Γαλοπούλα με υπέροχη γέμιση και κυδώνια

Γαλοπούλα με υπέροχη γέμιση και κυδώνια

Πεντανόστιμη γαλοπούλα με κυδώνια, γεμιστή με καρύδια, σταφίδες, πράσα και μπέικον! Η απόλυτη συνταγή για να απολαύσετε εσείς και οι καλεσμένοι σας ένα υπέροχο πιάτο στο Χριστουγεννιάτικο γιορτινό τραπέζι σας!!!

Υλικά συνταγής

  • Για τη γαλοπούλα
  • 1 γαλοπούλα 4-5 κιλά
  • 2 μεγάλα κυδώνια καθαρισμένα, κομμένα «κυδωνάτα», αλειμμένα με λεμόνι
  • 2 μέτρια ξερά κρεμμύδια, κομμένα στα 4
  • 2 καρότα καθαρισμένα, κομμένα στα 2
  • 3-4 κλωνάρια σέλινο, χοντροκομμένο
  • 6 κόκκους μπαχάρι
  • 2 φλ. τσαγιού ζωμό κοτόπουλου 
  • 1/2 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
  • 1/2 φλ. τσαγιού κρασί λευκό
  • 2 λεμονιών το χυμό
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • Για τη γέμιση
  • 1 μεγάλο πράσο καθαρισμένο, κομμένο σε λεπτές ροδέλες
  • 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
  • 6 φέτες μπέικον, ψιλοκομμένο
  • ⅓ φλ. τσαγιού καρύδια χοντροτριμμένα 
  • 2 φλ. τσαγιού ψίχα από μπαγιάτικο ψωμί, τριμμένη (περασμένη στο μπλέντερ)
  • ⅓ φλιτζανιού σταφίδες ξανθές
  • 2 κ.γ. ξύσμα λεμονιού 
  • ⅓ φλ. τσαγιού κρασί κόκκινο
  • 1 αυγό χτυπημένο
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση συνταγής

  1. Για τη γαλοπούλα: Πλένετε τη γαλοπούλα, τη σκουπίζετε καλά μέσα και έξω και την αλείφετε με το χυμό ενός λεμονιού. Την πασπαλίζετε με αλάτι και πιπέρι και την αφήνετε στην άκρη.
  2. Για τη γέμιση: Mουσκεύετε τις σταφίδες στο κρασί για 10 λ. Στο μεταξύ, σε μέτρια κατσαρόλα σοτάρετε το πράσο με το ελαιόλαδο μέχρι να μαραθεί. Προσθέτετε το σκόρδο και το μπέικον και συνεχίζετε το σοτάρισμα. Μόλις πάρει χρώμα το μπέικον αποσύρετε τη κατσαρόλα από τη φωτιά. 
  3. Προσθέτετε τα καρύδια, την ψίχα ψωμιού, το ξύσμα και το αυγό και ανακατεύετε. Στραγγίζετε τις σταφίδες και τις προσθέτετε στο μείγμα. Αλατοπιπερώνετε και ανακατεύετε μέχρι να έχετε ένα συμπαγές το μείγμα. Το αφήνετε στην άκρη για λίγο να κρυώσει. Μετά γεμίζετε την κοιλιά και το λαιμό της γαλοπούλας με τη γέμιση και κλείνετε το άνοιγμα ράβοντάς το με χοντρή βελόνα και βαμβακερή κλωστή. 
  4. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 220οC. Στρώνετε σε βαθύ ταψί ή γάστρα τα κρεμμύδια, τα καρότα και το σέλινο και τα πασπαλίζετε με αλάτι και πιπέρι. Τοποθετείτε από πάνω τη γαλοπούλα και προσθέτετε στο ταψί το κρασί, τον υπόλοιπο χυμό λεμονιού και το μπαχάρι. Την περιχύνετε με το λάδι και χωρίς να τη σκεπάσετε τη βάζετε να ψήνεται στο φούρνο για 30 λ περίπου, μέχρι να πάρει χρώμα. 
  5. Μετά βγάζετε τη γαλοπούλα από το φούρνο, σκορπάτε τα κυδώνια γύρω της και περιχύνετε το φαγητό με το ζωμό κοτόπουλου. Σκεπάζετε τη γάστρα με το καπάκι της ή με αλουμινόχαρτο αν χρησιμοποιήσετε ταψί, κατεβάζετε τη θερμοκρασία στους 180οC και ψήνετε το φαγητό για 2 ώρες περίπου, μέχρι να ψηθεί η γαλοπούλα. Κατά τη διάρκεια του ψησίματος αλείφετε την γαλοπούλα πού και πού με το ζωμό του ταψιού. 
  6. Βγάζετε τη γαλοπούλα από τη γάστρα και την αφήνετε λίγο να κρυώσει μέχρι να ετοιμάσετε τη σάλτσα. Αφαιρείτε τα καρότα, τα κρεμμύδια και το σέλινο από το σκεύος και τα βάζετε στο μπλέντερ. Στραγγίζετε το ζωμό από τη γάστρα προσεκτικά χωρίς να σπάσετε τα κυδώνια και τον αδειάζετε σε μέτρια κατσαρόλα.
  7. Προσθέτετε 1 φλ. τσαγιού από το ζωμό στο μπλέντερ με τα λαχανικά και τα πολτοποιείτε. Προσθέτετε το μείγμα στην κατσαρόλα με τον υπόλοιπο ζωμό και σιγοβράζετε μέχρι να πήξει η σάλτσα. Αν είναι πολύ αραιή, τότε την πήζετε με λίγο κορνφλάουρ διαλυμένο με λίγο λευκό κρασί.
  8.  Αφαιρείτε την κλωστή από τη γαλοπούλα, ανοίγετε την κοιλιά και το λαιμό και σερβίρετε τη γέμιση σε βαθύ πιάτο. Τοποθετείτε τη γαλοπούλα σε μεγάλη πιατέλα και βάζετε γύρω γύρω τα κυδώνια. Σερβίρετε τη σάλτσα ξεχωριστά σε σαλτσιέρα. Συνοδεύετε το φαγητό με πατάτες πουρέ ή πιλάφι με ανάμικτα λαχανικά.

 



Sintayes.gr,

Συνταγή: Γαλοπούλα με υπέροχη γέμιση και κυδώνια