Με την αυτοπρόσωπη εμφάνισή του στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών της Αθήνας, ο Νίκος Μανιαδάκης ξεκινά τον δικαστικό του αγώνα με την ιδιότητα πλέον του κατηγορουμένου στο σκάνδαλο της Novartis.
Ο κ. Μανιαδάκης εμφανίστηκε στις 08.30 ενώπιον του δικαστικού συμβουλίου, όπου επιχείρησε να πείσει πως δεν είναι ύποπτος φυγής, όπως αναφέρεται στην εισαγγελική διάταξη για την απαγόρευση εξόδου του από τη χώρα.
Ο άλλοτε προστατευόμενος μάρτυρας και νυν κατηγορούμενος υποστηρίζει πως ήταν πάντοτε παρών, όταν του το ζήτησε η Δικαιοσύνη. Για αυτόν τον λόγο ζητεί να μην επικυρωθεί από το δικαστικό συμβούλιο η απαγόρευση εξόδου του από τη χώρα, υποστηρίζοντας ότι είναι αβάσιμη η δίωξη σε βάρος του νομικά αλλά και ουσιαστικά. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, ισχυρίζεται πως δεν κατείχε ποτέ δημόσιο αξίωμα, συνεπώς δεν μπορεί να κατηγορείται με την επιβαρυντική περίσταση του νόμου περί καταχραστών του δημοσίου. Εξαιτίας άλλωστε αυτών των διατάξεων, η κατηγορία της παθητικής δωροδοκίας που αντιμετωπίζει τον φέρνει αντιμέτωπο, σε περίπτωση καταδίκης, ακόμη και με την ισόβια κάθειρξη.
Επιπλέον, ο άλλοτε σύμβουλος δύο πρώην υπουργών Υγείας φέρεται να εμμένει πως δέχτηκε πιέσεις από τους εισαγγελείς προκειμένου να μιλήσει για τους Αντώνη Σαμαρά, Άδ. Γεωργιάδη και Γιάννη Στουρνάρα και επειδή δεν δέχτηκε, κατέστη κατηγορούμενος.
Παράλληλα, ο κ. Μανιαδάκης φέρεται να ισχυρίζεται πως είναι αβάσιμη η κατάθεση του προστατευόμενου μάρτυρα που τον εμπλέκει, επικαλούμενος μάλιστα το γεγονός ότι η μάρτυρας με την κωδική ονομασία «Αικατερίνη Κελέση» ανακάλεσε στη συνέχεια όσα είπε σε βάρος του.
Σε κάθε περίπτωση, τον τελευταίο λόγο θα έχει το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο που καλείται να αποφασίσει την ώρα που η δικογραφία σε βάρος του κ. Μανιαδάκη βρίσκεται, ήδη, στα χέρια της ανακρίτριας κατά της διαφθοράς, η οποία, αφού τη μελετήσει, αναμένεται να καλέσει σε απολογία τον κατηγορούμενο.
Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως, η έρευνα για τον κ. Μανιαδάκη στρέφεται και στο ενδεχόμενο να έχει διαπράξει τα αδικήματα του ξεπλύματος μαύρου χρήματος και της ενεργητικής δωροδοκίας. Η Εισαγγελία Διαφθοράς φέρεται να αξιολογεί όλα τα στοιχεία της υπόθεσης λαμβάνοντας υπ’ όψιν και την παλαιότερη φορολογική εκκρεμότητα του κατηγορουμένου.
Κατέθεσε πολυσέλιδο υπόμνημα
Η προσφυγή του καθηγητή αφορά επίσης και σε ένσταση ακυρότητας της δίωξης που απήγγειλαν σε βάρος του οι εισαγγελείς Διαφθοράς, οι οποίοι ήραν το καθεστώς προστασίας μάρτυρα.

Η διαδικασία ενώπιον του Συμβουλίου διήρκεσε περίπου μία ώρα, ενώ ο καθηγητής παρέδωσε πολυσέλιδο υπόμνημα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης ο κ. Μανιαδάκης δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Είμαι εδώ, το φωνάζω δυνατά. Είμαι σίγουρος ότι θα λάμψει η αλήθεια και έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στην ελληνική Δικαιοσύνη».

Ο συνήγορός του Θόδωρος Μαντάς δήλωσε πως ο εντολέας του εμφανίστηκε αυτοπροσώπως στο δικαστικό συμβούλιο, όπου: «Εκφράσαμε τις αντιρρήσεις μας για τη νομιμότητα της διάταξης απαγόρευσης εξόδου. Πιστεύουμε θα γίνουν δεκτές και θα ακυρωθεί. Ο καθηγητής είναι εδώ, παρών, εμφανίστηκε αυτοπροσώπως. Συνεχίζει και κατοικεί νόμιμα στην Αθήνα. Ο ύποπτος φυγής είναι παρών».

Ερώτηση: Αναφέρθηκε σε πιέσεις;
Απάντηση: Αυτό που μπορώ να πω είναι πως ήταν εξαιρετική διαδικασία… Παρασχέθηκε η δυνατότητα να αναπτυχθούν και οι αιτιάσεις ουσίας αλλά και οι νομικές. Περιμένουμε με αγωνία το βούλευμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Πηγή φωτό: eurokinissi

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης