Υλικά συνταγής
1/2 φλ. τσαγιού φυλλαράκια φρέσκου βασιλικού ή μαϊντανού ή δυόσμου, ψιλοκομμένα
1/3 φλ. τσαγιού λευκό ξηρό κρασί ή τσίπουρο
1/2 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο + 3-4 κ.σ. επιπλέον για το σερβίρισμα
800 γρ. παστός μπακαλιάρος, ξαλμυρισμένος, κομμένος σε μεγάλες μπουκιές
3-4 μέτριες ντομάτες ώριμες αλλά σφικτές, ψιλοκομμένες
4-5 μέτριες πατάτες, περίπου 1 κιλό, ξεφλουδισμένες και κομμένες σε κομμάτια
λίγες πρέζες αλάτι για τις πατάτες, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
2 σκελίδες σκόρδου, ελαφρώς κοπανισμένες
1 κ.σ. κάπαρη, ξαλμυρισμένη