Συνεχης ενημερωση

    Παρασκευή, 11-Ιαν-2019 17:24

    Ανατροπή και κλείσιμο σε θετικά εδάφη για το Χρηματιστήριο Αθηνών

    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    Της Αλεξάνδρας Τόμπρα 

    Από… 40 κύματα πέρασε σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών, καταφέρνοντας στο τέλος όχι μόνο να "σβήσει" τις απώλειες που κατέγραφε ενδοσυνεδριακά, αλλά και να περάσει σε θετικά εδάφη και να κλείσει στο υψηλό ημέρας με τη βοήθεια αρκετών δεικτοβαρών, μη τραπεζικών, τίτλων.

    Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,39% στις 635,70 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ των 626,68 μονάδων (-1,03%) και 635,61 μον. (+0,38%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 43,1 εκατ. ευρώ και ο όγκος ανήλθε στα 16,4 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 3,3 εκατ. τεμάχια.

    Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 1,18%, στις 1.685,49 μονάδες, ενώ στο +0,74% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.014,82 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,40% στις 452,51 μονάδες.

    Σε επίπεδο εβδομάδας, ο γενικός δείκτης έκλεισε με κέρδη της τάξεως του 3,25%, ο FTSE 25 ενισχύθηκε κατά 3,58%, ενώ ο τραπεζικός κλάδος σημείωσε άνοδο 6,14%.

    ...

    Όπως σχολιάζει ο Μ. Χατζηδάκης της Beta Securities, υπό το πρίσμα της ψήφισης της συμφωνίας των Πρεσπών κινήθηκε η αγορά την εβδομάδα που πέρασε. Αναμφίβολα, σε μια κατεξοχήν προεκλογική χρονιά η προσφυγή στις κάλπες αποτελεί το κεντρικό γεγονός στο οποίο εστιάζεται σχεδόν μονομερώς η προσοχή της επενδυτικής κοινότητας.

    Τα σενάρια και οι συσχετισμοί δυνάμεων που ενδεχομένως θα προκληθούν μετά από την έγκριση ή μη της συμφωνίας από την Ελληνική Βουλή οδηγούν διαθέσεις και ψυχολογία καθώς δεν αποκλείεται οι εξελίξεις να φέρουν πιο κοντά το ενδεχόμενο των προώρων εκλογών.

    Η δεύτερη χρηματιστηριακή εβδομάδα της χρονιάς ήταν περισσότερο ζωηρή, ακολούθησε εν μέρει την δυναμική των ξένων αγορών και βελτίωσε κάπως την αναιμική εικόνα των συναλλαγών του ξεκινήματος. Παράλληλα η κινητικότητα που παρατηρήθηκε χρηματιστηριακά στον κατασκευαστικό κλάδο δημιούργησε νέα εστία ενδιαφέροντος μετά τις αξιοσημείωτες μεταβολές που παρατηρήθηκαν στον τραπεζικό κλάδο.

    Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης επιχείρησε το αναμενόμενο, έφθασε δηλαδή έως εκεί που του επέτρεπαν οι συναλλακτικές δυνατότητες του (638,22 μονάδες) καλύπτοντας το 23,6% της διόρθωσης από το υψηλό των 707 μονάδων για να υποχωρήσει στην συνέχεια  μετριοπαθώς, κατοχυρώνοντας μέρος από τα γρήγορα κέρδη των πέντε συνεχόμενων ανοδικών συνεδριάσεων.

    Ο επόμενος ανοδικός στόχος βρίσκεται στις 650 μονάδες (38,2% της διόρθωσης) και για να συμβεί αυτό θα πρέπει αφενός να μην χαλάσει η εικόνα με κλείσιμο κάτω από τις 625 μονάδες αφετέρου ο τζίρος να παραμείνει σε επίπεδα αισθητά υψηλότερα των 40 εκατ. ευρώ. Οι κινητοί μέσοι των 30 και 50 ημερών είναι πλέον αγορασμένοι όπως και ο MACD ενώ οι ταλαντωτές κινούνται σε ουδέτερες ζώνες τιμών. Διαγραμματικά τα δεδομένα δεν έχουν αλλάξει δραματικά, βραχυπρόθεσμα ο χαρακτήρας της συσσώρευσης διατηρείται και μόνο μια διάσπαση των 650 μονάδων θα βάλει σε ισχύ ένα πιο αισιόδοξο σενάριο κίνησης, καταλήγει ο κ. Χατζηδάκης.

    Στο ταμπλό τώρα, το +5,75% της Jumbo, αλλά κυρίως το +3,67% της Coca Cola, έδωσαν όχι μόνο τη στήριξη που είχε ανάγκη η αγορά, αλλά και το σήμα για να ανατραπεί το αρνητικό ενδοσυνεδριακό πρόσημο. Κέρδη 3,6% σημείωσε και ο ΟΛΠ, ενώ άνω του 1% ήταν η άνοδος σε Aegean, Motor Oil και Βιοχαλκο. Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Τιτάν, Grivalia, Ελληνικά Πετρέλαια, ΟΤΕ, ΑΔΜΗΕ και ΔΕΗ.

    Στον αντίποδα, η Εθνική έκλεισε με απώλειες 3,39%, με την Πειραιώς να ακολουθεί με -2,59%, επηρεασμένες σαφώς από τις αναλύσεις των Deutsche Bank και KBW. Απώλειες που ξεπέρασαν το 2% σημείωσαν και οι Φουρλής, Ελλάκτωρ και ΓΕΚ Τέρνα, ενώ άνω του 1% ήταν σε Τέρνα Ενεργειακή, Alpha Bank και Σαράντης. Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Λάμδα, Μυτιληναίος, ΕΧΑΕ και ΟΠΑΠ, με τη Eurobank να κλείνει αμετάβλητη.

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ