Κορμός Χριστουγέννων

Κορμός Χριστουγέννων

Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν και οι “κορμοί” έχουν τη τιμητική τους μιας και είναι η κλασική σταθερά που γράφει τον επίλογο του Χριστουγεννιάτικου γιορτινού τραπεζιού. Εδώ σας δίνουμε μια ακόμα συνταγή για έναν λαχταριστό πεντανόστιμο κορμό που σας προτείνουμε να δοκιμάσετε.

Υλικά συνταγής

  • Για το παντεσπάνι
  • 175 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα με 52% κακάο (τουλάχιστον)
  • 7 μεγάλα ή 8 μικρά αυγά
  • 2 κ.σ. κακάο κοσκινισμένο
  • 4 κ.σ. δυνατό καφέ φίλτρου ή εσπρέσο
  • 6 κ.σ. ζάχαρη
  • 1 κ.σ. αλεύρι
  • 1 κ.σ. εκχύλισμα (εσάνς) πικραμύγδαλου ή βανίλιας
  • άχνη ζάχαρη
  • Για τη κρέμα γέμισης
  • 200 γρ. σοκολάτα λευκή
  • 500 ml κρέμα γάλακτος 35-36% λιπαρά, κρύα
  • 2 κ.σ. μπράντι
  • Για τη κρέμα επικάλυψης
  • 250 ml κρέμα γάλακτος 35-36% λιπαρά
  • 250 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα με 52% κακάο, σε κομματάκια

Εκτέλεση συνταγής

  1. Για το παντεσπάνι: Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Διαλύετε το κακάο στο ζεστό καφέ ανακατεύοντας μέχρι να έχετε ένα πηχτό μείγμα και το αφήνετε στην άκρη. Σε μπεν μαρί λιώνετε τη σοκολάτα φροντίζοντας το νερό της κατσαρόλας να σιγοβράζει αλλά να μην ακουμπά το μπολ με τη σοκολάτα γιατί έτσι θα «καεί» η σοκολάτα. 
  2. Χτυπάτε τους κρόκους με τη ζάχαρη μέχρι το μείγμα να ασπρίσει και να διπλασιαστεί σε όγκο. Σταματάτε το μίξερ και προσθέτετε τη λιωμένη σοκολάτα, το αλεύρι, τη βανίλια ή το πικραμύγδαλο και το κακάο και ανακατεύετε με σπάτουλα μέχρι να πάρετε ένα ομοιογενές, λείο μείγμα. 
  3. Σε καθαρό δοχείο χτυπάτε τα ασπράδια σε σφιχτή μαρέγκα και έπειτα την ενσωματώνετε στο μείγμα σοκολάτας, ανακατεύοντας απαλά, με κυκλικές κινήσεις από πάνω προς τα κάτω με σπάτουλα. Στρώνετε ένα ταψί 30×40εκ. με λαδόκολλα ώστε να καλύπτονται και τα πλαϊνά του, αδειάζετε μέσα το μείγμα και ισιώνετε καλά την επιφάνειά του. 
  4. Ψήνετε το παντεσπάνι στο προθερμασμένο φούρνο για 25 λ. Μετά βγάζετε και αναποδογυρίζετε το παντεσπάνι σε πετσέτα πασπαλισμένη με άχνη ζάχαρη. Ξεκολλάτε με προσοχή τη λαδόκολλα και τυλίγετε σε ρολό το παντεσπάνι με την πετσέτα από τη φαρδιά του πλευρά. Το αφήνετε τυλιγμένο να κρυώσει.
  5. Για τη κρέμα γέμισης: Στο μεταξύ ετοιμάζετε τη κρέμα γέμισης. Σε ένα κατσαρόλι ζεσταίνετε σε χαμηλή φωτιά 1 φλ. τσαγιού από τη κρέμα γάλακτος μαζί με τη λευκή σοκολάτα ανακατεύοντας συχνά μέχρι να λιώσει καλά η σοκολάτα.
  6. Αποσύρετε το μείγμα από τη φωτιά και το αφήνετε στην άκρη να κρυώσει. Χτυπάτε σε πηχτή σαντιγί την υπόλοιπη κρέμα γάλακτος μαζί με το μπράντυ και μετά την ανακατεύετε, με απαλές κινήσεις, με το μείγμα λευκής σοκολάτας μέχρι να ομογενοποιηθούν. Βάζετε τη κρέμα στο ψυγείο μέχρι να τη χρησιμοποιήσετε.
  7. Για τη κρέμα επικάλυψης: Bάζετε τη κρέμα γάλακτος να ζεσταθεί σε χαμηλή φωτιά και μόλις πάρει βράση, την αποσύρετε αμέσως από τη φωτιά, ρίχνετε μέσα τη σοκολάτα και ανακατεύετε διαρκώς με τη σπάτουλα μέχρι να λιώσει. Μεταφέρετε το μείγμα σε μπολ και το αφήνετε να κρυώσει. Πριν το χρησιμοποιήσετε, το χτυπάτε για να αφρατέψει.
  8. Για το στήσιμο του κορμού: Ξετυλίγετε το ρολό, απλώνετε τη γέμιση με σπάτουλα και το τυλίγετε ξανά σε ρολό. Με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβετε διαγώνια μια χοντρή φέτα και τη κολλάτε στο πλάι του ρολού με λίγη από την κρέμα επικάλυψης. 
  9. Καλύπτετε τον κορμό με ένα λεπτό στρώμα κρέμας και με πιρούνι τον «χαράζετε» κατά μήκος. Προαιρετικά πασπαλίζετε ελαφρά με άχνη ζάχαρη και στολίζετε με φρέσκα φυλλαράκια γκι ή “ου”. Βάζετε το κορμό στο ψυγείο και πριν το σερβίρετε, το αφήνετε εκτός ψυγείου για 15 λ.

Tips: Μπορείτε να φτιάξετε σοκολατένια φυλλαράκια “ου”. Παίρνετε φρέσκα φύλλα και αφού τα πλύνετε, τα αλείφετε µε σοκολάτα λιωµένη σε µπεν µαρί χρησιµοποιώντας πινέλο. Αφήνετε τη σοκολάτα να στεγνώσει στο ψυγείο και τα ξεκολλάτε προσεκτικά. 

Παραλλαγή για Κορµό µε κρέµα κάστανο: χτυπάτε 500 ml κρέµα γάλακτος σε σαντιγί µαζί µε 2 κ.σ. σούπας Tia Maria ή Kahlua µέχρι να πήξει. Την ανακατεύετε µε 450 γρ. κρέµα κάστανο, 100 γρ. τρίµµατα κουβερτούρας και µερικά θρυµµατισµένα κάστανα γλασέ. Αλείφετε το παντεσπάνι (βλ. βασική συνταγή) και το τυλίγετε ξανά σε ρολό. Καλύπτετε την επιφάνειά του µε την υπόλοιπη κρέµα, τη «χαράζετε» µε πιρούνι και στολίζετε µε µερικά κάστανα γλασέ, ολόκληρα ή κοµµένα σε µικρότερα κοµµάτια.

Πηγή