Μολότοφ και πετροπόλεμος στις διαδηλώσεις για τα εννέα χρόνια από τη δολοφονία Γρηγορόπουλου, του Γιάννη Σουλιώτη

Ειδήσεις από kathimerini.gr
Μολότοφ και πετροπόλεμος στις διαδηλώσεις για τα εννέα χρόνια από τη δολοφονία Γρηγορόπουλου, του Γιάννη Σουλιώτη
Εκτεταμένα επεισόδια σημειώθηκαν χθες μετά το τέλος των διαδηλώσεων διαμαρτυρίας, με αφορμή τη συμπλήρωση εννέα χρόνων από τον θάνατο του 15χρονου μαθητή Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, τον Δεκέμβριο του 2008. Στα Εξάρχεια, μέχρι αργά χθες τη νύχτα, ομάδα περίπου 100 κουκουλοφόρων εξαπέλυε επιθέσεις κατά ανδρών των ΜΑΤ στους δρόμους γύρω από την πλατεία. Η Αστυνομία προέβη σε πέντε συλλήψεις και περισσότερες από 25 προσαγωγές. Επίσης, τρία αυτοκίνητα τυλίχθηκαν στις φλόγες.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Εκτεταμένα επεισόδια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη σημειώθηκαν χθες μετά το τέλος των διαδηλώσεων διαμαρτυρίας για τη συμπλήρωση εννέα χρόνων από τη δολοφονία του 15χρονου μαθητή Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, τον Δεκέμβριο του 2008. Στα Εξάρχεια, μέχρι αργά χθες τη νύχτα, ομάδα περίπου 100 κουκουλοφόρων εξαπέλυε επιθέσεις κατά αστυνομικών των ΜΑΤ στους δρόμους γύρω από την πλατεία Εξαρχείων. Πιο σφοδρά επεισόδια σημειώνονταν στις οδούς Στουρνάρη, Τοσίτσα, Σολωμού καθώς και στην οδό Μπουμπουλίνας, όπου από ρίψη μολότοφ πήρε φωτιά ένα σταθμευμένο αυτοκίνητο. Σύμφωνα με ενημέρωση από την ΕΛ.ΑΣ., έως αργά το βράδυ οι αστυνομικοί είχαν προχωρήσει σε περισσότερες από 20 προσαγωγές υπόπτων για συμμετοχή στα επεισόδια. Ορισμένοι απ’ αυτούς είχαν μαζί τους σακίδια με μολότοφ.

Στη διαδήλωση, που ξεκίνησε στις 7 μ.μ. από τα Προπύλαια, πήραν μέρος 2.000 διαδηλωτές, σύμφωνα με ενημέρωση από τη ΓΑΔΑ. Πρόκειται κυρίως για αναρχικούς και μέλη συλλογικοτήτων της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς. Η πορεία κινήθηκε προς την πλατεία Συντάγματος και κατέληξε στα «Χαυτεία», δίχως να σημειωθούν επεισόδια. Αμέσως μετά ωστόσο αντιεξουσιαστές, που στο μεταξύ είχαν στήσει οδοφράγματα γύρω από την πλατεία Εξαρχείων (χρησιμοποιώντας κάδους απορριμμάτων, γλάστρες και οτιδήποτε έβρισκαν μπροστά τους), άρχισαν να εξαπολύουν επιθέσεις με πέτρες και βόμβες μολότοφ κατά διμοιριών γύρω από το Πολυτεχνείο. Οι αστυνομικοί έκαναν χρήση δακρυγόνων και χειροβομβίδων κρότου λάμψης, ωστόσο η γενικότερη τακτική τους έμοιαζε να υπακούει σε στρατηγική «ήπιας αντιμετώπισης» των κουκουλοφόρων με στόχο –πιθανώς– τη γρηγορότερη εκτόνωση της έντασης. Στη διάρκεια των επιθέσεων οι λεγόμενοι «μπαχαλάκηδες» εκτόξευσαν δεκάδες βόμβες μολότοφ αλλά και φωτοβολίδες ευθείας βολής, παρόμοιες με εκείνη που τραυμάτισε σοβαρά στο πόδι τη δικηγόρο Αναστασία Τσουκαλά, το βράδυ της 17ης Νοεμβρίου. Με αυτό το επιχείρημα μάλιστα οι επικεφαλής της ΓΑΔΑ έδωσαν εντολή στις δυνάμεις των ΜΑΤ να κρατήσουν μακριά από τη «ζώνη πυρός» τους δημοσιογράφους και φωτογράφους ελληνικών και ξένων ΜΜΕ που κατέγραφαν τα γεγονότα.
Δείτε ολόκληρο το άρθρο στο kathimerini.gr.