Μετάβαση στο περιεχόμενο

Οι 4 λοιμώξεις, πλην του κορονοϊού, που απειλούν την υγεία μας το φθινόπωρο

Δημοσιεύθηκε: 12 Οκτ 2021, 20:24 0

Είναι γεγονός ότι εδώ και καιρό μας απασχολεί μόνο ο κορονοϊός και ξεχάσαμε πως υπάρχουν και άλλες λοιμώξεις που επηρεάζουν ή ακόμη και απειλούν την υγεία μας.

Ειδικά το φθινόπωρο, είναι μία εποχή που ευνοεί τις λοιμώξεις καθώς η αλλαγή του καιρού καταστέλλει το ανοσοποιητικό μας σύστημα, καθιστώντας μας ιδιαίτερα ευάλωτους.

Οποιοσδήποτε μπορεί να επηρεαστεί από τις εποχιακές καιρικές αλλαγές, ωστόσο, ηλικιωμένοι, μικρά παιδιά και άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα κινδυνεύουν περισσότερο.

Οι 4 λοιμώξεις που πρέπει να προσέξουμε το φθινόπωρο

Ακολουθούν οι τέσσερις κορυφαίοι «ένοχοι» που μπορούν να επηρεάσουν την υγεία της οικογένειάς σας κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου, τα συμπτώματά τους και πώς να τις προλάβετε…

1. Γρίπη

Η εποχή της γρίπης ξεκινά στις αρχές του φθινοπώρου, κορυφώνεται γύρω στον Ιανουάριο ή τον Φεβρουάριο και διαρκεί μέχρι τον Απρίλιο ή τον Μάιο. Είναι μια ιογενής λοίμωξη, επομένως δεν ανταποκρίνεται στα αντιβιοτικά, τα οποία λειτουργούν μόνο με βακτηριακές ασθένειες.

Μια αναπνευστική ασθένεια, εξαπλώνεται εύκολα από άτομο σε άτομο και μπορούμε να την «τσιμπήσουμε» εύκολα από μολυσμένες επιφάνειες.

Η γρίπη εκδηλώνεται πιο συχνά με:

Πονόλαιμο
Μυαλγίες
Μπουκωμένη μύτη
Πονοκέφαλο
Βήχα (μπορεί να ξεκινήσει ως ξηρός αλλά να γίνει πιο σοβαρός)
Κούραση ή αίσθημα αδυναμίας
Πυρετό (38° C ή περισσότερο)

Η διάρροια και ο εμετός μπορούν επίσης να συνοδεύσουν τη γρίπη, αν κι αυτό είναι πιο συχνό στα παιδιά παρά στους ενήλικες.

Οποιος έχει μειωμένη ανοσία και εμφανίζει συμπτώματα γρίπης πρέπει να επικοινωνήσει με τον γιατρό του και εάν έχετε πράσινη ή κίτρινη βλέννα, πολύ σοβαρούς πονοκεφάλους ή δυσκολία στην αναπνοή θα πρέπει να επικοινωνήσετε χωρίς καθυστέρηση με το τμήμα επειγόντων περιστατικών.

2. Αλλεργίες και άσθμα

Το αλλεργικό άσθμα και η ρινίτιδα είναι ιδιαίτερα συχνές το φθινόπωρο καθώς σπόρια μούχλας συσσωρεύονται σε πεσμένα φύλλα ή σε υγρές συνθήκες στο σπίτι. Ο καπνός από υπαίθριες φωτιές ή μπάρμπεκιου μπορεί επίσης να προκαλέσει συμπτώματα, καθώς φράζει τους αεραγωγούς.

Η αλλεργική ρινίτιδα μπορεί συνήθως να αντιμετωπιστεί με μη συνταγογραφούμενα φάρμακα όπως τα αντιισταμινικά. Σε σοβαρές περιπτώσεις, ωστόσο, μπορεί να χρειαστεί περαιτέρω θεραπεία.

Τα συμπτώματα που χρειάζονται επείγουσα θεραπεία περιλαμβάνουν:

Εντονους πόνους ανάμεσα στις ωμοπλάτες, στο στήθος ή στο στομάχι
Πρήξιμο στο λαιμό
Οξεία δύσπνοια
Αίσθημα λιποθυμίας ή πραγματική απώλεια συνείδησης
Αίσθηση πνιγμού
Αίμα στα πτύελα
Μελανιασμένη χείλη ή νύχια

Οποιοδήποτε από αυτά τα συμπτώματα μπορεί να υποδεικνύει σοβαρές εξελίξεις που χρειάζονται επείγουσα θεραπεία.

Υπό κανονικές συνθήκες, η συσκευή εισπνοής διάσωσης θα φέρει ανακούφιση, αλλά εάν τα συμπτώματα διαρκούν περισσότερο από μερικές ημέρες (ή τα κανονικά σας φάρμακα δεν φέρνουν ανακούφιση), θα πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

3. Ωτίτιδα

Η ωτίτιδα είναι ένας από τους κύριους λόγους που οι γονείς πηγαίνουν τα παιδιά στο γιατρό, κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου. Τόσο τα βακτήρια όσο και οι ιοί μπορούν να προκαλέσουν λοιμώξεις του αυτιού, οι οποίες συχνά φέρνουν έντονο πόνο στα παιδιά.

Ο λόγος που τα παιδιά αναπτύσσουν συχνότερα από τους ενήλικες λοίμωξη στα αυτιά, είναι λόγω των μικρότερων ευσταχιανών σωλήνων, στους οποίους μπορούν να παγιδευτούν υγρά και να αναπτυχθούν βακτήρια.

Εάν το παιδί σας αναπτύξει λοίμωξη του αυτιού, μπορεί να είναι καλύτερο να αντισταθείτε στη θεραπεία για μερικές ημέρες, για να δείτε εάν η λοίμωξη θεραπεύεται από μόνη της – ειδικά σε παιδιά 2 ετών και άνω. Συχνά συνταγογραφούνται αντιβιοτικά, αλλά είναι πιθανό να δημιουργηθεί αντίσταση, καθιστώντας τη θεραπεία λιγότερο αποτελεσματική. Φυσικά, εάν ανησυχείτε ή ο πόνος είναι έντονος, θα πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας χωρίς καθυστέρηση.

Η καλή υγιεινή, όπως το σωστό πλύσιμο των χεριών και ο σχολαστικός καθαρισμός του σπιτιού για την υγιεινή των επιφανειών, μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη.

4. Βρογχίτιδα

Η βρογχίτιδα και η βρογχιολίτιδα (RSV) στην περίπτωση των μωρών και των μικρών παιδιών, είναι συχνές κατά τους φθινοπωρινούς και χειμερινούς μήνες. Τα τυπικά συμπτώματα περιλαμβάνουν βήχα, δυσκολία στην αναπνοή και συριγμό και μπορούν να διαρκέσουν από μερικές ημέρες έως αρκετούς μήνες.

Η βρογχίτιδα συμβαίνει όταν το περίβλημα των πνευμόνων φλεγμαίνει κι αν κατά τα άλλα είστε υγιείς, πιθανότατα δεν θα χρειαστείτε θεραπεία. Ωστόσο, θα πρέπει να δείτε έναν γιατρό εάν αισθάνεστε μεγάλη αδιαθεσία.

Τα συμπτώματα που χρειάζονται επείγουσα θεραπεία περιλαμβάνουν:

Επίμονο βήχα που διαρκεί περισσότερο από 3 έως 4 εβδομάδες
Υψηλό πυρετό
Δύσπνοια ή έντονους πόνους στο στήθος
Σκούρο φλέγμα ή παρουσία αίματος
Συμπτώματα τύπου γρίπης
Εάν κάποια συμπτώματα επιδεινωθούν ή εάν αισθανθείτε ανησυχία

Η βρογχιολίτιδα είναι μια παρόμοια κατάσταση που εμφανίζεται σε βρέφη και μικρά παιδιά και μπορεί να επιδεινωθεί καθώς επιδεινώνονται οι καιρικές συνθήκες. Για τα περισσότερα παιδιά, τα συμπτώματα δεν είναι σοβαρά και μπορεί να περιλαμβάνουν καταρροή, συριγμό και βήχα – παρόμοια δηλαδή με εκείνα που έχει ένα βαρύ κρυολόγημα.

Το περιστατικό θα μπορούσε, ωστόσο, να απαιτεί επείγουσα θεραπεία εάν παρατηρήσετε μια γαλαζωπή απόχρωση στα χείλη ή το δέρμα, η αναπνοή γίνει γρήγορη, ακούσετε έναν σπασμωδικό ήχο στο στήθος ή ο ασθενής δυσκολεύεται να αναπνεύσει, να φάει ή να πιει.

Γενικά είναι δύσκολο να αποφύγετε τις τυπικές ασθένειες του φθινοπώρου, αλλά συνήθως τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα θα σας βοηθήσουν να γίνετε καλά. Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, ωστόσο, είναι καλύτερο να λάβετε επαγγελματική συμβουλή και κατάλληλη θεραπεία.

Πηγή: vita.gr

Το άρθρο Οι 4 λοιμώξεις, πλην του κορονοϊού, που απειλούν την υγεία μας το φθινόπωρο εμφανίστηκε πρώτα στο Thes.

Δες όλες τις τελευταίες ειδήσεις που σε αφορούν, από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Huli Ειδήσεις

Υγεία ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΑΣΘΜΑ ΓΡΙΠΗ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Καρκίνος του μαστού: Τρία λιγότερο γνωστά συμπτώματα που πρέπει να γνωρίζεις

ΓΥΝΑΙΚΑ Ο καρκίνος του μαστού ΔΕΝ εκδηλώνεται πάντα ως ογκίδιο αλλά υπάρχουν και άλλα συμπτώματα, λιγότερο γνωστά και κοινά, που πρέπει να δώσετε προσοχή. Πολλοί νομίζουν... Χθες 21:40

Τι είναι η κυστική ίνωση και ποια είναι τα «αθώα» συμπτώματα της

ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ Τα τελευταία χρόνια ακούμε ολοένα και περισσότερο για την κυστική ίνωση, μία προοδευτική, γενετική ασθένεια που προκαλεί επίμονες πνευμονικές λοιμώξεις και... 15 Οκτ 2021, 21:03

Τι είναι ο ειλεός, τι τον προκαλεί και τι πρέπει να κάνετε

ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ Ο ειλεός ή διαφορετικά, η απόφραξη του εντέρου, είναι μία κατάσταση κατά την οποία η προώθηση του εντερικού περιεχομένου μειώνεται ή φράζει πλήρως. Ο ειλεός, είναι η... 14 Οκτ 2021, 19:59

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

Δεν έχει σχολιάσει κανείς αυτό το άρθρο. Γράψε το πρώτο σχόλιο...

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

* Υποχρεωτικά πεδία  •  Απομένουν 2500 χαρακτήρες

ροη ειδησεων

Ρωσία: Ξεπερνούν για πρώτη φορά τους 1000 οι νεκροί από κορονοϊό σε ένα 24ωρο

Αριθμό-ρεκόρ 1.002 θανάτων από επιπλοκές της πανδημίας του κορονοϊού μέσα σε μία ημέρα ανακοίνωσε σήμερα, Σάββατο 16 Οκτωβρίου, η Ρωσία. Είναι η πρώτη φορά από την... Χθες 23:59

Αρης: Εκτός λόγω πειθαρχικού παραπτώματος οι Σάσα και Μπεναλουάν

Με την προπόνηση, που θα γίνει αύριο (16/10) το μεσημέρι στο «Κλεάνθης Βικελίδης», ο Αρης θα ολοκληρώσει την προετοιμασία του για την αναμέτρηση με τη Λαμία στο... Χθες 23:49

Αγριες Μέλισσες: Μία ερωτική εξομολόγηση οδηγεί στο διαζύγιο

Ραγδαίες αναμένονται οι εξελίξεις στα επόμενα επεισόδια στη σειρά εποχής του ΑΝΤ1 Αγριες Μέλισσες που και φέτος έχει καθηλώσει το τηλεοπτικό κοινό. Ο Πέτρος... Χθες 23:37

Πειραιάς: Συναγερμός για την εξαφάνιση της 16χρονης Σταματίνας

Η υπόθεση εξαφάνισης ενός 16χρονου κοριτσιού από την ευρύτερη περιοχή του Πειραιά έχει προκαλέσει την κινητοποίηση των Αρχών. Τα ίχνη της 16χρονης Σταματίνας Σ.,... Χθες 23:24

Ο Σπύρος Μπιμπίλας αποκαλύπτει… spoiler για το “The Crown”

Ο ηθοποιός Σπύρος Μπιμπίλας μίλησε για τη συμμετοχή του στη σειρά του Netflix «The Crown». “Μην είστε υπερβολικοί. Ένα απλό γκεστ κάνω, δεν είμαι πρωταγωνιστής. Το... Χθες 23:11