Υλικά συνταγής
10 ελιές Καλαμών (ή άλλες μαύρες ελιές), χωρίς κουκούτσια, χοντροκομμένες
1 κιλό φρέσκος γαύρος, καθαρισμένος από κεφάλια και εντόσθια
1/2 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
1/3 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
1 κοφτό κ.γ. ξύσμα λεμονιού κατά προτίμηση από ακέρωτο, βιολογικό λεμόνι
850 γρ. πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες σε μέτρια κομμάτια
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1 κ.σ. φυλλαράκια φρέσκιας ρίγανης, ψιλοκομμένα ή 1 κοφτό κ.γ. ξερή, τριμμένη
1 σκελίδα σκόρδου, κομμένη σε φετάκια