δήμος διευρύνεται ακόμα περισσότερο και συγχωνεύεται με τους δήμους Γιαννιτσών, Κύρρου, Κρύας Βρύσης και Μεγάλου Αλεξάνδρου και η έδρα μεταφέρεται στα Γιαννιτσά.

Ετσι ο Δήμος Πέλλας σήμερα είναι ο πολυπληθέστερος του νομού έχει πάνω από 63.122 κατοίκους.

Το άρθρο Περιήγηση στην Αρχαία Πέλλα, τη «μεγίστη των εν Μακεδονία πόλεων» (ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟ) εμφανίστηκε πρώτα στο Thes.

Αποδράσεις ΑΡΧΑΙΑ ΠΕΛΛΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΠΕΛΛΑ ΤΑΞΙΔΙΑ

σχετικα αρθρα

Εξαφάνιση ηλικιωμένου στην Πέλλα

Ενας ηλικιωμένος άνδρας αγνοείται στην Πέλλα. Ο λόγος για τον 87χρονο Ιωάννη Πουτακίδη από το Ρίζο Σκύδρας στην Πέλλα, που εξαφανίστηκε από χθες, Σάββατο. Την ημέρα... Χθες 08:36

Τραγωδία στην Πέλλα: Νεκρός άνδρας σε αρδευτικό κανάλι

Τραγωδία στην Πέλλα, καθώς ένας άνδρας εντοπίστηκε νεκρός σε αρδευτικό κανάλι. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το pellanews.gr νεκρός ανασύρθηκε σήμερα από αρδευτικό... 04 Ιουλ 2020, 21:43

Η Ελλάδα ανοίγει τα σύνορα σε 14 χώρες – Σε ποιους επιτρέπεται

Σε νέα φάση μπαίνει από σήμερα ο τουρισμός και οι μετακινήσεις στην Ελλάδα. Η Ελλάδα μπαίνει από 1η Ιουλίου σε μια νέα φάση και για το λόγο αυτό δίνονται νέες... 01 Ιουλ 2020, 07:38

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

5 ξεχωριστές παραλίες για μπάνιο και δύο εναλλακτικές προτάσεις (ΒΙΝΤΕΟ)

ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ Αν αναζητάτε οάσεις δροσιάς, απολαυστικές παραλίες ακόμη και πιο εναλλακτικές προτάσεις που συνδυάζουν βουνό, δροσιά και νερό, το Thes.gr είναι εδώ! Σας προτείνουμε... 26 Ιουν 2020, 15:00

Σιδηρόκαστρο: Ανακαλύψτε το… μύθο και την ιστορία που διηγείται το Βυζαντινό Κάστρο (ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟ)

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ Σιδηρόκαστρο: Σε ύψωμα 155 μέτρων δεσπόζει πάνω από την πόλη του Σιδηροκάστρου το Βυζαντινό Κάστρο. Με πανοραμική θέα στο Σιδηρόκαστρο, τον ποταμό Στρυμόνα, το... 17 Ιουν 2020, 18:34

Formula 1: “Εκκίνηση” τον Ιούλιο με το γκραν πρι της Αυστρίας

FORMULA 1 Επιβεβαιώθηκε σήμερα από την κυβέρνηση της Αυστρίας η διεξαγωγή του γκραν πρι Formula 1 στην πίστα του Σπίλμπεργκ, που θα γίνει τον προσεχή Ιούλιο. Ειδικότερα, η... 30 Μαϊ 2020, 19:43

Εξόρμηση στο μοναδικό Παγγαίο (ΦΩΤΟ)

ΕΛΛΑΔΑ Ενα από τους πιο εντυπωσιακούς και ξεχωριστούς προορισμούς είναι το Ορος Παγγαίο. Το επιβλητικό και θρυλικό βουνό που εκτείνεται στους νομούς Καβάλας και Σερρών,... 17 Μαϊ 2020, 12:08

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

Δεν έχει σχολιάσει κανείς αυτό το άρθρο. Γράψε το πρώτο σχόλιο...

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

* Υποχρεωτικά πεδία  •  Απομένουν 2500 χαρακτήρες

ροη ειδησεων

Πέδρο Μαρτίνς: “Δείξαμε σημάδια πως δεν ήμασταν συγκεντρωμένοι”

Απογοητευμένος από την εικόνα του Ολυμπιακού στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό, εμφανίστηκε ο προπονητής των Πειραιωτών, Πέδρο Μαρτίνς . Ο Πορτογάλος τεχνικός των... Σήμερα 01:29

Επέστρεψε στις νίκες η Μπαρτσελόνα με “4αρα”

Η Μπαρτσελόνα επέστρεψε στις νίκες με “ντόρτια” επί της Βιγιαρεάλ και παρέμεινε στο -4 από την πρωτοπόρο Ρεάλ . Οι “μπλαουγκράνα” έφυγαν με... Σήμερα 01:24

Αγγελίνας: «Θα μπορούσαμε να κερδίσουμε, κακή διαιτησία»

Παραπονέθηκε για την διαιτησία και ο βοηθός του Δώνη, Αγγελίνας , μετά την ανακοίνωση που εξέδωσε στο ημίχρονο ο Παναθηναϊκός . Ο συνεργάτης του Γιώργου Δώνη , Μάκης... Σήμερα 01:22

Χωρίς τους Χαρίση και Μέγερι ο Ατρόμητος

Τις υπηρεσίες των Μέγερι και Χαρίση θα στερηθεί ο Ατρόμητος για τον αγώνα κόντρα στον Παναιτωλικό. Ο Ατρόμητος υποδέχεται τον Παναιτωλικό στο Περιστέρι (20.00), για... Σήμερα 01:00

Νάπολι-Ρομα 2-1: Έπιασε τους “τζιαλορόσι” η Νάπολι στη μάχη για το Europa League

Οι “Παρτενοπέι” έφτασαν τη Ρόμα στη βαθμολογία, στη μάχη των δύο ομάδων για την έξοδο στο Europa League. Βασικός για 63 λεπτά για τη Νάπολι , ήταν ο... Σήμερα 00:49

Δείτε ακόμα

H πανέμορφη Ευρυτανία και οι ιστορικές γωνιές της

ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ Αυθεντική τελειότητα με φαράγγια, καταπράσινα βουνά και εκατοντάδες ρυάκια όπως και ατελείωτα ιστορικά στοιχεία σε μία μαγευτική περιοχή. Το Καρπενήσι και τα γύρω... 10 Μαϊ 2020, 14:45

Αγναντεύοντας από τη Νεράιδα τη γέφυρα και τη λίμνη του Αλιάκμονα (ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟ)

ΓΕΦΥΡΑ ΣΕΡΒΙΩΝ Σε μία γραφική τοποθεσία, μισή περίπου ώρα μακριά από την πόλη της Κοζάνης, μπορείτε να απολαύσετε την πιο όμορφη θέα. Πάνω από τον ψηλό λόφο του οικισμού Νεράιδα θα... 17 Απρ 2020, 13:51

Βελβεντό Κοζάνης: Ο μικρός «παράδεισος» ανάμεσα στα Πιέρια Ορη και την κοιλάδα του Αλιάκμονα (ΦΩΤΟ)

ΒΕΛΒΕΝΤΟ ΚΟΖΑΝΗΣ Βελβεντό. Αυτόν τον τόπο η φύση τον ξεχώρισε και τον ευλόγησε με όλα της τα δώρα… Το Βελβεντό Κοζάνης αναμφισβήτητα είναι ένας μικρός «παράδεισος», «κρυμμένος» εκεί... 13 Μαρ 2020, 12:06

Μία εναλλακτική απόδραση στο Νερόμυλο της Παλιάς Καβάλας (ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟ)

ΕΛΛΑΔΑ Που να φανταστεί κανείς, διασχίζοντας έναν απλό επαρχιακό δρόμο, τι μπορεί να ανακαλύψει από την… κάτω πλευρά του δρόμου! Κρυστάλλινα νερά, αιωνόβια πλατάνια,... 26 Φεβ 2020, 17:30

Τέσσερις top αποκριάτικες αποδράσεις στην Ελλάδα που θα σας μείνουν αξέχαστες!

ΑΠΟΚΡΙΕΣ Ατέλειωτος χορός και τραγούδι, πολύχρωμες στολές και πρωτότυπες μεταμφιέσεις, λαχταριστές λιχουδιές και άφθονο κρασί, γέλιο, πλάκες και διασκέδαση μέχρι πρωίας,... 26 Φεβ 2020, 09:00

Σέρβια Κοζάνης: Ενα μοναδικό ταξίδι στην… εποχή του Βυζαντίου (ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟ)

ΔΙΑΚΟΠΕΣ Ταξιδιώτη, τούτος ο τόπος, αν τον επισκεφθείς, να έχεις γνώση πως έχει να σου διηγηθεί μία μεγάλη ιστορία… Προετοιμάσου σίγουρα για ένα ταξίδι όπου θα ανακαλύψεις... 14 Φεβ 2020, 13:15

Βυρώνεια Σερρών: Ο παλιός Σιδηροδρομικός Σταθμός και ο πλάτανος που κάτω από τον ίσκιο του γράφτηκε ιστορία (ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟ)

ΕΛΛΑΔΑ Εδώ ο τότε βασιλιάς Κωνσταντίνος και ο Ελ. Βενιζέλος υπέγραψαν την ανακωχή με τη Βουλγαρία, που οδήγησε στη Συνθήκη του Βουκουρεστίου Σε μία πανέμορφη τοποθεσία,... 09 Ιαν 2020, 15:23

Αρναία: Το παραδοσιακό… στολίδι της ορεινής Χαλκιδικής! (ΦΩΤΟ)

ΑΡΝΑΙΑ Η γραφική κωμόπολη του Χολομώντα, με τα αναπαλαιωμένα αρχοντικά και την πλούσια ιστορία Την αποκάλεσαν «η ωραία της Χαλκιδικής» καθώς και «μεγάλη κυρία», είναι... 30 Δεκ 2019, 17:01

8 αγαπημένες… χιονισμένες αποδράσεις στη Μακεδονία! (ΦΩΤΟ)

ΔΙΑΚΟΠΕΣ Ιδανικοί προορισμοί για τους λάτρεις του χιονιού, τις γιορτές και όχι μόνο Χειμερινές αποδράσεις χωρίς βουνό και χιόνι δε γίνεται… Και επειδή ο καιρός φέτος... 16 Δεκ 2019, 14:53

Μία βόλτα στον παραμυθένιο Μύλο των Ξωτικών στα Τρίκαλα (ΦΩΤΟ)

ΕΛΛΑΔΑ Ολα μοιάζουν Χριστούγεννα «It’s the most wonderful time of the year», αγαπημένο τραγούδι του Άντι Ουίλιαμς που περιγράφει με τον καλύτερο τρόπο την αγαπημένη γιορτή... 13 Δεκ 2019, 19:00

7 φθηνοί ευρωπαϊκοί προορισμοί για τα Χριστούγεννα! (ΦΩΤΟ)

ΔΙΑΚΟΠΕΣ Ποιος βρίσκεται στην κορυφή της σχετικής λίστας Σαν την Ελλάδα σίγουρα δεν έχει ωστόσο τα Χριστούγεννα δε θα λέγαμε όχι σε ένα ταξιδάκι με αέρα… ευρωπαϊκό, που... 08 Δεκ 2019, 19:00

Σταυρούπολη Ξάνθης: Βόλτα στο γραφικό χωριό της κοιλάδας του Νέστου (ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟ)

ΔΙΑΚΟΠΕΣ Εκεί όπου η φύση και ο άνθρωπος δημιούργησαν τις πιο όμορφες… ιστορίες Σπάνια φυσική ομορφιά, με παρθένα δάση, δέντρα, πηγές, νερά και πέτρινα γεφύρια.... 24 Νοε 2019, 12:11

7 μέρη που θα σου μείνουν αξέχαστα αφού γυρίσεις από τη Βαρκελώνη

ΔΙΑΚΟΠΕΣ Ποιος δε θα ήθελε να δει από κοντά τo… ευρωπαϊκό «Alter ego» της Θεσσαλονίκης; Ένας από τους δημοφιλέστερους ευρωπαϊκούς προορισμούς, είναι αναμφίβολα... 13 Νοε 2019, 14:24

Δοξάτο Δράμας: Η ηρωική και μαρτυρική κωμόπολη που… ξαναγεννήθηκε από τις στάχτες της! (ΦΩΤΟ)

ΔΟΞΑΤΟ Περιηγηθείτε στους δρόμους του, που έχουν να διηγηθούν αμέτρητες ιστορίες πόνου αλλά και δόξας Σε απόσταση 10 χιλιομέτρων από την πόλη της Δράμας βρίσκεται το... 01 Νοε 2019, 13:30

Μηλιές: Η «ζωγραφιά» του Πηλίου, με το θρυλικό Μουτζούρη, τα μοναδικά αξιοθέατα και την πλούσια ιστορία (ΦΩΤΟ)

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ Παλιό κεφαλοχώρι με μακρά ιστορία, που πρωτοστάτησε κατά τη διάρκεια της Επανάστασης του 1821 Προορισμός… Μηλιές Πηλίου! 28 περίπου χλμ. νοτιοανατολικά του... 17 Οκτ 2019, 16:54

Αργαλαστή: Το γραφικό χωριό με το ιστορικό καμπαναριό, το Παρθεναγωγείο που δίδαξε ο Βάρναλης και το ησυχαστήριο του Μπόρις Τζόνσον (ΦΩΤΟ)

ΔΙΑΚΟΠΕΣ Το κεφαλοχώρι του Νότιου Πηλίου με την πλούσια πνευματική και πολιτιστική παράδοση Κρυμμένο μέσα στα λιόδεντρα, σε ένα εύφορο οροπέδιο του βουνού των Κενταύρων, 40... 11 Σεπ 2019, 13:30