Υλικά συνταγής
1/3-1/2 φλ. τσαγιού γάλα για μούλιασμα του ψωμιού
1 κοφτό κ.γ. σπόρους μάραθου ή 2-3 κ.γ. αποξηραμένο δυόσμο
1 φλ. τσαγιού ζωμό κοτόπουλου
1/2 φλ. τσαγιού κόκκινο κρασί
2 κ.σ. ελαιόλαδο + επιπλέον για ράντισμα και για το ταψί
60 γρ. μπέικον πολύ ψιλοκομμένο
2 κουτιά (800 γρ. σύνολο) ντοματάκια κονκασέ ή ολόκληρα ντοματάκια ψιλοκομμένα
λίγο αλάτι, 1/2 κ.γ. πιπέρι καγιέν + 1/2 κ.γ. μαύρο φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1½ κ.γ. αποξηραμένη ρίγανη
2 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένες
3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες ή τριμμένες στο ψιλό του τρίφτη
1/3 φλ. τσαγιού φρέσκα φύλλα βασιλικού, χοντροκομμένα + επιπλέον για γαρνίρισμα
1 φλ. τσαγιού θρυμματισμένο ψωμί 2 ημερών (ή 1/2 φλ. τσαγιού θρυμματισμένη φρυγανιά)
700 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος ή ανάμικτος με χοιρινό
1/3 φλ. τσαγιού τριμμένη παρμεζάνα + 1/3 φλ. τσαγιού τριμμένο πεκορίνο
έξτρα παρμεζάνα ή πεκορίνο χοντροτριμμένα για γαρνίρισμα