
σχετικα αρθρα
Ο Υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας – Θράκης κ. Σταύρος Καλαφάτης παρέστη σήμερα στην Πορεία Μνήμης «Ποτέ Ξανά, Θεσσαλονίκη –... 19 Μαρ 2023, 17:46 Παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, πραγματοποιήθηκε σήμερα (19/3) η πορεία μνήμης για τα θύματα του Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη.... 19 Μαρ 2023, 13:46 Πλήθος κόσμου βρέθηκε σήμερα (19/3) το πρωί στη σιωπηλή πορεία μνήμης για τα θύματα του Ολοκαυτώματος, παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας... 19 Μαρ 2023, 11:46 Τον λόγο στην εκδήλωση που τελέστηκε σήμερα στον παλαιό σιδηροδρομικό σταθμό της Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της σιωπηρής πορείας μνήμης για το Ολοκαύτωμα, πήρε η 81χρονη επιζώσα Εστέρ Σολ.
Η κ. Σολ, γεννημένη τον Απρίλιο του 1942 στη Δράμα, συγκίνησε τους παρευρισκόμενους περιγράφοντας πως σώθηκαν η ίδια, η μητέρα και ο πατέρας της, ενώ ξεκληρίστηκαν όλοι οι υπόλοιποι συγγενείς τους.
«Νικήσαμε το φοβερό Ολοκαύτωμα που ήθελαν να κάνουν οι Ναζί εναντίον μας. Στέκομαι εδώ, όπου τα αδέλφια μας, οι Εβραίοι της Θεσσαλονίκης, έφυγαν για τον θάνατο για να ανάψω ένα κερί στη μνήμη τους. Στη μνήμη όλων των Εβραίων της Ελλάδας που εξοντώθηκαν στα στρατόπεδα θανάτου. Και στη μνήμη όλων των Ελλήνων, ηρώων, πατριωτών και αντιστασιακών που αγωνίστηκαν υπέρ των Εβραίων της Ελλάδας. Στη μνήμη του ελληνικού λαού που στάθηκε στις δύσκολες στιγμές της Κατοχής», είπε, φανερά συγκινημένη, αλλά με ιδιαίτερα βροντερή φωνή, η 81 ετών σήμερα Εβραία.
Η 81 ετών Εβραία ανέφερε πως ο πατέρας της, Μοσέ, αγωνιζόταν μαζί με τους Έλληνες αντιστασιακούς ενάντια στους Γερμανούς πριν ακόμη η ίδια γεννηθεί. «Με είδε για πολύ λίγο όταν ήμουν μόλις δύο μηνών. Η μητέρα μου, Μιριάμ, έχοντας εμένα μωρό στην αγκαλιά κυνηγήθηκε και πέρασε δύσκολα στην προσπάθειά της να σωθεί και να σώσει κι εμένα. Με πολλά προβλήματα φτάσαμε στη Θεσσαλονίκη, όπου μας οδήγησαν στο γκέτο του Βαρώνου Χιρς. Από εκεί, με τη βοήθεια των Ελλήνων αντιστασιακών, καταφέραμε να σωθούμε και να πάμε στην Αθήνα», συνέχισε την εξιστόρηση μιλώντας στα εβραϊκά.
Η ηλικιωμένη γυναίκα, φορώντας ένα γαλάζιο μπουφάν με το μήνυμα «Ποτέ Ξανά», συμπλήρωσε πως δυστυχώς οι οικογένειες του πατέρα και της μητέρας της δολοφονήθηκαν από τους Γερμανούς, ενώ η ίδια με τους γονείς της κατάφεραν λίγα χρόνια αργότερα να μεταβούν στο Ισραήλ, εκεί όπου η οικογένειά της μεγάλωσε και πάλι.
«Ο Θεός μάς αξίωσε να κάνουμε μία καινούργια οικογένεια. Στη γη του Ισραήλ, η οικογένειά μας κατάφερε να δει εννέα εγγόνια και 25 δισέγγονα. Πραγματικά, η οικογένειά μου είναι το κυριότερο παράδειγμα ότι νικήσαμε το φοβερό Ολοκαύτωμα που ήθελαν να κάνουν οι Ναζί εναντίον μας», πρόσθεσε καταχειροκροτούμενη από το πλήθος.
Πηγή: protothema.gr
Το άρθρο Θεσσαλονίκη: Συγκλόνισε επιζώσα στην εκδήλωση για το Ολοκαύτωμα – «Ανάβω κερί στη μνήμη όλων των Εβραίων της χώρας» εμφανίστηκε πρώτα στο Thes.
Δες όλες τις τελευταίες ειδήσεις που σε αφορούν, από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Huli Ειδήσεις
Θεσσαλονίκη ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣσχετικα αρθρα
Ο Υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας – Θράκης κ. Σταύρος Καλαφάτης παρέστη σήμερα στην Πορεία Μνήμης «Ποτέ Ξανά, Θεσσαλονίκη –... 19 Μαρ 2023, 17:46 Παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, πραγματοποιήθηκε σήμερα (19/3) η πορεία μνήμης για τα θύματα του Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη.... 19 Μαρ 2023, 13:46 Πλήθος κόσμου βρέθηκε σήμερα (19/3) το πρωί στη σιωπηλή πορεία μνήμης για τα θύματα του Ολοκαυτώματος, παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας... 19 Μαρ 2023, 11:46