Μετάβαση στο περιεχόμενο

Η «Τέταρτη Διάσταση» του Γιάννη Ρίτσου διαδικτυακά από το ΚΘΒΕ

Δημοσιεύθηκε: 06 Απρ 2021, 13:10 0

σχετικα αρθρα

Το “ελεύθερο ζευγάρι” έρχεται στο ΚΘΒΕ

Το «Ελεύθερο ζευγάρι», η ξεκαρδιστική και συνάμα δεικτική κωμωδία για ένα ζευγάρι που πειραματίζεται με τα όρια της σχέσης του, κάνει πρεμιέρα αυτό το Σάββατο 27... 24 Μαρ 2021, 12:50

ΚΘΒΕ: Παραιτείται ο Νίκος Νικολάου

Θα απέχει προσωρινά από τα καθήκοντά του στο ΚΘΒΕ ο Νίκος Νικολάου. Συγκεκριμένα και, όπως έκανε γνωστό ο Νίκος Κολοβος, ο κ. Νικολάου, η αποχώρηση αυτή έγινε για το... 14 Μαρ 2021, 10:53

Νύχτα… σκοτάδι βαθύ… Αναμετρήσεις, αγκυλώσεις, κοινωνικοί συμβιβασμοί, η μοίρα ως αναπόφευκτο, φθοροποιός χρόνος, αλλοιωμένα «εγώ», επιλογές και ιδεολογίες, νικητές και ηττημένοι ένα κουβάρι… Το φεγγάρι δεσποτικό: φωτίζει και σκοτεινιάζει τα πρόσωπα ανάλογα με τη ψυχολογική φόρτιση των πρωταγωνιστών…

Τα αντικείμενα κάνουν επιφανές στο σήμερα το μακρινό χθες… είναι η κινητήριος δύναμη της συνειρμικής σκέψης… η άλλη του διάσταση… και καθώς ο λόγος του Γιάννη Ρίτσου συνθέτει εικόνες, πλάθεται ένα σκηνικό προσώπων με ενεργοποιημένες τις αισθήσεις που έχουν επίκεντρο τον έρωτα, τον θάνατο, τη φθορά, τη λήθη και τη μνήμη ως κεντρικά υπαρξιακά τους θέματα..

Οι παραστάσεις της νέας παραγωγής η «Τέταρτη Διάσταση» του Γιάννη Ρίτσου, σε σκηνοθεσία της Πολυξένης Σπυροπούλου θα προβάλλονται δωρεάν από το κανάλι του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος (ΚΘΒΕ) στο vimeo: https://vimeo.com/showcase/free και από την επίσημη ιστοσελίδα του οργανισμού www.ntng.gr.

Σκηνοθετικό σημείωμα Πολυξένης Σπυροπούλου

Το σύμπαν του Γιάννη Ρίτσου σε προσκαλεί όταν είσαι σε απόγνωση ,όταν το έχεις πολύ βαθιά ανάγκη και σε υποδέχεται με όλο σου τον πόνο για να σε γυμνώσει και να σε αναστήσει. Η προσωπική μου εμμονή με την ποίηση είναι μια δική μου αναπηρία ίσως, μια άρνηση να δω τον κόσμο όπως μου το επιβάλλουν, ένας ασύχαστος πόθος να αφουγκράζομαι τα κρυφά συστατικά της ζωής και να πετάω μαζί τους. Ο Ρίτσος δεν είναι μόνο ένας σπουδαίος ποιητής .Είναι και πατέρας, μάνα, εραστής, ερωμένη, αίμα, ζωή, γέννηση, πνοή, ελευθερία, έρωτας. Η Τέταρτη διάσταση του Ρίτσου είναι ο ενδιάμεσος χώρος, το Ανάμεσα, εκεί όπου όλα μετουσιώνονται, όλα μεταμορφώνονται, όλα είναι πιθανά, όλα συνδέονται και γίνονται αληθινά. Οι ήρωες του Ρίτσου ακουμπούν στον αντιήρωα και ξεκινούν έναν χορό που παίζει με τα δίπολα, ρευστοποιώντας τα όριά τους. Πόσο μετέωροι και αυθεντικοί γινόμαστε όταν βουτάμε στην περιοχή ανάμεσα στη ζωή και το θάνατο, ανάμεσα στην ύλη και τη μη ύλη, ανάμεσα στον θνητό και τον Θεό, ανάμεσα στη μνήμη και τη λήθη, ανάμεσα στα Εγώ μας. Η συγκεκριμένη σύνθεση- συνομιλία των δραματικών μονολόγων του Γ. Ρίτσου φέρνει όλες τις μορφές από τον κόσμο των Ψυχών, από τον κόσμο του Μύθου στο παρόν μέσα από ένα Όνειρο. Οι μορφές του Ρίτσου στοιχειώνουν τα όνειρά μας για να λυτρωθούν. Ο χώρος όπου τα όνειρα αποκτούν υπόσταση είναι το θέατρο. Η σκηνή γίνεται η σχεδία που θα φέρει όλη τη διαδικασία στο τώρα. Οι ήρωες του μύθου έρχονται διψασμένες- οι. Διψούν για έρωτα, σάρκα, αγκαλιά, ελευθερία. Το τελετουργικό μας προκαλεί το φαντασιακό του θεατή-ονειρευτή να συντονιστεί και να έρθει μαζί μας ή να μας πάρει μαζί του. Είναι ένας αγώνας αέναος , με όλους τους μόχθους και τα βάσανα.
Άφησέ με να έρθω μαζί σου… βαθύ- βαθύ το πέσιμο, βαθύ- βαθύ το ανέβασμα… ένα μαρμάρινο πηγάδι το φεγγάρι…
Η κάθε μορφή ,στο φως της πανσελήνου, αποζητά την κάθαρση όχι μέσα από τον από μηχανής θεό, αλλά μέσα από την βαθιά ανθρώπινη φύση, μέσα από την ένωση με τον Άνθρωπο, μέσα από την πληγή του. Το απόλυτα προσωπικό γίνεται οικουμενικό. Σας παραδινόμαστε με όλα μας τα τραύματα, όλα μας τα όνειρα, ανοιχτά.

Σύντομο βιογραφικό σημείωμα Γιάννη Ρίτσου

Ο πολυγραφότατος ποιητής της Ρωμιοσύνης γεννήθηκε στη Μονεμβασιά το 1909. Αποφοιτά απ’ το Σχολαρχείο της και στα 1921 εγγράφεται στο Γυμνάσιο του Γυθείου. Τα πρώτα του ποιήματα δημοσιεύονται στη «Διάπλαση των Παίδων» με ψευδώνυμο «Ιδανικόν Όραμα». Στην Αθήνα μετακινείται το 1925 κι εργάζεται ως δακτυλογράφος και μετέπειτα ως αντιγραφέας στην Εθνική Τράπεζα. 1926 αρρωσταίνει από φυματίωση και ως το 1927 ταλαιπωρείται στην κλινική Παπαδημητρίου και το σανατόριο Σωτηρία. Εκεί γνωρίζεται με τη Μαρία Πολυδούρη και διανοούμενους της εποχής, και γράφει ποιήματα που δημοσιεύονται στο φιλολογικό παράρτημα της Μεγάλης Εγκυκλοπαίδειας. Ακολουθεί το 1930 το Άσυλο Φυματικών της Καψαλώνας στα Χανιά και το σανατόριο Άγιος Ιωάννης κι ένα χρόνο μετά επιστρέφει στην Αθήνα για να αναλάβει το καλλιτεχνικό τμήμα της Εργατικής Λέσχης (σκηνοθετεί και μετέχει σε θεατρικές παραστάσεις). 1933 συνεργάζεται με το έντυπο Πρωτοπόροι και εργάζεται επί 4 έτη σε εμπορικούς θιάσους. Η δημοσιογραφία τον κερδίζει με τον Ριζοσπάστη να δημοσιεύει την πρώτη του συλλογή Τρακτέρ με ψευδώνυμο Ι. Σοστίρ. Ακολουθεί επιμέλεια εκδόσεων του οίκου Γκοβόστη, το σανατόριο της Πάρνηθας, το Βασιλικό Θέατρο και η Λυρική Σκηνή. Στον πόλεμο και τη κατοχή ζει με επισφάλεια κατάκοιτος και στα Δεκεμβριανά συναντιέται με τον Άρη Βελουχιώτη στη Καισαριανή και συνεργάζεται με το Λαικό Θέατρο της Μακεδονίας. Εξορίζεται λόγω πεποιθήσεων σε Λήμνο, Μακρόνησο και Άη – Στράτη. Επιστρέφει το 1952 στην Αθήνα και πολιτεύεται. Παντρεύεται την παιδίατρο Φηλίτσα Γεωργιάδου και αποκτούν την Έρη. Επισκέπτεται τη Σοβιετική Ένωση τη Ρουμανία την Τσεχία και τη Σλοβακία την Ουγγαρία την Λ.Δ της Γερμανίας. Το 1964 πολιτεύεται με την ΕΔΑ και μετά το Πραξικόπημα εξορίζεται στη Γυάρο και τη Λέρο ενώ το 1968 τίθεται στη Σάμο σε κατ’ οίκον περιορισμό. Το 1973 συμμετέχει στο Πολυτεχνείο. Στη μεταπολίτευση ζει στην Αθήνα και τιμάται για το έργο του με σειρά διακρίσεων : Μέγα Διεθνές Βραβείο Ποίησης Biennale Knokk le zont Βέλγιο, Δημητώφ Σόφια, Γαλλικό Βραβείο Ποίησης, Βραβείο Λένιν, Διεθνές βραβείο του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης, Μετάλλιο Ειρήνης Γρηγόρη Λαμπράκη και άλλα πολλά ενώ το 1986 προτάθηκε για το Βραβείο Νόμπελ. Θεμελιώδες χαρακτηριστικό της ποίησης του ο ανθρωπισμός, η αγάπη κι η ελληνικότητα.

Οι ηθοποιοί μας αποκαλύπτουν

Πολυξένη Σπυροπούλου (Περσεφόνη): «… ακροβατεί ανάμεσα σε φως και σκότος, ανάμεσε σε έρωτα και θάνατο… ανάμεσα στα χάσματά της. Της μοιάζω στην παθιασμένη ασίγαστη ανάγκη για ελευθερία»!
Μάριος Μεβουλιώτης (Νεοπτόλεμος): «Αφήστε μας να ζήσουμε μέσα στο δικό μας «ελάχιστο»! Δε θέλουμε να αναμετρηθούμε με ήρωες! Άνθρωποι θέλουμε να’ μαστε»
Ρούλα Παντελίδου (Φαίδρα): «Ο παθιασμένος έρωτας εν τέλει μας… σκοτώνει! Γι’ αυτό και δεν διαρκεί πολύ. Αν διαρκούσε θα’ ταν καταστροφικός»!
Μάρα Τσικάρα (Χρυσόθεμις): «Είναι μια γυναίκα, που ποτέ της δεν έγινε γυναίκα. Συνομιλεί με τη σελήνη… βλέπει ανεμόμυλους… συναναστρέφεται με σπασμένες, τραυματισμένες κούκλες, μπλέκει το φανταστικό με το πραγματικό…»
Στέργιος Τζαφέρης (Αγαμέμνων): «… κάθαρση … αυτό συντελείται εδώ.. με στόχο την απελευθέρωση απ’ τα φθαρτά στοιχεία της υλικής ζωής … να πάει εξαγνισμένος στο παραπέρα»
Μελίνα Αποστολίδου (Ελένη): «… Τη συναντούμε να διαχειρίζεται τη ρωγμή της. Δε βρίσκεται πια σε συνθήκη ωραιότητας. Ο χρόνος που εντυπωσίαζε πέρασε ανεπιστρεπτί…»
Δημήτρης Καρτόκης (Ορέστης): «… όλα ξεκινούν με ένα δίλημμα: πως γίνεται οι άλλοι να ορίζουν λίγο-λίγο τη μοίρα μας και να μας την επιβάλλουν κι εμείς να το αποδεχόμαστε;»
Αίγλη Κατσίκη (Ιφιγένεια): «Η Ιφιγένεια, αναφύεται απ’ την τραυματική της εμπειρία, κ0υβαλώντας την ξενιτιά της. Έχει ζήσει δυο βασικούς πυλώνες: την ερήμωση και τη μοναξιά …»
Ιορδάνης Αϊβάζογλου (Αίας): «… έντιμος και δίκαιος ο Αίας, υπερασπίζεται την αλήθεια, τα πιστεύω του για έναν καλύτερο κόσμο. Θέλει δίχως μέσα να υπάρξει έντιμος νικητής»
Άννα Κυριακίδου (Ισμήνη): «Η Ισμήνη σπάει τον καθρέφτη, βγαίνει απ’ τη σκιά, αυτονομείται. Παύει να είναι συμβιβασμένη και τολμά να επιλέξει εν τη ελευθερία της»

Συντελεστές παραγωγής

Σκηνοθεσία/Δραματουργική επεξεργασία/Κίνηση: Πολυξένη Σπυροπούλου
Πρωτότυπη μουσική/Ενορχήστρωση/Εκτέλεση: Στέλιος Ντάρας
Φωτισμοί: Στέλιος Τζολόπουλος
Εικαστική επιμέλεια: Μαρία Ξινοπούλου
Μυθολογική έρευνα: Μάριος Μεβουλιώτης
Βοηθός σκηνοθέτη: Ιορδάνης Αϊβάζογλου
Οργάνωση παραγωγής: Εύα Κουμανδράκη

Διανομή

Αγαμέμνων: Στέργιος Τζαφέρης
Ορέστης: Δημήτρης Καρτόκης
Ιφιγένεια: Αίγλη Κατσίκη
Χρυσόθεμις: Μάρα Τσικάρα
Περσεφόνη: Πολυξένη Σπυροποούλου
Ισμήνη: Άννα Κυριακίδου
Αίας: Ιορδάνης Αϊβάζογλου
Νεοπτόλεμος: Μάριος Μεβουλιώτης
Ελένη: Μελίνα Αποστολίδου
Φαίδρα: Ρούλα Παντελίδου

Οι πρόβες κι οι βιντεοσκοπήσεις του έργου, πραγματοποιήθηκαν κατόπιν ειδικής άδειας της Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας, και έλαβαν χώρα με αυστηρή τήρηση από πλευράς συντελεστών όλων των απαραίτητων υγειονομικών μέτρων ασφάλειας αφού προηγουμένως διενεργήθηκαν κι όλα τα απαιτητά covid test.

Το άρθρο Η «Τέταρτη Διάσταση» του Γιάννη Ρίτσου διαδικτυακά από το ΚΘΒΕ εμφανίστηκε πρώτα στο Thes.

Δες όλες τις τελευταίες ειδήσεις που σε αφορούν, από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Huli Ειδήσεις

Πολιτισμός ΚΘΒΕ

σχετικα αρθρα

Το “ελεύθερο ζευγάρι” έρχεται στο ΚΘΒΕ

Το «Ελεύθερο ζευγάρι», η ξεκαρδιστική και συνάμα δεικτική κωμωδία για ένα ζευγάρι που πειραματίζεται με τα όρια της σχέσης του, κάνει πρεμιέρα αυτό το Σάββατο 27... 24 Μαρ 2021, 12:50

ΚΘΒΕ: Παραιτείται ο Νίκος Νικολάου

Θα απέχει προσωρινά από τα καθήκοντά του στο ΚΘΒΕ ο Νίκος Νικολάου. Συγκεκριμένα και, όπως έκανε γνωστό ο Νίκος Κολοβος, ο κ. Νικολάου, η αποχώρηση αυτή έγινε για το... 14 Μαρ 2021, 10:53

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δήμος Θεσσαλονίκης: Η «Κινηματογραφική Σουίτα αρ. 1» του Νίκου Κυπουργού από τη Συμφωνική Ορχήστρα

ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Η Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης επέλεξε την «Κινηματογραφική σουίτα αρ. 1» του Νίκου Κυπουργού για τη νέα της διαδικτυακή συναυλία, προσφέροντας στο... 08 Απρ 2021, 23:27

Το «Ετερος Εγω» στην πόρτα του Netflix!

NETFLIX Πολύ κοντά σε μια μεγάλη επιτυχία βρίσκεται η ελληνική μυθοπλασία, καθώς το «Ετερος εγώ», πλησιάζει όλο και περισσότερο το Netflix και είναι έτοιμο να γράψει... 06 Απρ 2021, 21:55

Το νέο ωράριο για Αρχαιολογικούς Χώρους και Μουσεία

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ Το νέο θερινό ωράριο λειτουργίας αρχαιολογικών χώρων, μνημείων και μουσείων, ανακοίνωσε το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. Οπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση... 03 Απρ 2021, 14:10

Δήμος Θεσσαλονίκης: Η κεντρική παιδική βιβλιοθήκη γιορτάζει Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου

ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ H Kεντρική Παιδική Βιβλιοθήκη του Δήμου Θεσσαλονίκης γιορτάζει και φέτος την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου. «Όταν διαβάζουμε, το μυαλό μας βγάζει φτερά. Όταν... 01 Απρ 2021, 20:40

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

Δεν έχει σχολιάσει κανείς αυτό το άρθρο. Γράψε το πρώτο σχόλιο...

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

* Υποχρεωτικά πεδία  •  Απομένουν 2500 χαρακτήρες

ροη ειδησεων

Αρης & ΠΑΟΚ: Οι αποστολές τους για την τρίτη αγωνιστική των πλέι οφ

Ο ΠΑΟΚ ολοκλήρωσε με μία τελευταία προπόνηση στο γήπεδο της Τούμπας την προετοιμασία του εν όψει του αυριανού αγώνα με τον Αστέρα στην Τρίπολη. Το πρόγραμμα... Χθες 23:58

Τουρκία: Ανετράπη τουριστικό λεωφορείο – Ενας νεκρός και 26 τραυματίες

Ενας Ρώσος τουρίστας σκοτώθηκε και άλλοι 26 τραυματίστηκαν σε δυστύχημα που συνέβη το πρωί του Σαββάτου, λόγω της ανατροπής τουριστικού λεωφορείου στην Κόνια στην... Χθες 23:45

Εγραψε ιστορία ο ΠΑΟΚ: Νίκησε 3-1 τον Αρη και «πέταξε» για τελικό

Εγραψε ιστορία ο ΠΑΟΚ, που νίκησε με 3-1 τον Αρη και προκρίθηκε για πρώτη φορά στην ιστορία του στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας. Ο αγώνας ήταν ντέρμπι για 2.5 σετ,... Χθες 23:41

Συγκινεί για τον θάνατο του Στάθη Ψάλτη η κόρη του Μαρία

Η κόρη του Στάθη Ψάλτη, Μαρία μίλησε στην εφημερίδα Espresso και τον Νίκο Νικόλιζα για τον θάνατο του πατέρα της. «Νομίζω πως όσα χρόνια και να περάσουν αυτή η... Χθες 23:33

Συμβουλές για νέους δρομείς – Πως τρέχουμε περισσότερο και χωρίς τραυματισμούς

Μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που θα αντιμετωπίσετε ως νέοι δρομείς είναι να μάθετε να τρέχετε μεγαλύτερες αποστάσεις, δίχως να κουράζεστε, να «καίτε» ή να... Χθες 23:20

Δείτε ακόμα

Ο Μανουσάκης ετοιμάζει ντοκιμαντέρ για την Επανάσταση του 1821

ΜΑΝΟΥΣΟΣ ΜΑΝΟΥΣΑΚΗΣ Συνέντευξη στο pontosnews.gr παραχώρησε ο γνωστός σκηνοθέτης Μανούσος Μανουσάκης. κ. Μανουσακης ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχουν «συνταγές» επιτυχίας αλλά όλα αφορούν τον... 30 Μαρ 2021, 19:02

ΚΘΒΕ: Δωρεάν προβολή της παράστασης “Το Σπίτι της Μπερνάρντα Αλμπα” του Λόρκα

ΚΡΑΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ Aπό το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος θα προβληθεί διαδικτυακά και δωρεάν τον Απρίλιο η παράσταση «Το σπίτι της Μπερνάρντα ‘Αλμπα», σε μετάφραση Νίκου Γκάτσου.... 29 Μαρ 2021, 23:59

The Greek Job: Ο Ανανιάδης σε ρόλο Παπαφλέσσα στην ταινία για το 1821 (ΒΙΝΤΕΟ)

THE GREEK JOB Μία ταινία για το 1821 αναμένεται να εμφανιστεί στην αίθουσα των κινηματογράφων (καλώς εχόντων των πραγμάτων) στα τέλη του τρέχοντος έτους. Ο λόγος για την ταινία... 29 Μαρ 2021, 12:01

Βρετανός υπ. Πολιτισμού για γλυπτά Παρθενώνα: «Θα είχαν επιβιώσει από τους Ναζί στην Αθήνα;»

ΓΛΥΠΤΑ ΤΟΥ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ Τα επιχειρήματα του για την παραμονή των Γλυπτών του Παρθενώνα στο Βρετανικό Μουσείο παρέθεσε ο Υπουργός Πολιτισμού του Ηνωμένου Βασιλείου, Ολιβερ Ντάουντεν. Κατά τη... 27 Μαρ 2021, 17:52

«Η Κληρονομιά» του Μαριβώ για τέσσερις διαδικτυακές παραστάσεις

ΘΕΑΤΡΟ «Η Κληρονομιά», η κωμωδία του Πιερ ντε Μαριβώ, σε μετάφραση Ανδρέα Στάικου και σκηνοθεσία Γιάννη Νταλιάνη, που πρόλαβε πριν την επιβολή των περιοριστικών μέτρων να... 26 Μαρ 2021, 16:28

ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Σερρών: Ντοκιμαντέρ για την Επανάσταση του 1821

ΝΤΟΚΙΜΑΤΕΡ Στο ντοκιμαντέρ «Στη σκιά των Ηρώων», παραγωγή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Σερρών παρουσιάζονται πτυχές της Ελληνικής Επανάστασης μέσα από τα μάτια των ανθρώπων που βίωσαν τα... 25 Μαρ 2021, 12:30

Ετοιμασίες για την υποδοχή του έργου “METEORON” στην Θεσσαλονίκη

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Το έργο “ΜΕΤΕΟRON”, που φέρει τη σφραγίδα του διεθνώς καταξιωμένου ζωγράφου και γλύπτη Κωστή Γεωργίου, ετοιμάζεται να υποδεχτεί η Θεσσαλονίκη. Σήμερα το πρωί ο... 24 Μαρ 2021, 19:33

Το “ελεύθερο ζευγάρι” έρχεται στο ΚΘΒΕ

ΚΘΒΕ Το «Ελεύθερο ζευγάρι», η ξεκαρδιστική και συνάμα δεικτική κωμωδία για ένα ζευγάρι που πειραματίζεται με τα όρια της σχέσης του, κάνει πρεμιέρα αυτό το Σάββατο 27... 24 Μαρ 2021, 12:50

Αντιδράσεις για το γούρι με τη Μαντώ Μαυρογένους – Τι απαντά το Μουσείο Μπενάκη

ΜΑΝΤΩ ΜΑΥΡΟΓΕΝΟΥΣ Το ίντερνετ μονοπωλεί το γούρι από το e-shop του Μουσείου Μπενάκη, το οποίο απεικονίζει τη Μαντώ Μαυρογένους κάπως… διαφορετικά. Ειδικότερα, η φωτογραφία... 23 Μαρ 2021, 20:03

Η 25η Μαρτίου στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

25Η ΜΑΡΤΙΟΥ Το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης τιμά με ένα ξεχωριστό τρόπο την 25η Μαρτίου που φέτος σηματοδοτεί την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση. Οι 24... 23 Μαρ 2021, 20:00

World Piano Day στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης επενδύοντας περαιτέρω στη ψηφιακή του διάσταση, τιμά την World Piano Day, που εορτάζεται στις 29/3, με ένα αφιέρωμα που βάζει πολλά... 23 Μαρ 2021, 10:39

Ανακάλυψαν τυχαία χάλκινο ειδώλιο ταύρου στην Αρχαία Ολυμπία (ΒΙΝΤΕΟ)

ΑΡΧΑΙΑ ​Στο φως του ήλιου της Ολυμπίας ήρθε ένα χάλκινο ειδώλιο ταύρου κατά τη διάρκεια αυτοψίας που διενεργούσε ομάδα επιστημόνων αποτελούμενη από στελέχη Κεντρικών... 19 Μαρ 2021, 13:21

Οδυσσέας Ελύτης: 25 χρόνια χωρίς το μεγάλο μας ποιητή (ΒΙΝΤΕΟ)

ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΕΛΥΤΗΣ Μια μέρα σαν σήμερα ο Οδυσσέας Ελύτης άφηνε το μάταιο τούτο κόσμου και η Ελλάδα έχασε έναν σπουδαίο τρόπο. Ηταν 18 Μαρτίου 1996 όταν ο Οδυσσέας Ελύτης έχανε τη μάχη... 18 Μαρ 2021, 12:23

Κικίλιας: “Οι αριθμοί πιστοποιούν την κατάσταση έκτακτης ανάγκης”

ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΙΚΙΛΙΑΣ Ο υπουργός Υγείας μίλησε σήμερα στην καθιερωμένη ενημέρωση για την κλικαμακούμενη πίεση που ασκείται στο σύστημα υγείας και στα νοσοκομεία της χώρας. Λίγο νωρίτερα,... 17 Μαρ 2021, 18:25

Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης: Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το πρώτο μέρος

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Ολοκληρώθηκε το πρώτο μέρος του υβριδικού 23ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Το ντοκιμαντέρ «Μυστικός Πράκτορας» της Μάιτε Αλμπέρντι, το οποίο, όπως... 16 Μαρ 2021, 17:17

Βραβεία Grammy: Τραγούδι της Χρονιάς το I Can’t Breathe!

GRAMMY Απονεμήθηκαν τα βραβεία Grammy για το 2021! Η Αμερικανίδα R&B καλλιτέχνης H.E.R κέρδισε χθες Κυριακή το βραβείο Grammy για Τραγούδι της Χρονιάς με το «I Can’t... 15 Μαρ 2021, 16:17