Μετάβαση στο περιεχόμενο

Μαρία Κάλλας: “Εφυγε” σαν σήμερα η σπουδαία Ελληνίδα της όπερας

Δημοσιεύθηκε: 16 Σεπ 2020, 13:17 0

σχετικα αρθρα

Σαν σήμερα 30 Σεπτεμβρίου: Τα σημαντικότερα γεγονότα

Δείτε τα σημαντικότερα γεγονότα που έχουν συμβεί σαν σήμερα 30 Σεπτεμβρίου στον πλανήτη. 489 Οι Οστρογότθοι υπό τον Θεοδώριχο το Μέγα νικούν τις δυνάμεις του... Σήμερα 08:02

Σαν σήμερα 29 Σεπτεμβρίου: Τα σημαντικότερα γεγονότα

Δείτε τα σημαντικότερα γεγονότα που έχουν συμβεί σαν σήμερα στον πλανήτη. 61 π.Χ. Ο Πομπήιος εορτάζει τον τρίτο του θρίαμβο, για τις νίκες του εναντίον των πειρατών... Χθες 08:02

Σαν σήμερα 28 Σεπτεμβρίου: Τα σημαντικότερα γεγονότα

Δείτε τα σημαντικότερα γεγονότα που έχουν συμβεί σαν σήμερα 28 Σεπτεμβρίου στον πλανήτη. 235 Παραιτείται ο Πάπας Ποντιανός. 351 O Ρωμαίος αυτοκράτορας Κωνστάντιος Β΄... 28 Σεπ 2020, 08:02

Η Μαρία Κάλλας ήταν Ελληνίδα υψίφωνος, και ίσως η μεγαλύτερη ντίβα στο χώρο του λυρικού θεάτρου. Χωρίς αμφιβολία αποτελεί σημείο αναφοράς για κάθε τραγουδίστρια της όπερας, που  στοχεύει στο να κερδίσει από τους ειδικούς και το κοινό τον τίτλο της … επόμενης Μαρία Κάλλας. Η μεγάλη τραγουδίστρια ”φεύγει” σαν σήμερα, τον Σεπτέμβριο του 1977, προδομένη από την καρδιά της… Ήταν 54 ετών.

Το πλήρες όνομα της ήταν Μαρία Σοφία Άννα Καικιλία Καλογεροπούλου. Γεννήθηκε στις 2 Δεκεμβρίου του 1923 στη Νέα Υόρκη. Ήταν κόρη του φαρμακοποιού Γεωργίου Καλογερόπουλου από τον Μελιγαλά Μεσσηνίας και της Ευαγγελίας (Λίτσας) Δημητριάδη από τη Στυλίδα Φθιώτιδος. Οι γονείς της είχαν μετακομίσει στην αμερικανική μεγαλούπολη προς αναζήτηση καλύτερη τύχης.

Τα παιδικά χρόνια και η επαφή με τη μουσική:

Από μκρή ηλικία η Κάλλας άρχισε να έρχεται σε επαφή με τη μουσική με τα πρώτα μαθήματα πιάνου-σολφέζ ενώ σε ηλικία μόλις 11 ετών κέρδισε το πρώτο βραβείο σε διαγωνισμό παιδικών φωνών.

Το 1937 εγκαταστάθηκε με τη μητέρα της και τη μεγάλη αδελφή της στην Αθήνα, μετά το διαζύγιο των γονιών της και εγγράφηκε στο Εθνικό Ωδείο, με δασκάλους τη Μαρία Τριβέλλα (τραγούδι), την Ήβη Πανά (πιάνο) και τον Γεώργιο Καρακαντά (μελοδραματική). Ο πρώτος ρόλος της ήταν η «Σαντούτσα» στην όπερα του Μασκάνι «Καβαλερία Ρουστικάνα», σε μία παράσταση των μαθητών του ωδείου. Το 1939 εγγράφηκε στο Ωδείο Αθηνών στην τάξη τραγουδιού της διάσημης Ελβίρα ντε Ιντάλγκο (σημαντική τραγουδίστρια της όπερας στις αρχές του 20ου αιώνα), κοντά στην οποία γνώρισε την υψηλή τεχνική των ρόλων του ιταλικού ρομαντικού ρεπερτορίου.

Τα πρώτα επαγγελματικά βήματα:

Το 1940 την προσέλαβαν στην Λυρική Σκηνή του τότε Βασιλικού Θεάτρου και το 1941 πρωτοεμφανίστηκε ως «Βεατρίκη» στην οπερέτα Βοκκάκιος του Σουπέ. Στη συνέχεια και ως το 1945 πρωταγωνίστησε στην Τόσκα (1942, 1943), στον Κάμπο του Ντ’ Αλμπέρ (1944, 1945), στην Καβαλερία Ρουστικάνα (1944), στον Πρωτομάστορα του Μανώλη Καλομοίρη (1944, το μόνο ελληνικό έργο που τραγούδησε), στον Φιντέλιο του Μπετόβεν (1944) και την οπερέτα Ο Ζητιάνος Φοιτητής του βιεννέζου συνθέτη Καρλ Μιλέκερ (1945).

Τον Σεπτέμβριο του 1945 ακολούθησε η επιστροφή της στη γενέτειρά της, όπου ζούσε ο πατέρας της, για να προωθήσει τη διεθνή της καριέρα, αλλάζοντας το επίθετό της σε Κάλλας. Αν και έμεινε άνεργη έως το 1947, δεν το έβαλε κάτω και μετά από μία επιτυχημένη ακρόαση της ανέθεσαν να τραγουδήσει την «Τζιοκόντα» στην ομώνυμη όπερα του Αμίλκαρε Πονκιέλι στην Αρένα της Βερόνας, έναν από τους σπουδαιότερους λυρικούς χώρους της Ιταλίας. Αν και γλίστρησε στη γενική δοκιμή και στραμπούληξε τον αστράγαλό της, κατάφερε να κάνει με επιτυχία το πρώτο σημαντικό βήμα της σταδιοδρομίας της στις 2 Αυγούστου του 1947.

Στην παράσταση μαέστρος ήταν ο διάσημος Τούλιο Σεραφίν, ο οποίος θαύμαζε τη φωνή της και έγινε δάσκαλός της, διευρύνοντας τους τεχνικούς και ερμηνευτικούς της ορίζοντες. Όμως, στη Βερόνα ζούσε και ο βιομήχανος Τζιανμπατίστα Μενεγκίνι, που τη λάτρεψε, όχι μόνο ως καλλιτέχνιδα, αλλά και ως γυναίκα. Έτσι, στις 21 Απρλίου του 1949, η Κάλλας τον παντρεύτηκε, παρότι είχε τα διπλά της χρόνια, ίσως για να αναπληρώσει συναισθηματικά την απουσία της πατρικής φιγούρας, όπως γράφτηκε.

Η απογείωση της καριέρας της:

Με τη βοήθεια του Μενεγκίνι η καριέρα της Κάλλας απογειώθηκε σε ρόλους δραματικής υψιφώνου και δραματικής κολορατούρα. Το 1951 εκπόρθησε και τη «Σκάλα» του Μιλάνου (άντρο της μεγάλης αντιπάλου της Ρενάτα Τεμπάλντι), με τους Σικελικούς Εσπερινούς του Βέρντι. Το 1954 η ευτραφής Κάλλας υποβλήθηκε σε διαιτητική θεραπεία για να χάσει κιλά και να μπορεί να ενσαρκώνει τους ρόλους της, όχι μόνο με τη φωνή της, αλλά και με το παρουσιαστικό της.

Μετά τη «Σκάλα» του Μιλάνου ήταν η σειρά της Μητροπολιτικής Όπερας της Νέας Υόρκης (ΜΕΤ) να υποκλιθεί στο φαινόμενο Μαρία Κάλλας το 1956. Η ελληνίδα ντίβα θα επιβάλλει πλήρως τους όρους της, αναγκάζοντας τον διευθυντή της Ράντολφ Μπινγκ όχι μόνο να της καταβάλλει το μεγαλύτερο ποσό που είχε πληρώσει ποτέ ο θίασος για καλλιτέχνη, αλλά και να δηλώσει ότι η πρώτη εμφάνιση της Κάλλας στη «ΜΕΤ» ήταν η πιο συναρπαστική βραδιά της ζωής του. Ο μύθος της είχε αρχίσει να δημιουργείται, βοηθούντος και του Τύπου.

Ωστόσο η εξαντλητική δίαιτα στην οποία είχε υποβληθεί και οι φωνητικοί ακροβατισμοί της (συχνά έφθανε στα όρια της φωνής της, ερμηνεύοντας εκ διαμέτρου αντίθετους ρόλους σε μία σεζόν ή και σε ένα ρεσιτάλ) είχαν επιπτώσεις στην ποιότητα της φωνής της, η οποία σταδιακά άρχισε να αδυνατίζει στις υψηλές νότες. Το καλοκαίρι του 1957 εμφανίστηκε στο Ηρώδειο, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών και κυριολεκτικά αποθεώθηκε.

Η καθοδική πορεία:

Από το 1958 άρχισε η καθοδική της πορεία. Τον Ιανουάριο στη Ρώμη αποχώρησε με την πρώτη πράξη της Νόρμας του Μπελίνι και αποδοκιμάστηκε από το κοινό και τον Μάιο η «Σκάλα» του Μιλάνου της διέκοψε το συμβόλαιο. Ο Τύπος άρχισε να της επιτίθεται και πολλοί βρήκαν την ευκαιρία που χρόνια ζητούσαν να χύσουν χολή στην Ελληνίδα θεά «αυτή την καλλιτέχνιδα δεύτερης κατηγορίας, που έγινε Ιταλίδα χάρη στον γάμο της, Μιλανέζα χάρη στον αδικαιολόγητο θαυμασμό μιας μερίδας του κοινού της Σκάλας, και διεθνής χάρη στην επικίνδυνη φιλία της με την Έλσα Μάξγουελ», σχολίασε με κακοήθεια η ιταλική εφημερίδα Il Giorno.

Την ίδια χρονιά συνεργάστηκε με τους Αλέξη Μινωτή και Γιάννη Τσαρούχη για μια νέα παραγωγή της Μήδειας του Κερουμπίνι στη νεότευκτη Όπερα του Ντάλας. Αυτή η παράσταση μεταφέρθηκε το 1959 στο Κόβεντ Γκάρντεν του Λονδίνου και σ’ αυτή τη θριαμβευτική «πρεμιέρα» η Κάλλας γνώρισε τον Αριστοτέλη Ωνάση, τον μεγάλο ανεκπλήρωτο έρωτα της ζωής της.

Οι εμφανίσεις της από το 1960 άρχισαν να αραιώνουν. Το καλοκαίρι του 1960 τραγούδησε Νόρμα στην Επίδαυρο και τον επόμενο χρόνο στον ίδιο χώρο Μήδεια. Η παράσταση αυτή μεταφέρθηκε και στη Σκάλα του Μιλάνου την περίοδο 1961-1962. Παρ’ όλα αυτά, η σταδιοδρομία της στα ιταλικά θέατρα είχε τελειώσει οριστικά. Το 1962 τραγούδησε Όμπερον του Βέμπερ στο Λονδίνο και οι Τάιμς έγραψαν «Τώρα πια η φωνή της μπορεί να χαρακτηριστεί άσχημη και εκτός τόνου», όμως το κοινό συνέχισε να την αποθεώνει.

Το καλοκαίρι του 1964, σε μια έξοδό της από τον Σκορπιό, παρακολουθεί μαζί με τον Ωνάση μία μουσική εκδήλωση του φεστιβάλ της Λευκάδας και εκφράζει την επιθυμία να τραγουδήσει. Βρίσκεται ένα πιάνο κι ένας νεαρός πιανίστας (ο μετέπειτα συνθέτης Κυριάκος Σφέτσας), και χωρίς πρόβα η Κάλλας τραγουδά την άρια της Σαντούτσα Voi lo sapete, o mamma («Εσείς το ξέρετε, μητέρα») από την Καβαλερία Ρουστικάνα του Μασκάνι, που ήταν και ο πρώτος ρόλος της καριέρας της στην παράσταση του Εθνικού Ωδείου το 1937. Το 1965 αποσύρθηκε οριστικά από τις λυρικές παραστάσεις, παρά την εξαιρετική Τόσκα που τραγούδησε στη Μετροπόλιταν της Νέας Υόρκης. Το κύκνειο άσμα της ήταν η Νόρμα, που ανέβηκε στο Παρίσι, στις 29 Μαΐου του 1965. Στην τρίτη πράξη της όπερας του Μπελίνι κατέρρευσε επί σκηνής και μεταφέρθηκε λιπόθυμη στο καμαρίνι της.

Έπειτα επιχειρεί να βάλει τάξη στα προσωπικά της. Ζητά διαζύγιο από τον σύζυγό της για να παντρευτεί τον Ωνάση, ο οποίος αρνείται να της το δώσει. Το 1966 απεκδύεται την αμερικανική υπηκοότητα και λαμβάνει την ελληνική. Με αυτή της την ενέργεια λύεται και τυπικά ο γάμος της με τον Μενεγκίνι. Πλέον, ελπίζει ότι ο Αριστοτέλης Ωνάσης θα της ζητήσει να παντρευτούν, κάτι που τελικά δεν συμβαίνει, καθώς τον Ιούλιο του 1968 ο Έλληνας μεγιστάνας παντρεύεται τη χήρα του Αμερικανού Προέδρου Κένεντι, Τζακ. Αυτή του η πράξη βυθίζει σε κατάθλιψη την κορυφαία υψίφωνο.

Η Κάλλας προσπαθεί με κάθε της δύναμη  να ξεπεράσει τα προσωπικά της προβλήματα, επανακάμπτοντας στην καλλιτεχνική δράση. Παίζει στην κινηματογραφική εκδοχή της Μήδειας του Ευριπίδη, σε σκηνοθεσία Πιερ-Πάολο Παζολίνι (1969), ηχογραφεί δίσκους, διδάσκει όπερα στη μουσική σχολή Τζούλιαρντ της Νέας Υόρκης και δίνει ρεσιτάλ με ένα παλιό της γνώριμο, τον ιταλό τενόρο Τζουζέπε Ντι Στέφανο, που κι αυτός αντιμετώπιζε φωνητικά προβλήματα.

Το… κύκνειο άσμα της:

Η τελευταία της εμφάνιση έγινε στην πόλη Σαπόρο της Ιαπωνίας στις 11 Δεκεμβρίου του 1974 και από τότε η Μαρία Κάλλας κλείστηκε στο διαμέρισμά της στο Παρίσι και τον εαυτό της.

Η μεγάλη ντίβα πέθανε το πρωί της 16ης Σεπτεμβρίου 1977 από καρδιακή προσβολή… Ήταν 54 ετών.

Πηγή: SanSimera.gr

Το άρθρο Μαρία Κάλλας: “Εφυγε” σαν σήμερα η σπουδαία Ελληνίδα της όπερας εμφανίστηκε πρώτα στο Thes.

Δες όλες τις τελευταίες ειδήσεις που σε αφορούν, από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Huli Ειδήσεις

Πρόσωπα ΜΑΡΙΑ ΚΑΛΛΑΣ ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

σχετικα αρθρα

Σαν σήμερα 30 Σεπτεμβρίου: Τα σημαντικότερα γεγονότα

Δείτε τα σημαντικότερα γεγονότα που έχουν συμβεί σαν σήμερα 30 Σεπτεμβρίου στον πλανήτη. 489 Οι Οστρογότθοι υπό τον Θεοδώριχο το Μέγα νικούν τις δυνάμεις του... Σήμερα 08:02

Σαν σήμερα 29 Σεπτεμβρίου: Τα σημαντικότερα γεγονότα

Δείτε τα σημαντικότερα γεγονότα που έχουν συμβεί σαν σήμερα στον πλανήτη. 61 π.Χ. Ο Πομπήιος εορτάζει τον τρίτο του θρίαμβο, για τις νίκες του εναντίον των πειρατών... Χθες 08:02

Σαν σήμερα 28 Σεπτεμβρίου: Τα σημαντικότερα γεγονότα

Δείτε τα σημαντικότερα γεγονότα που έχουν συμβεί σαν σήμερα 28 Σεπτεμβρίου στον πλανήτη. 235 Παραιτείται ο Πάπας Ποντιανός. 351 O Ρωμαίος αυτοκράτορας Κωνστάντιος Β΄... 28 Σεπ 2020, 08:02

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τζορτζ Γιανκόπουλος: Ο μεγιστάνας από την Καστοριά που μάχεται να βρει τη θεραπεία του κορονοϊού

ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ Τζορτζ Γιανκόπουλος: Με καταγωγή από την Καστοριά και με περιουσία σύμφωνα με τη λίστα Forbes πάνω από 1,2 δισ δολάρια, ο πρόεδρος του κολοσσού Regeneron... Σήμερα 14:30

Αλέξανδρος Αποστόλου: Ο χαντμπολίστας του ΠΑΟΚ και παραλίγο του GNTM αποκαλύπτεται στο Thes.gr

GNTM Ο Αλέξανδρος Αποστόλου γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Μεγάλη του αγάπη είναι το χάντμπολ και το μόντελινγκ. Από πολύ μικρή ηλικία, ο Αλέξανδρος Αποστόλου... 15 Σεπ 2020, 18:04

Eνας χρόνος χωρίς τον Λαυρέντη… (ΒΙΝΤΕΟ)

ΛΑΥΡΕΝΤΗΣ ΜΑΧΑΙΡΙΤΣΑΣ Eνας χρόνος χωρίς τον Λαυρέντη Mαχαιρίτσα… και η απουσία του κάνει κρότο! Στα 62 του χρόνια σαν σήμερα στις 9 Σεπτεμβρίου του 2019 μέσα στο σπίτι του στον... 09 Σεπ 2020, 09:41

23 χρόνια από το χαμό της Νταϊάνα που σόκαρε τον κόσμο

ΝΤΑΪΑΝΑ Νταιϊάνα: 31 Αυγούστου 1997. Η μαύρη Mercedes του τελευταίου συντρόφου της πριγκίπισσας Νταϊάνα, Ντόντι αλ Φαγιέντ, διασχίζει τους δρόμους του Παρισιού με ιλιγγιώδη... 31 Αυγ 2020, 10:03

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

Δεν έχει σχολιάσει κανείς αυτό το άρθρο. Γράψε το πρώτο σχόλιο...

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

* Υποχρεωτικά πεδία  •  Απομένουν 2500 χαρακτήρες

ροη ειδησεων

Τσαβούσογλου για Καστελόριζο: “Σεβόμαστε την ελληνική σημαία”

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αναφέρθηκε στην πρόσφατη δολιοφθορά της ελληνικής σημαίας στο Καστελόριζο, από ομάδα Τούρκων εθνικιστών σύμφωνα... 12‘ πριν

ΕΟΦ: Απαγόρευση διακίνησης και διάθεσης βιοκτόνου σπρέι

Ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) αποφάσισε την απαγόρευση διακίνησης και διάθεσης του προϊόντος «ETALON CV1 SHOT». Ο λόγος αυτής της απαγόρευσης είναι, διότι το... 15‘ πριν

Θεσσαλονίκη: Διαμαρτυρία δήμων για την έλλειψη γευμάτων στα σχολεία

Τόσο ο δήμος Νεάπολης – Συκεών όσο και ο δήμος Αμπελοκήπων – Μενεμένης διαμαρτύρονται με κοινή τους ανακοίνωση για τα γεύματα στα σχολεία. Και αυτό γιατί... 26‘ πριν

Θρίλερ στον Πειραιά: Βρέθηκε πτώμα 63χρονου στην περιοχή του ΣΕΦ

Το πτώμα ενός 63χρονου άστεγου Σουηδού υπήκοου εντοπίστηκε το μεσημέρι στη περιοχή του ΣΕΦ από την αστυνομία. Το πτώμα του άνδρα παρελήφθη από ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ... 35‘ πριν

Με τη γ.γ. του Συμβουλίου της Ευρώπης συναντήθηκε η Σακελλαροπούλου

Με τη γ.γ. του Συμβουλίου της Ευρώπης Μαρία Πεϊτσίνοβιτς Μπούριτς συναντήθηκε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου στη... 38‘ πριν

Δείτε ακόμα

Από τη Θεσσαλονίκη ο… πρωταθλητής των Πανελληνίων – «Ηθελα μόνο Ιατρική»

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Από τη Θεσσαλονίκη προέρχεται φέτος ο «πρωταθλητής» των Πανελληνίων εξετάσεων. «Ηξερα ότι είχα δώσει το 100% των δυνατοτήτων μου στις πανελλαδικές αλλά δεν περίμενα... 28 Αυγ 2020, 16:17

Κομάν: Πρώην “Παριζιάνος” ο μεγάλος ήρωας της Μπάγερν Μονάχου

CHAMPIONS LEAGUE Γνωρίζατε ότι ο χθεσινός μεγάλος ήρωας της Μπάγερν Μονάχου ήταν σε μικρή ηλικία στις ακαδημίες της Παρί Σεν Ζέρμεν; Και όμως.. Μάλιστα, πριν από δύο χρόνια, ο... 24 Αυγ 2020, 10:06

Δημήτρης Τικτόπουλος: Ο Θεσσαλονικιός τραγουδιστής αποκαλύπτεται στο Thes.gr

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΙΚΤΟΠΟΥΛΟΣ Ο Δημήτρης Τικτόπουλος αν και γεννήθηκε στη Στοκχόλμη, μεγάλωσε στην πόλη που λατρεύει και κατάγεται, τη Θεσσαλονίκη. Την αγάπη του για τη μουσική τη συνειδητοποίησε... 11 Αυγ 2020, 18:47

Σαν σήμερα: Η Βούλα Πατουλίδου και το χρυσό μετάλλιο στην Βαρκελώνη – “Για την Ελλάδα ρε γαμώτο”

ΒΟΥΛΑ ΠΑΤΟΥΛΙΔΟΥ Υπάρχουν στιγμές στην ζωή μας οι οποίες μένουν χαραγμένες για πάντα μέσα μας, ακόμη και αν δεν είμαστε εμείς οι πρωταγωνιστές. Μία από αυτές έγινε μια μέρα σαν και... 06 Αυγ 2020, 12:08

Μακάριος: Ο Ιεράρχης που έγινε ο πρώτος πρόεδρος της Κυριακής Δημοκρατίας

ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΜΑΚΑΡΙΟΣ Ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος “έφυγε” από τη ζωή σαν σήμερα πριν από 43 χρόνια. Ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος συνέδεσε το όνομά του με την Κύπρο και την εποχή μετά... 03 Αυγ 2020, 12:43

Αντόνιο Βιβάλντι: Από ιερωμένος, μεγάλος συνθέτης της δυτικής μουσικής

ΑΝΤΟΝΙΟ ΒΙΒΑΛΝΤΙ Ο Αντόνιο Βιβάλντι ήταν συνθέτης και βιολονίστας με καταγωγή από τη Βενετία της Ιταλία Πρόκειται για έναν από τους σημαντικότερους συνθέτες της Δυτικής Μουσικής. Σαν... 28 Ιουλ 2020, 09:55

Αλίκη Βουγιουκλάκη: 24 χρόνια χωρίς την “εθνική σταρ”

ΑΛΙΚΗ ΒΟΥΓΙΟΥΚΛΑΚΗ Οταν ακούμε τη φράση “σταρ στην Ελλάδα” το πρώτο όνομα που έρχεται στο μυαλό όλων είναι η Αλίκη Βουγιουκλάκη. Η “εθνική σταρ” της χώρας, η... 23 Ιουλ 2020, 11:24

Ανδρέας Χολέβας: Ο ομογενής που υπηρετεί στους Εύζωνες

ΑΝΔΡΕΑΣ ΧΟΛΕΒΑΣ Ο Ανδρέας Χολέβας, παιδί μεταναστών στην Αμερική, κατάφερε να πραγματοποιήσει ένα όνειρό του, να γίνει μέλος της Προεδρικής Φρουράς. Ο Ελληνας ομογενής υπηρετεί... 20 Ιουλ 2020, 12:35

Οτο Ρεχάγκελ: Ο ενορχηστρωτής της μεγαλύτερης επιτυχίας του ελληνικού ποδοσφαίρου

EURO 2004 Το ημερολόγιο έδειχνε 4 Ιουλίου του 2004 και το ρολόι για τους Ελληνες, σταμάτησε για πρώτη φορά εκείνο το βράδυ στο 57ο λεπτό της αναμέτρησης της Ελλάδας με την... 04 Ιουλ 2020, 14:38

Γιούργκεν Κλοπ: Ο Normal One που απογείωσε τη Λίβερπουλ είναι αριστερός, λάτρης του Μπόλιγουντ και οι ατάκες του “γράφουν”

ΓΙΟΥΡΓΚΕΝ ΚΛΟΠ Για μια ομάδα-θρύλο όπως η Λίβερπουλ τα 30 χρόνια χωρίς πρωτάθλημα στην Αγγλία είναι πάρα πολλά. Στο πέρασμα των ετών δημιούργησε πολύ καλές ομάδες, κατέκτησε μέχρι... 28 Ιουν 2020, 13:18

Μάικλ Τζάκσον: 11 χρόνια από το θάνατο του “βασιλιά της ποπ”

ΜΑΙΚΛ ΤΖΑΚΣΟΝ Μάικλ Τζάκσον : Ο Μάικλ Τζάκσον υπήρξε διεθνής αστέρας της ποπ, ένας από τους πιο επιτυχημένους καλλιτέχνες όλων των εποχών. Με τη χαρακτηριστική φωνή του και το... 25 Ιουν 2020, 13:19

Ανδρέας Παπανδρέου: 24 χρόνια από το θάνατό του

ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ Ανδρέας Παπανδρέου: Σαν σήμερα πριν από 24 χρόνια έφευγε από τη ζωή ο Ανδρέας Παπαναδρέου, ένας από τους ιστορικότερους ηγέτες της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας. Ο... 23 Ιουν 2020, 11:14

Ο πρώτος σκόρερ της ΕΠΣΜ διδάσκει ποδόσφαιρο και… Φυσική (ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟ)

ΑΠΘ Ποιος είπε ότι οι σπουδές δεν μπορούν να συνδυαστούν με μία επιτυχημένη παρουσία στο χώρο του αθλητισμού; Με δουλειά, επιμονή, υπομονή και πολλές θυσίες από την... 20 Ιουν 2020, 12:10

H 22χρονη Νεσλιχάν οδηγός στα Αστικά Κομοτηνής (ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟ)

ΚΟΜΟΤΗΝΗ Για πρώτη φορά στα Αστικά της Κομοτηνής υπάρχει μία γυναίκα οδηγός. Πρόκειται για την 22χρονη Νεσλιχάν Κιοσέ, η οποία είναι πρώτη οδηγός στα Αστικά Κομοτηνής και δεν... 11 Ιουν 2020, 13:33

Σαν σήμερα το 1907 πέθανε ο στρατιωτικός Καπετάν Αγρας

ΚΑΠΕΤΑΝ ΑΓΡΑΣ Σαν σήμερα ,το 1907, πέθανε ο στρατιωτικός, Καπετάν Αγρας. Ο Έλληνας στρατιωτικός, γνωστός και ως Τέλλος Αγρας, ήταν από τις ηρωικότερες φυσιογνωμίες του Μακεδονικού... 07 Ιουν 2020, 10:37

Δ. Χατζηαποστόλου: Ο Πυρονόμος της ΕΜΑΚ που έγραψε τραγούδι για τον Χαρδαλιά: «Τραγουδώντας, νικάμε τον φόβο»

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΑΠΟΣΤΟΛΟΥ Ο Δημήτρης Χατζηαποστόλου είναι ένας μάχιμος άνδρας της Ειδικής Μονάδας Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΕΜΑΚ) που έχει τιμηθεί με πολλά βραβεία και έχει λάβει διακρίσεις,... 05 Ιουν 2020, 17:58