Σαλάτα με ανάμεικτα όσπρια πιπεριές και μυρωδικά

Σαλάτα με ανάμεικτα όσπρια πιπεριές και μυρωδικά

Πεντανόστιμη σαλάτα με τριών ειδών όσπρια, με δυο ειδών πιπεριές και με μυρωδικά που απογειώνουν τη γεύση της. Μια συνταγή για ένα εξαιρετικό σε γεύση πιάτο, με μεγάλη διατροφική αξία που θα φτιάξετε με απλά και ταπεινά υλικά για να το απολαύσετε στις μέρες της νηστείας και όχι μόνο αλλά και για να το συνοδεύσετε με τυρί και αλλαντικό επιλογής σας και να έχετε τον απόλυτο μεζέ για τη μπυρίτσα ή το κρασάκι σας. Καλή σας όρεξη!!!

Υλικά συνταγής

  • 100 γρ. μαυρομάτικα φασόλια
  • 100 γρ. φακές
  • 80 γρ. ρεβίθια
  • 3 μικρά φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  • 2 κ.σ. άνηθος ψιλοκομμένος
  • 2 κ.σ. μαϊντανός ψιλοκομμένος
  • 1 μικρή πιπεριά πράσινη κέρατο κομμένη σε ροδέλες (γλυκιά ή καυτερή)
  • 1 μεγάλη πιπεριά Φλωρίνης κομμένη σε μικρούς κύβους
  • 1/2 μεγάλο καρότο τριμμένο στο χοντρό του τρίφτη
  • ½-1 λεμονιού το χυμό
  • 1 κ.σ. κρέμα μπαλσάμικο (προαιρετικά)
  • 80-100 ml ελαιόλαδο
  • 2 κοφτά κ.γ. ρίγανη αποξηραμένη
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • ψιλοκομμένα φύλλα κόλιανδρου και λίγο ψιλοκομμένο ξερό κρεμμύδι για γαρνίρισμα 
  • λίγο κύμινο σε σκόνη ή κόκκινο πιπέρι τσίλι για πασπάλισμα (προαιρετικά)

Εκτέλεση συνταγής

  1. Μουσκεύετε από βραδίς τα ρεβίθια σας σε μπόλικο νερό. Την επομένη τα ρίχνετε σε κατσαρολίτσα μαζί με το νερό που τα μουλιάσατε και τα βράζετε για 1:15-1:30 λ. Δέκα λ πριν μαλακώσουν καλά τα αλατίζετε και συνεχίζετε το μαγείρεμα μέχρι να μαλακώσουν. Μετά τα σουρώνετε καλά κάτω από κρύο τρεχούμενο νερό και τα μεταφέρετε σε βαθιά σαλατιέρα.
  2. Εν τω μεταξύ ρίχνετε τις φακές σε μεγάλο κατσαρόλι με νερό που να τις σκεπάζει καλά, τις αλατίζετε, τις σκεπάζετε και τις σιγοβράζετε σε χαμηλή φωτιά, για 30-40 λ ανάλογα με τις φακές ή μέχρι να να μαλακώσουν χωρίς όμως να παραβράσουν. Τις σουρώνετε καλά κάτω από άφθονο κρύο τρεχούμενο νερό. Τις μεταφέρετε στη σαλατιέρα με τα σουρωμένα ρεβίθια.
  3. Παράλληλα με τα δύο άλλα όσπρια, βάζετε και τα μαυρομάτικα φασόλια σε κατσαρόλι με νερό που να τα σκεπάζει και με αλάτι και τα σιγοβράζετε και αυτά σε χαμηλή φωτιά για 50 λ περίπου ή μέχρι να μαλακώσουν αρκετά. Τα σουρώνετε κάτω από μπόλικο κρύο τρεχούμενο νερό και τα ρίχνετε και αυτά στη σαλατιέρα με τα 2 άλλα όσπρια.
  4. Προσθέτετε στη σαλατιέρα με τα όσπρια και όλα τα υπόλοιπα υλικά της συνταγής, αλατοπιπερώνετε και ανακατεύετε καλά. Χτυπάτε λαδολέμονο με τη μισή ποσότητα λεμονιού, δοκιμάζετε και διορθώνετε προσθέτοντας και το υπόλοιπο λεμόνι ή κρέμα μπαλσάμικο για πιο έντονη γεύση.
  5. Σερβίρετε τη σαλάτα σας, γαρνιρισμένη με ψιλοκομμένα φύλλα κόλιανδρου και λίγο ψιλοκομμένο ξερό κρεμμύδι, τη πασπαλίζετε, προαιρετικά, με λίγο κύμινο ή κόκκινο πιπέρι καγιέν και καλή σας όρεξη!

Βασική ιδέα προσαρμοσμένη συνταγή από εδώ και εδώ