Ασκηση ΗΠΑ – Ν. Κορέας, προειδοποίηση για Πιονγιάνγκ

Ασκηση ΗΠΑ – Ν. Κορέας, προειδοποίηση για Πιονγιάνγκ

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΣΕΟΥΛ. Αμερικανικό βομβαρδιστικό τύπου Β-1Β Lancer συμμετείχε χθες σε ευρείας κλίμακας κοινά στρατιωτικά γυμνάσια της Νότιας Κορέας και των ΗΠΑ, με τη Βόρεια Κορέα να εκφράζει την αποδοκιμασία της και να ωθεί τη χερσόνησο στα όρια του πυρηνικού πολέμου. Το βομβαρδιστικό ξεκίνησε από την επικράτεια του Γκουάμ και συμμετείχε στο πλευρό των αμερικανικών F-22 και F-35 τεχνολογίας Στελθ, στο πλαίσιο των ετήσιων γυμνασίων που θα διαρκέσουν μέχρι την Παρασκευή.

Οι κοινές στρατιωτικές ασκήσεις ΗΠΑ και Νότιας Κορέας έρχονται μία εβδομάδα μετά τους ισχυρισμούς της Βόρειας Κορέας πως έχει αναπτύξει διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο ικανό να πλήξει τις ΗΠΑ. Το επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο της Β. Κορέας δήλωσε λίγες ημέρες νωρίτερα πως ο Τραμπ «παρακαλεί για πυρηνικό πόλεμο» με το να συμμετέχει σε κοινά στρατιωτικά γυμνάσια με τη Νότια Κορέα. Σε δήλωσή τους, οι αρχηγοί του διακλαδικού επιτελείου άμυνας της Νότιας Κορέας υποστήριξαν πως τα κοινά στρατιωτικά γυμνάσια, τα οποία έχουν ονομαστεί «Αγρυπνος Ασος», έχουν σχεδιαστεί για να ενισχύσουν την ετοιμότητα των δύο πλευρών και τη λειτουργική ικανότητα της εκτεταμένης αποτροπής εκ μέρους των ΗΠΑ.

Την ίδια στιγμή, ανησυχία προκαλεί η δραματική αύξηση των πλοιαρίων της Β. Κορέας που έχουν φτάσει στην Ιαπωνία ώστε να εξασφαλιστεί περισσότερη τροφή για την εξαθλιωμένη χώρα. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian, η αύξηση των πλοιαρίων–φαντασμάτων υποδηλώνει πως οι Βορειοκορεάτες ψαράδες, αρκετοί από τους οποίους ανήκουν στον στρατό, προτιμούν να ρισκάρουν τις ζωές τους για να πιάσουν περισσότερα ψάρια προκειμένου να τραφεί ο στρατός της Βόρειας Κορέας. Επίσης, οι εξαγωγές των θαλασσινών, κυρίως προς την Κίνα, αποτελεί σημαντική οικονομική πηγή για τη χώρα. Ωστόσο, είναι φανερό πως η απελπισία για τους πολίτες της Β. Κορέας συνεχώς εντείνεται λόγω των κυρώσεων του ΟΗΕ για το βαλλιστικό πρόγραμμα της χώρας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή