Υλικά συνταγής
2 κ.σ. ξύδι από κόκκινο κρασί
2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
100 ml ελαιόλαδο ή 50ml ελαιόλαδο+50ml βούτυρο (στη Κέρκυρα χρησιμοποιούν μόνο βούτυρο)
1/2 κιλό μακαρόνια χοντρά Νο. 5 ή άλλο Νο. επιλογής σας
Σπετσιερικό (μείγμα από: κανέλα, γαρύφαλλο, μοσχοκάρυδο, δάφνη κοπανισμένη, μπαχάρι, κύμινο και τσίλι ή μπούκοβο προαιρετικά) [*]
600 γρ. ώριμες ντομάτες ξεφλουδισμένες, ξεσποριασμένες και τριμμένες στον τρίφτη (ή Ντομάτες στο τρίφτη έτοιμες συσκευασμένες εμπορίου)
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1/2 πορτοκαλιού τη φλούδα
2 σκελίδες σκόρδο, πολτοποιημένες
200 γρ. κεφαλογραβιέρα τριμμένη