Υλικά συνταγής
250 γρ. (2 φλ. τσαγιού) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/2 μικρό ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο (τα λεπτά κλωναράκια του)
1 αυγό, χωριστά ο κρόκος από το ασπράδι
4 μεγάλα αυγά ελαφρώς χτυπημένα
140 γρ. βούτυρο κρύο, κομμένο σε κύβους
2-3 κ.σ. περίπου παγωμένο γάλα ή παγωμένο νερό
100 ml κρέμα γάλακτος πλήρης λιπαρών (ή 5 κ.σ. γιαούρτι)
1/2 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
2 μικρά φρέσκα κρεμμυδάκια, σε μικρές ροδελίτσες
5-6 κ.σ. ελαιόλαδο + επιπλέον για το άλειμμα της ταρτιέρας
5-6 κ.σ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο
αλάτι (με προσοχή λόγω της φέτας), φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1 μέτριο πράσο, ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες (προαιρετικά)
450 γρ. σπανάκι, καθαρισμένο, πλυμένο και χοντροκομμένο
200 γρ. τυρί φέτα, ψιλοκομμένη ή ψιλοθρυμματισμένη
40 γρ. ψιλοτριμμένη παρμεζάνα
200 γρ. τυρί ρικότα ή ανθότυρο, ψιλοκομμένο ή ψιλοθρυμματισμένο