Οι πολύνεκρες τρομοκρατικές επιθέσεις της Παρασκευής του 28χρονου Αυστραλού ακροδεξιού εξτρεμιστή Μπρέντον Ταράντ εναντίον δύο τεμενών στο Κράιστσερτς της Νέας Ζηλανδίας που στοίχισε τη ζωή σε 49 ανθρώπους έχουν προκαλέσει παγκόσμιο σοκ, θέτοντας σε συναγερμό τις Αρχές σε όλο τον κόσμο.

Ο δράστης των τρομοκρατικών επιθέσεων, ο 28χρονος Αυστραλός Μπρέντον Ταράντ, εμφανίστηκε σήμερα σε ένα δικαστήριο, όπου του απαγγέλθηκαν κατηγορίες για φόνο. Φορώντας χειροπέδες και λευκή στολή, ενδυμασία κρατουμένου, ο πρώην γυμναστής και ακροδεξιός ακτιβιστής άκουσε με απάθεια την απαγγελία κατηγορίας εναντίον του.

Ο Μπρέντον Χάριστον Ταράντ χαμογέλασε όταν οι δημοσιογράφοι τον φωτογράφησαν να κάθεται στο εδώλιο του κατηγορούμενου, σύμφωνα με την εφημερίδα New Zealand Herald. Φωτογραφίες τον δείχνουν να κάνει με το χέρι του το σήμα «OK», μια χειρονομία που συχνά χρησιμοποιείται για να εκφραστεί η στήριξη στην ακροδεξιά ιδεολογία της λευκής υπεροχής.

«Φαινόταν ήρεμος και παρατηρούσε επί πολλή ώρα τους δημοσιογράφους και τους δικηγόρους», μετέδωσε δημοσιογράφος του ραδιοφωνικού σταθμού Radio New Zealand.

Ο Ταράντ δεν ζήτησε να αφεθεί ελεύθερος με εγγύηση, αλλά ούτε και να μη δημοσιοποιηθεί το όνομά του από το δικαστήριο. Θα παραμείνει υπό κράτηση ως τις 5 Απριλίου οπότε η υπόθεση θα παραπεμφθεί στο Ανώτερο Δικαστήριο του Κράιστσερτς.

Ο δικαστής Πολ Κέλαρ επέτρεψε στους φωτορεπόρτερ να τραβήξουν φωτογραφίες του Ταράντ, αλλά ζήτησε να δημοσιευθούν με το πρόσωπό του καλυμμένο από «μωσαϊκό», ενώ η δικαστική αίθουσα ήταν κλειστή για το κοινό.

Σύμφωνα με την αστυνομία, είναι πιθανό να του απαγγελθούν και άλλες κατηγορίες.

Η χθεσινή επίθεση εναντίον δύο τεμενών στο Κράιστσερτς, που έχει κοστίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 49 ανθρώπους και την οποία η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Τζασίντα Άρντερν έχει χαρακτηρίσει τρομοκρατική, είναι η χειρότερη που έχει σημειωθεί στη χώρα.

Δύο ακόμη πρόσωπα βρίσκονται υπό κράτηση και η αστυνομία προσπαθεί να εξακριβώσει την εμπλοκή τους στην επίθεση. Κανένας από τους συλληφθέντες δεν είχε ποινικό μητρώο, ούτε βρισκόταν σε καταλόγους στη Νέα Ζηλανδία ή την Αυστραλία με πρόσωπα που παρακολουθούσαν οι αρχές.

Στο μεταξύ ένοπλοι αστυνομικοί έχουν αναπτυχθεί σε διάφορα σημεία σε όλες τις πόλεις της Νέας Ζηλανδίας, κάτι που είναι ασυνήθιστο για μια χώρα με πολύ χαμηλά ποσοστά ένοπλης βίας.

Τα όπλα του δράστη

Σύμφωνα με την Άρντερν και όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Ταράντ είχε άδεια οπλοφορίας και χρησιμοποίησε πέντε όπλα για να διαπράξει το μακελειό, μεταξύ των οποίων δύο ημι-αυτόματα και δύο τουφέκια.

Η Νεοζηλανδή πρωθυπουργός επεσήμανε ότι τα όπλα του δράστη φαίνεται ότι είχαν τροποποιηθεί, ενώ το αυτοκίνητό του ήταν γεμάτο όπλα, κάτι που υπονοεί «την πρόθεσή του να συνεχίσει την επίθεση».

Οι αρχές προσπαθούν να εξακριβώσουν πώς ο Ταράντ κατάφερε να έχει στην κατοχή του τόσα όπλα, πώς έλαβε άδεια οπλοφορίας, αλλά και πώς μπόρεσε να εισέλθει στη χώρα για να διαπράξει την επίθεση, εξήγησε η Άρντερν.

«Μπορώ να σας πω ένα πράγμα αυτή τη στιγμή: οι νόμοι μας για την οπλοκατοχή θα αλλάξουν», υπογράμμισε, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση θα εξετάσει την απαγόρευση των ημι-αυτόματων όπλων.

Τα θύματα

Η Νεοζηλανδή πρωθυπουργός έκανε επίσης λόγο για τη σημασία να επανενωθούν οι οικογένειες με τα αγαπημένα τους πρόσωπα «το συντομότερο δυνατό», ενώ πρόσθεσε ότι εξακολουθούν να ανασύρονται πτώματα από το τέμενος αλ Νουρ, τόπο της πρώτης επίθεσης.

Παράλληλα επεσήμανε ότι θα δοθεί οικονομική ενίσχυση σε όσους έχασαν ένα πρόσωπο από το οποίο εξαρτώνταν οικονομικά.

Εξάλλου ο 71χρονος Νταούντ Νάμπι, ένας Αφγανός που έφτασε στη Νέα Ζηλανδία τη δεκαετία του 1980, είναι το πρώτο θύμα της χθεσινής επίθεσης η ταυτότητα του οποίου έχει δημοσιοποιηθεί.

Συνολικά 48 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί από τις επιθέσεις. Ανάμεσά τους είναι δύο αγόρια, ηλικίας δύο και 13 ετών. Έντεκα από τους τραυματίες είναι σε κρίσιμη κατάσταση και νοσηλεύονται στη μονάδα εντατικής θεραπείας του νοσοκομείου του Κράισττσερτς.

«Συνεχίζουμε να αγαπάμε αυτή τη χώρα»

Ο ιμάμης, ο οποίος χοροστάτησε της προσευχής της Παρασκευής στο τέμενος στο Κράιστσερτς, όταν ο ένοπλος άνοιξε πυρ, δήλωσε σήμερα ότι η επίθεση δεν θα αλλάξει την αγάπη που τρέφουν οι πιστοί για τη Νέα Ζηλανδία.

«Συνεχίζουμε να αγαπάμε αυτή τη χώρα», δήλωσε ο Ιμπραχίμ Αμπντούλ Χαλίμ, ιμάμης του τεμένους Λινγούντ, υποσχόμενος ότι οι εξτρεμιστές «δεν θα πλήξουν ποτέ την εμπιστοσύνη μας». Ο Χαλίμ έδωσε μια ανατριχιαστική περιγραφή της στιγμής που τη γαλήνη της προσευχής διέκοψε οι πυροβολισμοί.

«Όλοι ήταν ξαπλωμένοι στο έδαφος και μερικές γυναίκες άρχισαν να φωνάζουν, μερικοί πέθαναν αμέσως», είπε.

Εντούτοις, διαβεβαίωσε ότι οι μουσουλμάνοι της Νέας Ζηλανδίας εξακολουθούν να αισθάνονται σπίτι τους την χώρα. «Τα παιδιά μου ζουν εδώ», είπε. «Είμαστε χαρούμενοι». «Η πλειοψηφία των Νεοζηλανδών αισθάνεται την ανάγκη να δείξει τη στήριξή της, να μας εκφράσει την απόλυτη αλληλεγγύη της».

«Άνθρωποι με αγκαλιάζουν, μου δηλώνουν την αλληλεγγύη τους και αυτό είναι κάτι πολύ σημαντικό», συμπλήρωσε.

Ο μακελάρης είχε ταξιδέψει στη Βουλγαρία τον Νοέμβριο

Οι αρχές της Βουλγαρίας ανακοίνωσαν χθες ότι ξεκίνησαν έρευνα σχετικά με τα κίνητρα της επίσκεψης στη Βουλγαρία τον Νοέμβριο του 2018 του ακροδεξιού εξτρεμιστή.

Ο 28χρονος Αυστραλός είχε διαμείνει στη Βουλγαρία το διάστημα «9ης- 15ης Νοεμβρίου 2018», επισήμανε ο γενικός εισαγγελέας της Βουλγαρίας Σοτίρ Τσατσάροφ, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Έρευνα ξεκίνησε για να καθοριστεί εάν «η εκδοχή που εκείνος παρουσίασε, σύμφωνα με την οποία ήθελε να ανακαλύψει ιστορικά αξιοθέατα και να μελετήσει την ιστορία των βαλκανικών χωρών, είναι σωστή ή εάν είχε άλλους στόχους» εξήγησε ο εισαγγελέας.

Στο μεταξύ, ο τρομοκράτης δημοσίευσε στο διαδίκτυο ένα μανιφέστο, στο οποίο ανέφερε τα σχέδιά του για την επίθεση κάποιες ώρες πριν να την πραγματοποιήσει.

Σύμφωνα με τη Daily Mail, ο 28χρονος Αυστραλός Μπρέντον Τάραντ κυκλοφόρησε το κείμενο με τίτλο «The Great Replacement» το πρωί πριν την επίθεση στο Κράιστσερτς. Ο Τάραντ μάλιστα βιντεοσκοπούσε την επίθεση και τη μετέδιδε ζωντανά στο Facebook.

Από το 73σέλιδο μανιφέστο στο οποίο ο δράστης ανέλυε τη θεωρία του και εξηγούσε τις αιτίες της ενέργειάς του, προκύπτει ότι εμπνεύστηκε από τον Νορβηγό Άντερς Μπρέιβικ που είχε σκοτώσει 77 άτομα το 2011, τον οποίο μάλιστα αποκαλεί «Ιππότη».

Ο 28χρονος αυτοπροσδιορίζεται ως λευκός άνδρας, γεννημένος στην Αυστραλία, που ανήκει στην εργατική τάξη και έχει χαμηλό εισόδημα. Το μανιφέστο είναι γεμάτο με ρατσιστικές, εξτρεμιστικές απόψεις, ενώ ο συντάκτης του κάνει αναφορά στην Ευρώπη των «λευκών» και εξαπολύει επίθεση εναντίον των Τούρκων, τους οποίους απειλεί με αφανισμό.

Ο Τάραντ τονίζει πως οι απόψεις του άλλαξαν δραματικά πριν από δυο χρόνια, όταν ταξίδευε στην Ευρώπη. Χαρακτηρίζει κλειδί της ριζοσπαστικοποίησης του την ήττα της Μαρίν Λε Πεν στις γαλλικές προεδρικές εκλογές το 2017 και την επίθεση με φορτηγό στην Στοκχόλμη με πέντε νεκρούς ανάμεσά τους και ένα κορίτσι 11 ετών τον Απρίλιο 2017.

Δεν διαπιστώνει άνοδο του λευκού εθνικισμού ο Τραμπ

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε την Παρασκευή ότι δεν διαπιστώνει άνοδο του λευκού εθνικιστικού, αλλά ίσως αυτό να αποτελεί ένα ζήτημα στη Νέα Ζηλανδία.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου αν διαπιστώνει άνοδο του λευκού εθνικιστικού, ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος τόνισε: «Δεν νομίζω. Πιστεύω ότι είναι μια μικρή ομάδα ανθρώπων». Παράλληλα είπε ότι δεν έχει δει το μανιφέστο στο οποίο ο φερόμενος δράστης καταγγέλει τους μετανάστες ως «εισβολείς», ενώ επαινεί τον Τραμπ ως «ένα σύμβολο ανανέωσης της λευκής ταυτότητας και του κοινού σκοπού».