Μετάβαση στο περιεχόμενο

Πως θα ψήσετε τέλεια ψάρια στα κάρβουνα

Δημοσιεύθηκε: 18 Ιουλ 2020, 15:04 0

σχετικα αρθρα

Ντομάτες γεμιστές με φάβα, λαχανικά και ΕβΛΟΓΗΜΕΝΟ

Ο green chef, Νίκος Γαϊτάνος μας παρουσιάζει ένα υπέροχο λαχταριστό καλοκαιρινό φαγητό, με ντομάτες γεμιστές με φάβα, λαχανικά και ΕβΛΟΓΗΜΕΝΟ . Ντομάτες γεμιστές με... 06 Αυγ 2020, 10:02

Θάλασσα: Τα 10 πιο… περίεργα πλάσματα που ζουν στο βυθό της! (ΒΙΝΤΕΟ)

Οπως το διάστημα είναι άπειρο και ακόμα δεν έχει εξερευνηθεί, έτσι και η θάλασσα και, πιο συγκεκριμένα, ο βυθός της, δεν έχει αποκαλύψει όλα του τα μυστικά. Στο βυθό... 12 Ιουλ 2020, 18:10

Βγήκαν τα ψάρια στη στεριά στη Λάρισα (ΦΩΤΟ)

Μπροστά σε ένα περίεργο φαινόμενο βρέθηκαν αγρότες στην περιοχή του Σταυρού Φαρσάλων. Σύμφωνα με δημοσίευμα της Εφημερίδας Ελευθερία στη Λάρισα, αγρότες βρήκαν στα... 01 Ιουν 2020, 19:30

Το ψήσιμο του ψαριού στα κάρβουνα έχει και αυτό τη δική του μαεστρία ώστε να το απολαύσετε σωστά χωρίς να κολλήσει ή να διαλυθεί.

Υπάρχουν μερικά… μυστικά για να ψήσετε τέλεια τα ψάρια στα κάρβουνα και να τα γευτείτε μαζί με την οικογένεια και την παρέα σας. Το σωστό ψήσιμο του ψαριού στα κάρβουνα θεωρείται από τα πιο δύσκολα φαγητά στην ψησταριά. Απαιτεί μαεστρία και σωστές κινήσεις.

Μάλιστα, είναι πιο δύσκολο, από ότι να το ψήσετε στο φούρνο. Η αλήθεια είναι πως η γεύση του ψητού ψαριού δεν συγκρίνεται με τίποτα. Ειδικά το καλοκαιράκι, που το λαχταράμε περισσότερο.

Tips για να ψήσετε σωστά τα ψάρια στα κάρβουνα

Παρακάτω μπορείτε να δείτε μερικά βασικά βήματα ώστε να ψήσετε τέλεια ψάρια στα κάρβουνα.

1. Αρχικά, πλύνετε και στραγγίξτε καλά τα ψάρια. Μπορείτε να τα σκουπίσετε με χαρτί κουζίνας. Αλείψτε τα καλά με λάδι και πασπαλίστε τα με αλάτι και ότι άλλο θέλετε, π.χ. ρίγανη, ή αφήστε τα για κάποια ώρα να μαριναριστούν με ένα μείγμα λαδιού με αρωματικά χόρτα. Να θυμάστε πως πρέπει να τα έχετε αφήσει εκτός ψυγείου 20 λεπτά περίπου πριν τα βάλετε στη σχάρα.

2. Καθαρίστε και λιπάνετε με λάδι πολύ καλά τη σχάρα σας! Τα ψάρια χρειάζονται καθαρή σχάρα για να μην κολλήσουν στα υπολείμματα άλλων τροφών.

3. Τα κάρβουνα πρέπει να είναι απλωμένα κατά μήκος της ψησταριάς και η δύναμη της φωτιάς να είναι τόση ώστε να μην αντέχει το χέρι μας πάνω από 2 δευτερόλεπτα στο ύψος που θα μπουν τα ψάρια. Τα ψάρια πρέπει να μπαίνουν περίπου 10 – 12 εκατοστά πάνω από τα κάρβουνα.

Προσοχή: Για μικρά ψάρια (σαρδέλες, γαύρο κ.ά.) χρησιμοποιείστε την ειδική σχάρα που επιτρέπει να γυρνάμε τα ψάρια όλα μαζί.

4. Αν θέλετε να πετύχετε το χάραγμα που κάνουν οι επαγγελματίες σεφ, τοποθετείστε το ψάρι κάπως λοξά στην ψησταριά, από τη φορά που έχουν οι βέργες της σχάρας.

5. Τοποθετήστε τη ράχη του ψαριού πιο κοντά στη θερμότητα, καθώς είναι το πιο παχύ μέρος και θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο.

6. Ψήστε το ψάρι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά ανάλογα με το μέγεθος του.

7. Οταν έρθει η στιγμή που θα πρέπει να το γυρίσετε, πρέπει πρώτα να διαπιστώσετε ότι η πέτσα έχει κάνει κρούστα και το ψάρι μετακινείτε από τη σχάρα χωρίς να δείχνει αντίσταση. Σε περίπτωση που αντιστέκεται, αφήστε το να ψηθεί λίγο ακόμη.

Χρησιμοποιώντας λοιπόν μια σπάτουλα ψαριού ή κάποια κατάλληλη τσιμπίδα, ανασηκώστε προσεκτικά το ψάρι από τη σχάρα και γυρίστε το. Αν δείτε ότι αντιστέκεται, αφήστε το να ψηθεί μέχρι να ξεκολλήσει το δέρμα από την επιφάνεια της σχάρας. Αλείψτε και πάλι με λάδι το ψάρι, πριν το γυρίσετε πλευρά στη σχάρα.

8. Πόση ώρα το ψήνουμε; Σε γενικές γραμμές οι χρόνοι, σύμφωνα με το cooklos.gr έχουν ως εξής:
Φιλέτα ψαριών: περίπου 5 λεπτά από κάθε πλευρά.
Ψάρια βάρους μέχρι 200 γρ.: περίπου 5 λεπτά από κάθε πλευρά.
Ψάρια βάρους περίπου 300 γρ.: περίπου 7 λεπτά από κάθε πλευρά.
Ψάρια βάρους 500 – 600 γρ.: περίπου 10 λεπτά από κάθε πλευρά.
Ψάρια 1 κιλού: περίπου 15 λεπτά από κάθε πλευρά.
Ψάρια 2 κιλών: περίπου 25 λεπτά από κάθε πλευρά.

9. Για να το ψήσετε επαγγελματικά, χρησιμοποιήστε θερμόμετρο στα μεγάλα ψάρια. Το ψάρι είναι έτοιμο όταν έχει εσωτερική θερμοκρασία 54-60 ⁰C.

10. Το ψάρι σας είναι έτοιμο όταν τα κομμάτια της σάρκας, που βρίσκονται δίπλα στη ραχοκοκαλιά και από τις δύο πλευρές, ξεκολλάνε εύκολα το ένα από το άλλο. Τότε βγάλτε το αμέσως και με προσοχή ώστε να μη διαλυθεί, καθώς αν το αφήσετε και άλλο θα στεγνώσει.

11. Μην απογοητευτείτε αν αφήσατε το δέρμα του στη σχάρα σας. Την επόμενη φορά θα τα καταφέρετε καλύτερα.

12. Αφού αφαιρέσατε το ψάρι από τη ψησταριά, αφήστε το να ξεκουραστεί για 5 λεπτά. Στη συνέχεια μπορείτε να σερβίρετε με λαδολέμονο και ψιλοκομμένο μαϊντανό.

Καλή σας όρεξη!

Δείτε επίσης: Λιπαριά: Εκλεκτός μεζές από το ψάρι που ζει μόνο στα νερά της Βόλβης

Το άρθρο Πως θα ψήσετε τέλεια ψάρια στα κάρβουνα εμφανίστηκε πρώτα στο Thes.

Γεύσεις ΚΟΥΖΙΝΑ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΨΑΡΙΑ

σχετικα αρθρα

Ντομάτες γεμιστές με φάβα, λαχανικά και ΕβΛΟΓΗΜΕΝΟ

Ο green chef, Νίκος Γαϊτάνος μας παρουσιάζει ένα υπέροχο λαχταριστό καλοκαιρινό φαγητό, με ντομάτες γεμιστές με φάβα, λαχανικά και ΕβΛΟΓΗΜΕΝΟ . Ντομάτες γεμιστές με... 06 Αυγ 2020, 10:02

Θάλασσα: Τα 10 πιο… περίεργα πλάσματα που ζουν στο βυθό της! (ΒΙΝΤΕΟ)

Οπως το διάστημα είναι άπειρο και ακόμα δεν έχει εξερευνηθεί, έτσι και η θάλασσα και, πιο συγκεκριμένα, ο βυθός της, δεν έχει αποκαλύψει όλα του τα μυστικά. Στο βυθό... 12 Ιουλ 2020, 18:10

Βγήκαν τα ψάρια στη στεριά στη Λάρισα (ΦΩΤΟ)

Μπροστά σε ένα περίεργο φαινόμενο βρέθηκαν αγρότες στην περιοχή του Σταυρού Φαρσάλων. Σύμφωνα με δημοσίευμα της Εφημερίδας Ελευθερία στη Λάρισα, αγρότες βρήκαν στα... 01 Ιουν 2020, 19:30

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ντομάτες γεμιστές με φάβα, λαχανικά και ΕβΛΟΓΗΜΕΝΟ

ΓΕΜΙΣΤΕΣ ΝΤΟΜΑΤΕΣ Ο green chef, Νίκος Γαϊτάνος μας παρουσιάζει ένα υπέροχο λαχταριστό καλοκαιρινό φαγητό, με ντομάτες γεμιστές με φάβα, λαχανικά και ΕβΛΟΓΗΜΕΝΟ . Ντομάτες γεμιστές με... 06 Αυγ 2020, 10:02

Γαλακτομπούρεκο: Συνταγή από το Αγιο Ορος

ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ Το γαλακτομπούρεκο είναι από τα γλυκά που έχει φανατικούς θαυμαστές… Πως μπορείτε να φτιάξετε το δικό σας γαλακτομπούρεκο σύμφωνα με την παράδοση από το Αγιο... 07 Ιουλ 2020, 16:26

Σπιτική μαρμελάδα φράουλα με τρία υλικά!

ΓΛΥΚΑ Από τις αγαπημένες μας μαρμελάδες, σίγουρα είναι η μαρμελάδα φράουλα. Τρία είναι τα βασικά στοιχεία που χαρακτηρίζουν τη μαρμελάδα φράουλα: Υπέροχη μυρωδιά, υπέροχο... 22 Μαϊ 2020, 18:28

Λαχταριστά ρολάκια σοκολάτας έτοιμα σε 10 λεπτά! (ΦΩΤΟ)

ΓΛΥΚΟ Με τα πιο απλά υλικά, μπορείτε να κάνετε τα πιο λαχταριστά γλυκάκια και να τα απολαύσετε μαζί με τους αγαπημένους σας. Αν θέλετε πάση θυσία γλυκό, γιατί το... 11 Μαϊ 2020, 14:30

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

Δεν έχει σχολιάσει κανείς αυτό το άρθρο. Γράψε το πρώτο σχόλιο...

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

* Υποχρεωτικά πεδία  •  Απομένουν 2500 χαρακτήρες

ροη ειδησεων

La Casa De Papel: Στη Φολέγανδρο για διακοπές ο “Αρτουρίτο”

Στην Φολέγανδρο για διακοπές βρίσκεται ο «Αρτουρίτο» της διάσημης σειράς La Casa de Papel. Μάλιστα, ο 47χρονος Ισπανός ηθοποιός Enrique Arce, γνωστός από τον ρόλο... 19‘ πριν

Χαλκιδική: Πληροφορίες για 50 κρούσματα κορονοϊού σε βιομηχανία τροφίμων

Συναγερμός έχει σημάνει σε βιομηχανία τροφίμων στη Χαλκιδική, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό 50 από τους 300 εργαζομένους. Πιο... 32‘ πριν

Ο Θεσσαλονικιός τη βροχή δε τη… φοβάται! (ΦΩΤΟ)

Μερικές φορές η φαντασία των ανθρώπων είναι… όλα τα λεφτά. Η… Θάλεια πέρασε και σήμερα από τη Θεσσαλονίκη και όσοι ήταν εκείνη την ώρα στους δρόμους της... 40‘ πριν

Κακοκαιρία “Θάλεια”: Ανοιξαν… οι ουρανοί στη Θεσσαλονίκη (ΒΙΝΤΕΟ)

Η κακοκαιρία “Θάλεια” πλήττει από το απόγευμα του Σαββάτου τη Θεσσαλονίκη προκαλώντας αρκετά προβλήματα. Προβλήματα από την κακοκαιρία “Θάλεια” , καθώς... 1 ώρα πριν

Δείτε ακόμα

Γιαλαντζί μαντί με κοφτό μακαρονάκι (ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟ)

ΓΙΑΛΑΝΤΖΙ ΜΑΝΤΙ Αν θέλετε κάτι υγιεινό και ελαφρύ αλλά ταυτόχρονα γευστικό και γρήγορο τότε το γιαλαντζί μαντί είναι η πρότασή μας. Πρόκειται στην ουσία για μία γιαουρτόσουπα με... 24 Απρ 2020, 17:53

Τα πιο εύκολα και παραδοσιακά πασχαλινά κουλουράκια (ΦΩΤΟ)

ΚΟΥΖΙΝΑ Τέτοιες μέρες μοσχομυρίζει όλο το σπίτι από αρώματα λαχταριστών γεύσεων και παιδικών αναμνήσεων. Αν θέλετε να απολαύσετε τα πιο εύκολα παραδοσιακά πασχαλινά... 15 Απρ 2020, 13:30

Τάρτα με γλυκοκολοκύθα, ΕβΛΟΓΗΜΕΝΟ και καραμελωμένα κρεμμύδια

ΕβΛΟΓΗΜΕΝΟ Ο green chef, Νίκος Γαϊτάνος μας παρουσιάζει μία υπέροχη τάρτα με γλυκοκολοκύθα, ΕβΛΟΓΗΜΕΝΟ και καραμελωμένα κρεμμύδια. Τάρτα με γλυκοκολοκύθα, ΕβΛΟΓΗΜΕΝΟ και... 10 Απρ 2020, 10:31

Φτιάχνουμε Λαζαράκια για το Σάββατο του Λαζάρου

ΠΑΣΧΑ Για την ψυχή του Λάζαρου οι γυναίκες ζύμωνουν ανήμερα το πρωί του Σαββάτου ειδικά κουλουράκια, τα οποία τα ονομάζουν «Λαζαράκια», «Λαζάρηδες» ή αλλιώς και... 09 Απρ 2020, 19:53

Νηστίσιμη παντζαρόπιτα με σπανάκι και μανιτάρια (ΦΩΤΟ)

ΠΙΤΑ Τέτοια παντζαρόπιτα σίγουρα δεν έχετε ξαναφάει! Αν αυτή την περίοδο νηστεύετε, θέλετε να κάνετε μία πιτούλα αλλά δεν μπορείτε να ανοίξετε φύλλο ή δε θέλετε να... 05 Απρ 2020, 16:33

Φτιάχνουμε εύκολα σπιτικό ταχίνι (ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟ)

ΚΟΥΖΙΝΑ Το ταχίνι είναι ένα εκλεκτό έδεσμα, ειδικά την περίοδο της νηστείας και εκτός από μία νόστιμη επιλογή, αποτελεί και ένα διατροφικό θησαυρό. Δεν μπορείτε να... 02 Απρ 2020, 12:33

Παραδοσιακή Χορτόπιτα με ΕβΛΟΓΗΜΕΝΟ και σπιτικό φύλλο

ΕβΛΟΓΗΜΕΝΟ Ο green chef, Νίκος Γαϊτάνος μας παρουσιάζει μία λαχταριστή παραδοσιακή χορτόπιτα με ΕβΛΟΓΗΜΕΝΟ και σπιτικό φύλλο. Παραδοσιακή Χορτόπιτα με ΕβΛΟΓΗΜΕΝΟ και σπιτικό... 26 Μαρ 2020, 15:39

Μπακαλιάρος σκορδαλιά: Συνταγή από το Αγιο Ορος

ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟΣ Αύριο είναι η 25η Μαρτίου και παραδοσιακά το πιάτο που υπάρχει στα σπίτια είναι μπακαλιάρος σκορδαλιά, που πολλοί λατρεύουν. Από το Αγιο Ορος, θα δούμε τη συνταγή... 24 Μαρ 2020, 23:02

Η πιο εύκολη λαγάνα

ΚΑΘΑΡΑ ΔΕΥΤΕΡΑ Φτιάχνεται στην Ελλάδα μόνο μία φορά το χρόνο και συγκεκριμένα την Καθαρά Δευτέρα! Η Καθαρά Δευτέρα πλησιάζει και φυσικά η λαγάνα δεν μπορεί να λείπει από το... 28 Φεβ 2020, 16:37

Ωτία: Οι ποντιακοί… λουκουμάδες με αυτάκια (ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟ)

ΠΟΝΤΙΑΚΑ ΦΑΓΗΤΑ Θυμίζει λουκουμάδες, ντόνατς και τηγανίτες μαζί! Η ζύμη τους είναι αφράτη και λαχταριστή και δεν υπάρχει περίπτωση να φάτε και να μη γλύφετε τα δάχτυλά σας.... 14 Φεβ 2020, 11:07

Λαχταριστά σοκολατένια τσουρέκια, στα οποία κανείς δεν μπορεί να αντισταθεί! (ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟ)

ΣΥΝΤΑΓΕΣ Ενας pastry chef μας δείχνει πως μπορούμε να κάνουμε τα καλύτερα τσουρέκια και μας αποκαλύπτει μικρά… μυστικά Ποιος μπορεί να αντισταθεί σε μοσχοβολιστά... 21 Δεκ 2019, 12:55

Χριστόψωμο: Συνταγή για την κουλούρα του Χριστού

ΣΥΝΤΑΓΕΣ Παραδοσιακό ψωμί για τις ημέρες των Χριστουγέννων Το Χριστόψωμο είναι από τις παραδοσιακές συνταγές των Χριστουγέννων στη χώρα μας. Πρόκειται για ψωμί ή κουλούρα που... 15 Δεκ 2019, 15:45

Βαρβάρα: Το παραδοσιακό θρακιώτικο γλυκό

ΓΛΥΚΟ Οι νοικοκυρές το φτιάχνουν για την γιορτή της Αγίας Βαρβάρας στις 4 Δεκεμβρίου Η Βαρβάρα Θράκης, είναι ένα γλυκό που έχει θρησκευτικές ρίζες, παρασκευάζεται την... 02 Δεκ 2019, 18:44

Ο απλός τρόπος για να ξεφλουδίσετε εύκολα και γρήγορα ψητές πιπεριές (ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟ)

ΠΙΠΕΡΙΕΣ Μία συνταγή για να τις απολαμβάνετε σαν μεζεδάκι Σας αρέσουν οι ψητές πιπεριές, τύπου φλωρίνης στην προκειμένη περίπτωση, βαριέστε όμως να τις ψήσετε και κυρίως να... 18 Σεπ 2019, 17:02