Υλικά συνταγής
1 κοτόπουλο, 1.800 γρ. περίπου, κομμένο σε 6 ή 8 κομμάτια (κατά προτίμηση χωριάτικο, ελεύθερης βοσκής)
2 ½ ζωμό κοτόπουλου (ίσως χρειαστεί λίγο περισσότερο)
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, κομμένο σε μικρά κυβάκια
1 πακέτο (500 γρ.) κριθαράκι μέτριο
1/3 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
1/3 φλ. τσαγιού κομμένες ψιλοκομμένες λιαστές ντομάτες (στραγγισμένες από το λάδι τους)
2 φλ. τσαγιού χοντρο-τριμμένες ώριμες ντομάτες ή ντοματάκια κονκασέ με το χυμό τους
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο ή 1 πρέζα νιφάδες κόκκινης πιπεριάς
1 ½ κ.γ. ρίγανη, αποξηραμένη
1 ½ φλ. τσαγιού χοντροτριμμένη ξερή μυζήθρα ή πεκορίνο ή παρμεζάνα