Κουνουπίδι με μπέικον και σταφίδες Κουνουπίδι με μπέικον και σταφίδες

Κουνουπίδι με μπέικον και σταφίδες

ΓΙΑ 4 ΜΕΡΙΔΕΣ 30 λεπτά
FiveStar: 
Average: 5 (1 vote)

ΥΛΙΚΑ

  • 750 γρ. κουνουπίδι, κομμένο σε μεγάλα κυδωνάτα κομμάτια
  • 150 γρ. βούτυρο
  • 100 γρ. μπέικον, κομμένο σε μικρό καρέ
  • 20 γρ. σταφίδα μαύρη
  • 40 γρ. κάππαρη, κομμένη
  • 35 γρ. σκόρδο, ψιλοκομμένο
  • 40 γρ. ζάχαρη μαύρη με μελάσα
  • 50 γρ. ξύδι λευκού κρασιού
  • 3 γρ. θυμάρι, καθαρισμένο, ψιλοκομμένο
  • 60 γρ. γραβιέρα, τριμμένη
  • 40 γρ. φουντούκι, καβουρδισμένο, ψιλοκομμένο
  • 100 γρ. μήλο πράσινο, σε λεπτές λωρίδες
  • 5 γρ. ψωμί κρουτόν, τριμμένο
  • αλάτι
  • ελαιόλαδο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

VIDEO DIRECTIONS

Αλατίζουμε από όλες τις πλευρές τα κομμάτια του κουνουπιδιού. Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε ελαιόλαδο, προσθέτουμε το κουνουπίδι και σοτάρουμε καλά από όλες τις πλευρές μέχρι να πάρει ωραίο καστανό χρώμα. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, προσθέτουμε το μισό βούτυρο, σκεπάζουμε με καπάκι και μαγειρεύουμε για λίγο ακόμα μέχρι να μαλακώσει ελαφρώς. Αφαιρούμε σε ένα πιάτο το κουνουπίδι, προσθέτουμε το μπέικον και του δίνουμε χρώμα. Προσθέτουμε τη σταφίδα, την κάππαρη, το σκόρδο και τα καβουρδίζουμε ελαφρώς. Ρίχνουμε τη ζάχαρη, ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει, σβήνουμε με το ξύδι και δένουμε τη σάλτσα με το υπόλοιπο βούτυρο.
Επαναφέρουμε στο τηγάνι το κουνουπίδι και με ένα κουτάλι παίρνουμε από τη σάλτσα που έχουμε φτιάξει και ρίχνουμε πάνω από τα κομμάτια του κουνουπιδιού.
Μόλις η σάλτσα έχει δέσει επαρκώς και έχουμε καλύψει ομοιόμορφα τα κομμάτια κουνουπιδιού αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά και προσθέτουμε το θυμάρι.
Δοκιμάζουμε, διορθώνουμε τη γεύση με αλάτι αν χρειάζεται και σερβίρουμε σε πιάτα. Γαρνίρουμε από πάνω με τη γραβιέρα, το φουντούκι, το μήλο, και το κρουτόν.

  • 750 γρ. κουνουπίδι, κομμένο σε μεγάλα κυδωνάτα κομμάτια
  • 150 γρ. βούτυρο
  • 100 γρ. μπέικον, κομμένο σε μικρό καρέ
  • 20 γρ. σταφίδα μαύρη
  • 40 γρ. κάππαρη, κομμένη
  • 35 γρ. σκόρδο, ψιλοκομμένο
  • 40 γρ. ζάχαρη μαύρη με μελάσα
  • 50 γρ. ξύδι λευκού κρασιού
  • 3 γρ. θυμάρι, καθαρισμένο, ψιλοκομμένο
  • 60 γρ. γραβιέρα, τριμμένη
  • 40 γρ. φουντούκι, καβουρδισμένο, ψιλοκομμένο
  • 100 γρ. μήλο πράσινο, σε λεπτές λωρίδες
  • 5 γρ. ψωμί κρουτόν, τριμμένο
  • αλάτι
  • ελαιόλαδο

VIDEO DIRECTIONS

Αλατίζουμε από όλες τις πλευρές τα κομμάτια του κουνουπιδιού. Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε ελαιόλαδο, προσθέτουμε το κουνουπίδι και σοτάρουμε καλά από όλες τις πλευρές μέχρι να πάρει ωραίο καστανό χρώμα. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, προσθέτουμε το μισό βούτυρο, σκεπάζουμε με καπάκι και μαγειρεύουμε για λίγο ακόμα μέχρι να μαλακώσει ελαφρώς. Αφαιρούμε σε ένα πιάτο το κουνουπίδι, προσθέτουμε το μπέικον και του δίνουμε χρώμα. Προσθέτουμε τη σταφίδα, την κάππαρη, το σκόρδο και τα καβουρδίζουμε ελαφρώς. Ρίχνουμε τη ζάχαρη, ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει, σβήνουμε με το ξύδι και δένουμε τη σάλτσα με το υπόλοιπο βούτυρο.
Επαναφέρουμε στο τηγάνι το κουνουπίδι και με ένα κουτάλι παίρνουμε από τη σάλτσα που έχουμε φτιάξει και ρίχνουμε πάνω από τα κομμάτια του κουνουπιδιού.
Μόλις η σάλτσα έχει δέσει επαρκώς και έχουμε καλύψει ομοιόμορφα τα κομμάτια κουνουπιδιού αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά και προσθέτουμε το θυμάρι.
Δοκιμάζουμε, διορθώνουμε τη γεύση με αλάτι αν χρειάζεται και σερβίρουμε σε πιάτα. Γαρνίρουμε από πάνω με τη γραβιέρα, το φουντούκι, το μήλο, και το κρουτόν.

YL Gift Card

Κάντε ένα πρωτότυπο δώρο και χαρίστε στα αγαπημένα σας πρόσωπα μοναδικές εμπειρίες στο The Seminar Project και στο Ψωμί & Αλάτι.
ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Σχόλια

Μείνετε Ενημερωμένοι

Εγγραφείτε στο newsletter για να είστε πάντα ενημερωμένοι για ό,τι καινούργιο ετοιμάζουμε.
ΕΓΓΡΑΦΗ
Espa Banner