Μετάβαση στο περιεχόμενο

Εξόρμηση στο μοναδικό Παγγαίο (ΦΩΤΟ)

Δημοσιεύθηκε: 17 Μαϊ 2020, 12:08 0

σχετικα αρθρα

Αυξάνεται ο αριθμός των επιβατών στα πλοία

Πλοία: Η θετική πορεία περιορισμού του COVID-19 στη χώρα μας, σε συνδυασμό με την πλήρη και συνεπή εφαρμογή του Υγειονομικού Πρωτοκόλλου για τα επιβατηγά πλοία,... 03 Ιουν 2020, 18:43

Περιήγηση στην Αρχαία Πέλλα, τη «μεγίστη των εν Μακεδονία πόλεων» (ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟ)

Η Κεντρική Μακεδονία κρύβει αμέτρητους θησαυρούς στα ενδότερα της, θησαυρούς που βρίσκονται εκεί για χιλιάδες χρόνια και μας καλούν να τους ανακαλύψουμε. Μεταξύ... 01 Ιουν 2020, 18:02

Οι 29 χώρες που ανοίγουν τα σύνορα με την Ελλάδα

Ελλάδα: Ανακοινώθηκε από το υπουργείο Τουρισμού η λίστα με τις χώρες, για τους τουρίστες των οποίων από τις 15 Ιουνίου «ανοίγουν τα σύνορα», με αεροπορικές πτήσεις... 29 Μαϊ 2020, 13:51

Ενα από τους πιο εντυπωσιακούς και ξεχωριστούς προορισμούς είναι το Ορος Παγγαίο.

Το επιβλητικό και θρυλικό βουνό που εκτείνεται στους νομούς Καβάλας και Σερρών, έχει να σου διηγηθεί αμέτρητες ιστορίες και να σε θαμπώσει με τη μοναδική ομορφιά του. Μια εκδρομή στο μυθικό βουνό του θεού Διόνυσου αποτελεί εμπειρία κάθε εποχή του χρόνου.

Εμείς επισκεπτόμαστε το βουνό από τη μεριά της Καβάλας, και το ομώνυμο δήμο Παγγαίου. Την Ανοιξη, που το βουνό «ξυπνάει» από το χειμερινό του λήθαργο και η φύση αναγεννάτε, το Παγγαίο χαρίζει στους επισκέπτες εικόνες μοναδικής ομορφιάς, που δεν αφήνουν κανέναν ασυγκίνητο μπροστά στο μεγαλείο που αντικρίζει. Καθώς λιώνουν και τα τελευταία χιόνια στις πλαγιές του βουνού αποκαλύπτονται, δειλά δειλά, μοβ και κίτρινα αγριολούλουδα.

Πανύψηλες οξιές με πυκνές φυλλωσιές δημιουργούν εντυπωσιακά δάση που δύσκολα διαπερνούν ακόμα και οι αχτίδες του ηλίου. Αγέρωχα πλατάνια στις άκρες του δρόμου και στις πλαγιές του βουνού, αρώματα από θυμάρι, ρίγανη και άλλα βότανα. Το βαθύ γυαλιστερό πράσινο χρώμα φανερώνει τη ζωή της φύσης που όμως εναλλάσσεται με το κόκκινο χρώμα των πεσμένων φύλλων του χειμώνα σε όλο το μήκος του δρόμου και μέσα στα δάση, δημιουργώντας εκπληκτικές χρωματικές αντιθέσεις.

Η Ανοιξη στο Παγγαίο αποκαλύπτει ένα βουνό όντως μυθικό, ακόμα πιο μεγάλο και εντυπωσιακό απ’ ό,τι δείχνει τον χειμώνα, σχεδόν μυστηριακό, όπως θα φάνταζε στα μάτια ενός μικρού παιδιού. Με υψόμετρο 1.956 μέτρων προσφέρει πολλές επιλογές για δράσεις μέσα στη φύση και είναι ιδανικός τόπος για όσους αγαπούν την πεζοπορία στο δάσος.

Με αυτά τα εφόδια, ο επισκέπτης μπορεί να φτάσει σχετικά εύκολα σε μια τις κορυφές του, το περίφημο «Πιλάφ Τεπέ», τουρκική λέξη που σημαίνει η κορυφή του ρυζιού.

Η σύγχρονη ελληνική ονομασία, ωστόσο, της κορυφής είναι «Αυγό». Οι άλλες δυο κορυφές του Παγγαίου είναι το «Μάτι» και το «Τρίκορφο». Το «Πιλάφ Τεπέ» ή «Αυγό» αποκαλύπτεται στο επισκέπτη περήφανο και αυστηρό συνάμα, χωρίς ιδιαίτερη βλάστηση. Στις τελευταίες στροφές του κεντρικού δρόμου, οι συστοιχίες από έλατα φαντάζουν μεγαλόπρεπα και με έκπληξη διαπιστώνει ο επισκέπτης ότι τα χιόνια εδώ επάνω ακόμα δεν έχουν λιώσει.

Φτάνοντας στην έδρα του ομώνυμου δήμου, την Ελευθερούπολη, 17 χλμ. δυτικά της Καβάλας, το αυτοκίνητο θα ακολουθήσει την παλιά εθνική που διέρχεται μέσα από τα ορεινά χωριά του Παγγαίου. Λίγο μετά το Ακροβούνι θα ακολουθήσει τον δρόμο για το Δασικό Χωριό (τα τελευταία χρόνια γίνονται κάποιες μικρές προσπάθειες επαναλειτουργίας του). Από εκεί, με αυτοκίνητο θα ξεκινήσει τη διαδρομή μέχρι να φτάσει στην περίφημη κοιλάδα του Ορφέα. Οσο πιο ψηλά ανεβαίνει, όσο πιο βαθειά μπαίνει στο βουνό, τόσο οι εικόνες που εναλλάσσονται μπροστά στα μάτια του επισκέπτη προκαλούν δέος. Η φύση σε όλο το μεγαλείο της.

Ο κάμπος των Φιλίππων απλώνεται κάτω από το βουνό. Η ηλιοφάνεια και η καθαρή ατμόσφαιρα προσφέρουν μοναδικής ομορφιάς εικόνες στην απεραντοσύνη του ορίζοντα.

 Στην κοιλάδα του Ορφέα οι αισθήσεις μεταμορφώνονται

Το αυτοκίνητο θα φτάσει μέχρι την κοιλάδα του Ορφέα. Εδώ οι αισθήσεις μεταμορφώνονται. Ο επισκέπτης νιώθει ανάλαφρος, σχεδόν εξαϋλωμένος. Τα λιγοστά απομεινάρια του παλιού χιονοδρομικού κέντρου μαρτυρούν την ανάπτυξη που είχε κάποτε το βουνό.

Με ένα τζιπάκι 4Χ4 θα φτάσει εύκολα και γρήγορα πολύ κοντά στις δυο από τις τρεις κορυφές του Παγγαίου. Αν επιλέξει να πάει προς το «Μάτι», την ψηλότερη κορυφή, θα συναντήσει την παλιά κεραία εκπομπής της ΕΡΤ

Η λειτουργία της σταμάτησε τον Οκτώβριο του 2015 κι έκτοτε το τεχνολογικό αυτό κουφάρι -παρότι στέκει ακόμη επιβλητικό στην όψη- έχει λεηλατηθεί πολλές φορές. Κατά μήκος της διαδρομής αυτής αντικρίζει κανείς τα χωριά της Δράμας. Εξάλλου, το βουνό αποτελεί ένα φυσικό σύνορο ανάμεσα στους δυο νομούς της Ανατολικής Μακεδονίας, την Καβάλα και τη Δράμα.

Η επιλογή για τη δεύτερη κορυφή, του «Πιλάφ Τεπέ», είναι ακόμα πιο εντυπωσιακή. Η θέα προς τον πλευρά της Καβάλας αποζημιώνει τον επισκέπτη καθώς όταν έχει καθαρό ορίζονταν φαίνεται μέχρι και η κορυφή του Άθω. Ο επισκέπτης βλέπει να απλώνεται μπροστά του ολόκληρος ο θαλάσσιος κόλπος της Καβάλας, μέχρι τη Θάσο νότια και τον Στρυμωνικό κόλπο δυτικά. Ακόμα και με τα πόδια οι διαδρομές αυτές, προς τις δυο κορυφές, δεν είναι απαγορευτικές, καθώς τα μονοπάτια είναι ιδιαίτερα φαρδιά και βατά για χαλαρή πεζοπορία.

Η μοναδικότητα του μυθικού βουνού

Από την κοιλάδα του Ορφέα, ο επισκέπτης θα ταξιδέψει νοερά στη μακραίωνη ιστορία αυτού του πανέμορφου βουνού και σίγουρα θα αναρωτηθεί: Ποιος ήταν ο λόγος που για πολλούς αιώνες συνωστίζονταν στο Παγγαίο και την περιοχή του αναρίθμητοι λαοί και άνθρωποι; Την απάντηση δίνει ο δικηγόρος, ιστορικός και ερευνητής Θόδωρος Λυμπεράκης, ο οποίος αγάπησε, μελέτησε, περπάτησε και εξερεύνησε το βουνό.

«Δεν ήταν μόνο η εύφορη γη των γύρω απ’ αυτό περιοχών», σημειώνει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, «ούτε τα μεγάλα δάση του, που παρείχαν την περίφημη, ναυπηγική ξυλεία. Ήταν κυρίως οι θησαυροί των πλούσιων μεταλλείων χρυσού και αργύρου, που υπήρχαν πάνω του εκείνοι που το είχαν κάνει ονομαστό ήδη από την αρχαιότητα. Κι ήταν, επίσης, το φημισμένο ιερό του Βάκχου, του θεού Διόνυσου, που βρισκόταν σε μια από τις υψηλότερες κορυφές του και το οποίο είχαν υπό τον έλεγχό τους οι Σάτρες.

Ο Βάκχος του Παγγαίου είχε μια γυναίκα ως «προμάντιδα», δηλαδή σαν Πυθία. Είχε έμπειρους ιερείς, τους «προφήτες», προερχόμενους από το πολεμικό φύλο των μαχαιροφόρων Βησσών της Ροδόπης, που έδιναν σχήμα και μετέφεραν στους πιστούς τους ακατανόητους χρησμούς που ο θεός ενέπνεε σ’ αυτή τη γυναίκα, όταν αυτή έπεφτε σ’ έκσταση, ενώ στις θυσίες τους πρόσφεραν στο μεγάλο Θράκα θεό άσπρα άλογα».

«Έχει, κατά συνέπεια», συνεχίζει ο κ. Λυμπεράκης, «τεράστιο, ιστορικό, αρχαιολογικό και μυθολογικό ενδιαφέρον το Παγγαίο, χωρίς σε αυτά να λογαριάσουμε ένα άλλο, σημαντικό κεφάλαιο της ιστορίας του, που είναι και τα «ακιδογραφήματα» ή τα «βραχογραφήματα», δηλαδή κάποια σχεδιάσματα πάνω στον σκληρό γρανίτη ή τον σκληρό ασβεστόλιθο, συνηθέστατα στο ύπαιθρο, αλλά σε ορισμένες σπάνιες περιπτώσεις και μέσα σε σπήλαια, που παριστάνουν ζώα, ανθρώπους, αγρίμια του δάσους και για τα οποία οι αρχαιολογικές γνώσεις μας είναι ελάχιστες».

Στα ορεινά χωριά για παραδοσιακές γεύσεις και ξεκούραση

Στον δρόμο της επιστροφής με το αυτοκίνητο, το ταξίδι στις ομορφιές του Παγγαίου αξίζει να συνεχιστεί στα μοναδικής φυσικής ομορφιάς και παραδοσιακής μακεδονικής αρχιτεκτονικής ορεινά χωριά του Παγγαίου.

Εκεί ο επισκέπτης θα περπατήσει σε παραδοσιακούς οικισμούς με πέτρινα αρχοντικά, με πλακόστρωτα σοκάκια, θα διαβεί τοξωτά γεφύρια, φτιαγμένα με πελεκητή πέτρα, θα καθίσει σε πλακόστρωτες πλατείες με πηγάδια και το καλοκαίρι θα απολαύσει τη δροσιά των πλατανιών.

Μπορεί να περπατήσει στο μονοπάτι της Μεσορόπης, το οποίο επιτρέπει την πρόσβαση σε μέρη σπάνιας ομορφιάς με μικρούς καταρράκτες και λίμνες, διαθέτει παγκάκια και κιόσκια στα σημεία ξεκούρασης, προστατευτικούς φράκτες, ξύλινα γεφυράκια και πέτρινα σκαλοπάτια σε μέρη που ήταν κακοτράχαλα και γλιστερά.

Η Μουσθένη, τα Δωμάτια, το Ποδοχώρι, το Μελισσοκομείο, ο Πλατανότοπος, τα Κηπιά και το Κοκκινοχώρι είναι ορισμένα από τα χωριά που αξίζει να επισκεφθείτε. Σε κάθε ένα από αυτά θα βρει ο επισκέπτης όμορφες γωνιές. Στο Κοκκινοχώρι, τη γενέτειρα του λαϊκού τραγουδιστή Βασίλη Καρρά, μπορεί να επισκεφθεί ένα τα πιο σύγχρονα και καλύτερα οινοποιεία της βόρειας Ελλάδας όπου παράγεται και εμφιαλώνεται το φημισμένο κρασί του Παγγαίου. Επίσης, μπορεί να επισκεφθεί τον «Ποταμό», μια όαση δροσιάς και πράσινου στο κάτω μέρος του χωριού. Στα Κηπιά, επιβεβλημένη είναι μια επίσκεψη στο υπέροχο μουσείο κέρινων ομοιωμάτων του Θοδωρή Κοκκινίδη.

Παραδοσιακοί ξενώνες λειτουργούν όλη τη διάρκεια του χρόνου στα Δωμάτια, τη Μουσθένη και τη Μεσορόπη. Τα Καϊνάκια στον Πλατανότοπο, οι Καστανιές στη Μεσορόπη, το Μποστάνι στη Μουσθένη, ο Παλαιός Μύλος στην Αυλή, είναι χώροι που χαρίζουν ξεκούραση και προσφέρουν καλό φαγητό και ψυχαγωγία για τα μικρά παιδιά.

Η Παναγία της Εικοσιφοίνισσας

Στη βόρεια πλαγιά του όρους και σε υψόμετρο περίπου 600 μέτρων, βρίσκεται η Ιερά Μονή της Παναγίας Εικοσιφοίνισσας με την ομώνυμη θαυματουργή εικόνα.

Η Μονή, από τις παλαιότερες των Βαλκανίων, είναι κτισμένη στην πλαγιά ενός υψώματος, στην κορυφή του οποίου προϋπήρξε αρχαιοελληνικός ναός.

Ευκολότερη πρόσβαση για τη μονή αποτελεί ο επαρχιακός δρόμος ο οποίος διέρχεται από τη Γεωργιανή και τη Νικήσιανη.

Μια στάση σε αυτά τα όμορφα χωριά αποζημιώνει…

Μπορεί κανείς να περπατήσει στα εντυπωσιακά πλακόστρωτα σοκάκια τους, να θαυμάσει τα μοναδικής αρχιτεκτονικής σπίτια και ν’ ανέβει μέχρι τις Καστανιές για φαγητό και ξεκούραση. Από εκεί, μπορεί να θαυμάσει, για μια ακόμη φορά, το μεγαλείο της μητέρας φύσης, στη σκιά του Παγγαίου.

Το άρθρο Εξόρμηση στο μοναδικό Παγγαίο (ΦΩΤΟ) εμφανίστηκε πρώτα στο Thes.

Αποδράσεις ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΒΑΛΑ ΠΑΓΓΑΙΟ ΤΑΞΙΔΙΑ

σχετικα αρθρα

Αυξάνεται ο αριθμός των επιβατών στα πλοία

Πλοία: Η θετική πορεία περιορισμού του COVID-19 στη χώρα μας, σε συνδυασμό με την πλήρη και συνεπή εφαρμογή του Υγειονομικού Πρωτοκόλλου για τα επιβατηγά πλοία,... 03 Ιουν 2020, 18:43

Περιήγηση στην Αρχαία Πέλλα, τη «μεγίστη των εν Μακεδονία πόλεων» (ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟ)

Η Κεντρική Μακεδονία κρύβει αμέτρητους θησαυρούς στα ενδότερα της, θησαυρούς που βρίσκονται εκεί για χιλιάδες χρόνια και μας καλούν να τους ανακαλύψουμε. Μεταξύ... 01 Ιουν 2020, 18:02

Οι 29 χώρες που ανοίγουν τα σύνορα με την Ελλάδα

Ελλάδα: Ανακοινώθηκε από το υπουργείο Τουρισμού η λίστα με τις χώρες, για τους τουρίστες των οποίων από τις 15 Ιουνίου «ανοίγουν τα σύνορα», με αεροπορικές πτήσεις... 29 Μαϊ 2020, 13:51

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Περιήγηση στην Αρχαία Πέλλα, τη «μεγίστη των εν Μακεδονία πόλεων» (ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟ)

ΑΡΧΑΙΑ ΠΕΛΛΑ Η Κεντρική Μακεδονία κρύβει αμέτρητους θησαυρούς στα ενδότερα της, θησαυρούς που βρίσκονται εκεί για χιλιάδες χρόνια και μας καλούν να τους ανακαλύψουμε. Μεταξύ... 01 Ιουν 2020, 18:02

Formula 1: “Εκκίνηση” τον Ιούλιο με το γκραν πρι της Αυστρίας

FORMULA 1 Επιβεβαιώθηκε σήμερα από την κυβέρνηση της Αυστρίας η διεξαγωγή του γκραν πρι Formula 1 στην πίστα του Σπίλμπεργκ, που θα γίνει τον προσεχή Ιούλιο. Ειδικότερα, η... 30 Μαϊ 2020, 19:43

H πανέμορφη Ευρυτανία και οι ιστορικές γωνιές της

ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ Αυθεντική τελειότητα με φαράγγια, καταπράσινα βουνά και εκατοντάδες ρυάκια όπως και ατελείωτα ιστορικά στοιχεία σε μία μαγευτική περιοχή. Το Καρπενήσι και τα γύρω... 10 Μαϊ 2020, 14:45

Αγναντεύοντας από τη Νεράιδα τη γέφυρα και τη λίμνη του Αλιάκμονα (ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟ)

ΓΕΦΥΡΑ ΣΕΡΒΙΩΝ Σε μία γραφική τοποθεσία, μισή περίπου ώρα μακριά από την πόλη της Κοζάνης, μπορείτε να απολαύσετε την πιο όμορφη θέα. Πάνω από τον ψηλό λόφο του οικισμού Νεράιδα θα... 17 Απρ 2020, 13:51

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

Δεν έχει σχολιάσει κανείς αυτό το άρθρο. Γράψε το πρώτο σχόλιο...

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

* Υποχρεωτικά πεδία  •  Απομένουν 2500 χαρακτήρες

ροη ειδησεων

Ένινγκ: «Όταν βρισκόμαστε πίσω στο σκορ δεν είναι πρόβλημα – O Γκάμα είναι ηγέτης»

Ο τεχνικός του Άρη, Μίκαελ Ένινγκ , παραχώρησε δηλώσεις μετά την νίκη της ομάδας του επί του ΟΦΗ (3-1) αναφέροντας, μεταξύ άλλων, πως δεν αποτελεί πρόβλημα το να... Σήμερα 00:13

Με απουσίες ο ΠΑΟΚ στο αυριανό ντέρμπι της Τούμπας

Χωρίς απρόοπτα και με απουσίες θα είναι η αποστολή του ΠΑΟΚ ενόψει του αυριανού ντέρμπι με τον Ολυμπιακό στην Τούμπα, για την 1η αγωνιστική των πλέι οφ. Μετά την... Χθες 23:59

Λονδίνο: Στην πορεία για την δολοφονία Φλόιντ η Μαντόνα

Χιλιάδες ήταν αυτοί που συμμετείχαν στη σημερινή διαδήλωση κατά της αστυνομικής βίας στο Λονδίνο, με αφορμή τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ. Μάλιστα, οι διαδηλωτές... Χθες 23:52

“Καφέ της Χαράς”: Ξεκίνησε γυρίσματα ο Σπύρος Μπιμπίλας

Στο δυναμικό του “Καφέ της Χαράς” ανήκει και… επίσημα ο γνωστός ηθοποιός Σπύρος Μπιμπίλας. Ο Σπύρος Μπιμπίλας ξεκίνησε σήμερα και ανέβασε, μάλιστα,... Χθες 23:42

Ολική ανατροπή με υπογραφή Μπρούνο Γκάμα για τον Άρη

Ο Άρης επικράτησε με 3-1 του ΟΦΗ στο Κλεάνθης Βικελίδης, για την 1η αγωνιστική των πλέι οφ της Σούπερ λιγκ. Οι Θεσσαλονικείς μπήκαν με το δεξί στην επανέναρξη του... Χθες 23:42

Δείτε ακόμα

Βελβεντό Κοζάνης: Ο μικρός «παράδεισος» ανάμεσα στα Πιέρια Ορη και την κοιλάδα του Αλιάκμονα (ΦΩΤΟ)

ΒΕΛΒΕΝΤΟ ΚΟΖΑΝΗΣ Βελβεντό. Αυτόν τον τόπο η φύση τον ξεχώρισε και τον ευλόγησε με όλα της τα δώρα… Το Βελβεντό Κοζάνης αναμφισβήτητα είναι ένας μικρός «παράδεισος», «κρυμμένος» εκεί... 13 Μαρ 2020, 12:06

Μία εναλλακτική απόδραση στο Νερόμυλο της Παλιάς Καβάλας (ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟ)

ΕΛΛΑΔΑ Που να φανταστεί κανείς, διασχίζοντας έναν απλό επαρχιακό δρόμο, τι μπορεί να ανακαλύψει από την… κάτω πλευρά του δρόμου! Κρυστάλλινα νερά, αιωνόβια πλατάνια,... 26 Φεβ 2020, 17:30

Τέσσερις top αποκριάτικες αποδράσεις στην Ελλάδα που θα σας μείνουν αξέχαστες!

ΑΠΟΚΡΙΕΣ Ατέλειωτος χορός και τραγούδι, πολύχρωμες στολές και πρωτότυπες μεταμφιέσεις, λαχταριστές λιχουδιές και άφθονο κρασί, γέλιο, πλάκες και διασκέδαση μέχρι πρωίας,... 26 Φεβ 2020, 09:00

Σέρβια Κοζάνης: Ενα μοναδικό ταξίδι στην… εποχή του Βυζαντίου (ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟ)

ΔΙΑΚΟΠΕΣ Ταξιδιώτη, τούτος ο τόπος, αν τον επισκεφθείς, να έχεις γνώση πως έχει να σου διηγηθεί μία μεγάλη ιστορία… Προετοιμάσου σίγουρα για ένα ταξίδι όπου θα ανακαλύψεις... 14 Φεβ 2020, 13:15

Βυρώνεια Σερρών: Ο παλιός Σιδηροδρομικός Σταθμός και ο πλάτανος που κάτω από τον ίσκιο του γράφτηκε ιστορία (ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟ)

ΕΛΛΑΔΑ Εδώ ο τότε βασιλιάς Κωνσταντίνος και ο Ελ. Βενιζέλος υπέγραψαν την ανακωχή με τη Βουλγαρία, που οδήγησε στη Συνθήκη του Βουκουρεστίου Σε μία πανέμορφη τοποθεσία,... 09 Ιαν 2020, 15:23

Αρναία: Το παραδοσιακό… στολίδι της ορεινής Χαλκιδικής! (ΦΩΤΟ)

ΑΡΝΑΙΑ Η γραφική κωμόπολη του Χολομώντα, με τα αναπαλαιωμένα αρχοντικά και την πλούσια ιστορία Την αποκάλεσαν «η ωραία της Χαλκιδικής» καθώς και «μεγάλη κυρία», είναι... 30 Δεκ 2019, 17:01

8 αγαπημένες… χιονισμένες αποδράσεις στη Μακεδονία! (ΦΩΤΟ)

ΔΙΑΚΟΠΕΣ Ιδανικοί προορισμοί για τους λάτρεις του χιονιού, τις γιορτές και όχι μόνο Χειμερινές αποδράσεις χωρίς βουνό και χιόνι δε γίνεται… Και επειδή ο καιρός φέτος... 16 Δεκ 2019, 14:53

Μία βόλτα στον παραμυθένιο Μύλο των Ξωτικών στα Τρίκαλα (ΦΩΤΟ)

ΕΛΛΑΔΑ Ολα μοιάζουν Χριστούγεννα «It’s the most wonderful time of the year», αγαπημένο τραγούδι του Άντι Ουίλιαμς που περιγράφει με τον καλύτερο τρόπο την αγαπημένη γιορτή... 13 Δεκ 2019, 19:00

7 φθηνοί ευρωπαϊκοί προορισμοί για τα Χριστούγεννα! (ΦΩΤΟ)

ΔΙΑΚΟΠΕΣ Ποιος βρίσκεται στην κορυφή της σχετικής λίστας Σαν την Ελλάδα σίγουρα δεν έχει ωστόσο τα Χριστούγεννα δε θα λέγαμε όχι σε ένα ταξιδάκι με αέρα… ευρωπαϊκό, που... 08 Δεκ 2019, 19:00

Σταυρούπολη Ξάνθης: Βόλτα στο γραφικό χωριό της κοιλάδας του Νέστου (ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟ)

ΔΙΑΚΟΠΕΣ Εκεί όπου η φύση και ο άνθρωπος δημιούργησαν τις πιο όμορφες… ιστορίες Σπάνια φυσική ομορφιά, με παρθένα δάση, δέντρα, πηγές, νερά και πέτρινα γεφύρια.... 24 Νοε 2019, 12:11

7 μέρη που θα σου μείνουν αξέχαστα αφού γυρίσεις από τη Βαρκελώνη

ΔΙΑΚΟΠΕΣ Ποιος δε θα ήθελε να δει από κοντά τo… ευρωπαϊκό «Alter ego» της Θεσσαλονίκης; Ένας από τους δημοφιλέστερους ευρωπαϊκούς προορισμούς, είναι αναμφίβολα... 13 Νοε 2019, 14:24

Δοξάτο Δράμας: Η ηρωική και μαρτυρική κωμόπολη που… ξαναγεννήθηκε από τις στάχτες της! (ΦΩΤΟ)

ΔΟΞΑΤΟ Περιηγηθείτε στους δρόμους του, που έχουν να διηγηθούν αμέτρητες ιστορίες πόνου αλλά και δόξας Σε απόσταση 10 χιλιομέτρων από την πόλη της Δράμας βρίσκεται το... 01 Νοε 2019, 13:30

Μηλιές: Η «ζωγραφιά» του Πηλίου, με το θρυλικό Μουτζούρη, τα μοναδικά αξιοθέατα και την πλούσια ιστορία (ΦΩΤΟ)

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ Παλιό κεφαλοχώρι με μακρά ιστορία, που πρωτοστάτησε κατά τη διάρκεια της Επανάστασης του 1821 Προορισμός… Μηλιές Πηλίου! 28 περίπου χλμ. νοτιοανατολικά του... 17 Οκτ 2019, 16:54

Αργαλαστή: Το γραφικό χωριό με το ιστορικό καμπαναριό, το Παρθεναγωγείο που δίδαξε ο Βάρναλης και το ησυχαστήριο του Μπόρις Τζόνσον (ΦΩΤΟ)

ΔΙΑΚΟΠΕΣ Το κεφαλοχώρι του Νότιου Πηλίου με την πλούσια πνευματική και πολιτιστική παράδοση Κρυμμένο μέσα στα λιόδεντρα, σε ένα εύφορο οροπέδιο του βουνού των Κενταύρων, 40... 11 Σεπ 2019, 13:30

Το πιο πολύχρωμο και… χαρούμενο νεκροταφείο του κόσμου (ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟ)

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ Επιτύμβιες στήλες γεμάτες ζωηρά χρώματα και ποιήματα που περιγράφουν μία ολόκληρη ζωή Sapanta, Ρουμανία. Το μικρό χωριό που βρίσκεται στα βορειοδυτικά σύνορα με την... 04 Σεπ 2019, 15:37

Μόλυβος ή Μήθυμνα: Ενας διατηρητέος οικισμός, προκλητικά σαγηνευτικός, με θέα το απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου (ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟ)

ΕΛΛΑΔΑ Τα ομορφότερα καλντερίμια, το επιβλητικό κάστρο και η μακραίωνη ιστορία του Ερωτας με την πρώτη ματιά! Παντοτινή αγάπη! Πίνακας με τα πιο ζωηρά και ωραιότερα... 30 Αυγ 2019, 14:50