Μετάβαση στο περιεχόμενο

Δέλτα Εβρου: Ενα ταξίδι σε ένα από τα πιο όμορφα σημεία της Ελλάδας (ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟ)

Δημοσιεύθηκε: 11 Ιαν 2021, 15:00 0

σχετικα αρθρα

Εβρος: Ανοιξε το φράγμα το Πύθιο – Εγινε τεχνητή κατάκλυση σε χιλιάδες στρέμματα

Εβρος: Στο άνοιγμα του θυροφράγματος του Πυθίου, προχώρησε χθες ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου, Δημήτρης Πέτροβιτς, προκειμένου να προκληθεί τεχνητή κατάκλυση περίπου... 15 Ιαν 2021, 10:24

Εβρος: Πλημμύρες και καταστροφές από την κακοκαιρία (ΦΩΤΟ)

Σοβαρά προβλήματα καταγράφονται σε πολλές περιοχές της χώρας και κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα από την κακοκαιρία. Ο Εβρος «πνίγηκε», στα σύνορα μεταξύ Βουλγαρίας και... 13 Ιαν 2021, 08:20

Εβρος: Μεγάλα προβλήματα από τις έντονες βροχοπτώσεις

Αύξηση της στάθμης των υδάτων των ποταμών ‘Αρδα και Έβρου, κατόπιν της σταδιακής και ελεγχόμενης αποδέσμευσης υδάτων από το φράγμα του Ιβαήλοβγκραντ,... 12 Ιαν 2021, 17:54

Αν θέλει κανείς να ανακαλύψει ένα από τα πιο ενδιαφέροντα σημεία της Ελλάδας, να… χαθεί στο μεγαλείο της φύσης και να θαυμάσει την σπάνια ομορφιά της, τότε ένα ταξίδι στο Δέλτα του Εβρου θα τον αποζημιώσει.

Ο πραγματικός παράδεισος βρίσκεται εδώ, στο Δέλτα του Εβρου. Συγκαταλέγεται σε έναν από τους σημαντικότερους υγρότοπους όχι μόνο της χώρας μας και της Ευρώπης αλλά και ολόκληρου του πλανήτη, με ανεκτίμητη αξία για την άγρια ζωή και τον άνθρωπο.

Βρίσκεται στο νοτιοανατολικό άκρο του νομού Εβρου, στα σύνορα με την Τουρκία και έχει συνολική έκταση 188 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Πρόκειται για Προστατευόμενη Περιοχή, στην οποία έχουν βρει καταφύγιο και τροφή χιλιάδες πουλιά όλες τις εποχές του χρόνου, ενώ αυτό αποτελεί ένα πολύ σημαντικό πόρο για την τοπική κοινωνία, αλλά και όλη την ανθρωπότητα, λόγω της αξίας που έχει για την αλιεία, την κτηνοτροφία, τη γεωργία, το κλίμα, την προστασία από τις πλημμύρες, την εκπαίδευση, την αναψυχή, τις επιστήμες.

Εθνικό Πάρκο Δέλτα Εβρου: Ενα ποικιλόμορφο μωσαϊκό με σπάνια χλωρίδα και πανίδα

Η μεγάλη ποικιλία τύπων βλάστησης στο Δέλτα του Εβρου συνθέτει ένα ποικιλόμορφο μωσαϊκό. Η σπάνια χλωρίδα και πανίδα που χαρακτηρίζουν την περιοχή, οφείλονται στις πολλαπλές επιδράσεις που δέχεται ο υγρότοπος εξαιτίας της πλεονεκτικής γεωγραφικής του θέσης.

Το Δέλτα του Εβρου φιλοξενεί μια μεγάλη ποικιλία πουλιών και ζώων, μοναδική στον ευρωπαϊκό χώρο. Για παράδειγμα, μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί 316 είδη πουλιών, αριθμός ιδιαίτερα μεγάλος, αν συγκριθεί με το σύνολο των ειδών που έχουν καταγραφεί στην Ελλάδα (425 είδη).

Ιδιαίτερα σημαντική είναι η αξία του υγρότοπου τόσο για τη μετανάστευση, όσο και για το ξεχειμώνιασμα πολλών ειδών της ορνιθοπανίδας. Το χειμώνα δεκάδες χιλιάδες υδρόβια πουλιά, που προέρχονται κυρίως από τη Βόρεια Ευρώπη και τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, ξεχειμωνιάζουν στο Δέλτα.

Μεγάλος είναι επίσης και ο αριθμός των πουλιών που χρησιμοποιούν τον υγρότοπο ως ενδιάμεσο σταθμό κατά τις μεταναστεύσεις τους από την Ευρώπη προς την Αφρική και αντίστροφα. Ανάμεσα στα είδη που διέρχονται από το Δέλτα του Εβρου ξεχωρίζουν ο ροδοπελεκάνος, η χαλκόκοτα, η χουλιαρομύτα, ο αργυροπελεκάνος, ο νανόγλαρος, και το μαυρογλάρονο, με πιο σημαντική τη παρουσία της λεπτομύτας, ενός από τα πιο σπάνια είδη πουλιών στον κόσμο.

Βιότοποι και βλάστηση

Επτά είναι οι βασικές ενότητες βιοτόπων που μπορούν να διακριθούν στο Δέλτα Εβρου.
Σε κάθε μία αντιστοιχεί και μια ιδιαίτερη ενότητα βλάστησης ανάλογα με την αλληλεπίδραση διάφορων παραγόντων όπως το έδαφος, το μικροκλίμα, η ύπαρξη γλυκού ή αλμυρού νερού κ.λ.π.

Ξεκινώντας από τις βόρειες περιοχές και καταλήγοντας στη θάλασσα μπορεί κανείς να διακρίνει τους εξής χαρακτηριστικούς βιότοπους: Παραποτάμια βλάστηση, Θαμνώνες με αρμυρίκια, Υγρά λιβάδια με βούρλα, Υποβρύχια βλάστηση των αλμυρών – υφάλμυρων υδάτων, Βλάστηση των λιμνοθαλασσών -γλυκών υδάτων,
Αλοφυτική βλάστηση, Αμμόφιλη βλάστηση.

Το Δέλτα του ποταμού Εβρου αναπτύσσεται στα σύνορα δύο γεωγραφικών περιοχών με διαφορετικά χαρακτηριστικά η καθεμία. Σημαντικός είναι ο ρόλος της βλάστησης τόσο στη ρύθμιση των υδάτινων πόρων της περιοχής όσο και στη βελτίωση της ποιότητας των επιφανειακών και υπόγειων υδάτων.

Δείτε επίσης: Οι πελαργοί έχουν το… χωριό τους και αυτό βρίσκεται στον Εβρο! (ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟ)

Μεγάλη ποικιλία πανίδας

Ο υγρότοπος του Δέλτα Εβρου φιλοξενεί μια μεγάλη ποικιλία ειδών της πανίδας και σε μεγάλους αριθμούς, παρόλη την υποβάθμιση που έχει υποστεί τις τελευταίες δεκαετίες.

Πολύ σημαντική είναι η αξία του για την ορνιθοπανίδα και ιδιαίτερα για αυτά τα πουλιά που ξεχειμωνιάζουν και αυτά που τον χρησιμοποιούν σαν μεταναστευτικό σταθμό.

Ιδιαίτερα σημαντική ωστόσο τόσο σε είδη όσο και σε αριθμούς είναι και η παρουσία των αμφίβιων, των ερπετών, των θηλαστικών και των ψαριών. Συνολικά έχουν καταγραφεί 28 είδη αμφίβιων και ερπετών, περισσότερα από 40 είδη θηλαστικών καθώς και 46 είδη ψαριών.

Ο Εβρος, το ποτάμι της ζωής

Ο ποταμός Εβρος πηγάζει από την οροσειρά της Ρίλα στην Βουλγαρία στα νότια της Σόφιας. Διασχίζει τη λεκάνη απορροής του μεταξύ των οροσειρών Ροδόπης και Αίμου όπου και δέχεται πλήθος παραποτάμων. Κοντά στην Ανδριανούπολη, δέχεται τους κυριότερους παραποτάμους Τούνζα από βόρεια και Αρδα από δυτικά ενώ κοντά στο Διδυμότειχο τα νερά του Ερυθροποτάμου από δυτικά και του Εργίνη από ανατολικά.

Ο Εβρος είναι ο μεγαλύτερος ποταμός της Βαλκανικής χερσονήσου και χαρακτηρίζεται από το μεγάλο όγκο των νερών του και των φερτών υλών που μεταφέρει προς τις εκβολές του. Το συνολικό μήκος του ποταμού είναι 528 χλμ., από τα οποία τα 310 χλμ. ανήκουν στην Βουλγαρία, ενώ 218 χλμ καθορίζουν τα σύνορα της Ελλάδας με τη Βουλγαρία και την Τουρκία.

Η συνολική λεκάνη απορροής του ποταμού έχει επιφάνεια 53.000 τ.χλμ. εκ των οποίων: τα 35.085 (66,2%) τ. χλμ. ανήκουν στην Βουλγαρία, τα 14.575 (27,5%) τ. χλμ. ανήκουν στην Τουρκία, και τα 3.340 (6,3%) τ. χλμ. ανήκουν στην Ελλάδα.

Υπολογίζεται πως η ελάχιστη παροχή του ποταμού Εβρου είναι περίπου 8 κυβικά μέτρα το δευτερόλεπτο, ενώ η συνήθης παροχή του είναι περίπου 100.

Το κλίμα που επικρατεί στην περιοχή του Δέλτα Εβρου είναι μεσογειακό με επιδράσεις ηπειρωτικού κυρίως προς την ενδοχώρα. Ο χειμώνας είναι βαρύς και συχνά παρατηρούνται πρώιμοι και όψιμοι παγετοί. Η κατανομή των βροχοπτώσεων κατά τη διάρκεια του έτους είναι ανομοιόμορφη με ελάχιστες βροχές τους καλοκαιρινούς μήνες.

Το Δέλτα του ποταμού Εβρου, αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους υγροβιότοπους όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης.

Συνολική έκταση 95.000 στρεμμάτων (80.000 χερσαία και 15.000 στρ. υδάτινη επιφάνεια) έχει ενταχθεί στον κατάλογο των προστατευόμενων περιοχών της Διεθνούς Σύμβασης Ραμσάρ (1971) λόγω των σημαντικών ειδών που φιλοξενεί. Επίσης, μέρος του Δέλτα χαρακτηρίζεται ως Ζώνη Ειδικής Προστασίας και προτείνεται ως Τόπος Κοινοτικού Ενδιαφέροντος στο Δίκτυο Natura 2000 (σύμφωνα με τις Οδηγίες 79/409/ΕΟΚ και 92/43/ΕΕ, αντίστοιχα).  Πηγή στοιχείων και για περισσότερες πληροφορίες: evros-delta.gr

Το άρθρο Δέλτα Εβρου: Ενα ταξίδι σε ένα από τα πιο όμορφα σημεία της Ελλάδας (ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟ) εμφανίστηκε πρώτα στο Thes.

Δες όλες τις τελευταίες ειδήσεις που σε αφορούν, από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Huli Ειδήσεις

Αποδράσεις ΔΕΛΤΑ ΕΒΡΟΥ ΕΒΡΟΣ

σχετικα αρθρα

Εβρος: Ανοιξε το φράγμα το Πύθιο – Εγινε τεχνητή κατάκλυση σε χιλιάδες στρέμματα

Εβρος: Στο άνοιγμα του θυροφράγματος του Πυθίου, προχώρησε χθες ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου, Δημήτρης Πέτροβιτς, προκειμένου να προκληθεί τεχνητή κατάκλυση περίπου... 15 Ιαν 2021, 10:24

Εβρος: Πλημμύρες και καταστροφές από την κακοκαιρία (ΦΩΤΟ)

Σοβαρά προβλήματα καταγράφονται σε πολλές περιοχές της χώρας και κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα από την κακοκαιρία. Ο Εβρος «πνίγηκε», στα σύνορα μεταξύ Βουλγαρίας και... 13 Ιαν 2021, 08:20

Εβρος: Μεγάλα προβλήματα από τις έντονες βροχοπτώσεις

Αύξηση της στάθμης των υδάτων των ποταμών ‘Αρδα και Έβρου, κατόπιν της σταδιακής και ελεγχόμενης αποδέσμευσης υδάτων από το φράγμα του Ιβαήλοβγκραντ,... 12 Ιαν 2021, 17:54

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

Δεν έχει σχολιάσει κανείς αυτό το άρθρο. Γράψε το πρώτο σχόλιο...

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

* Υποχρεωτικά πεδία  •  Απομένουν 2500 χαρακτήρες

ροη ειδησεων

«Άσφαιρος» για 690 λεπτά στην Premier League ο Βέρνερ!

Φαίνεται να δυσκολεύεται αφάνταστα στο αγγλικό πρωτάθλημα ο Γερμανός επιθετικός, Τίμο Βέρνερ Το… αντίδοτο για την επιστροφή στις νίκες βρήκε στη 19η αγωνιστική της... Σήμερα 02:35

Χιμένεθ: “Είχαμε υπεροχή, με πονάει που δεχθήκαμε γκολ”

Το σχόλιο του Μανόλο Χιμένεθ για το 4χ4 της ΑΕΚ κόντρα στον Ατρόμητο, αμέσως μετά το τέλος της αναμέτρησης. Για το κακό πρώτο ημίχρονο και [...] The post Χιμένεθ:... Σήμερα 02:32

Μπόλονι: «Ήταν μια σημαντική νίκη»

Ευχαριστημένος για την εκτός έδρας νίκη επί του Άρη έδειξε ο προπονητής του Παναθηναϊκού, Λάζλο Μπόλονι Ο Παναθηναϊκός κατάφερε να φύγει με το διπλό από το [...] The... Σήμερα 02:26

Πάμπλο Γκαρσία: “Είμαστε σε μία μεταβατική περίοδο”

Οι δηλώσεις του προπονητή του ΠΑΟΚ, Πάμπλο Γκαρσία μετά τη νίκη επί του ΟΦΗ στο Ηράκλειο Ιδιαίτερα ευχαριστημένος για τη νίκη της ομάδας του κόντρα [...] The post... Σήμερα 02:14

Η Αθλέτικ Μπιλμπάο κατέκτησε το Σούπερ Καπ Ισπανίας

Σε έναν τελικό γεμάτο θέαμα και ανατροπές, η Αθλέτικ Μπιλμπάο ”πάτησε” τη Μπαρτσελόνα και κατέκτησε το Σούπερ Καπ της Ισπανίας Η Αθλέτικ Μπιλμπάο... Σήμερα 01:07