Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κορονοϊός: Ερευνες του ΠΟΥ για τα κατοικίδια

Δημοσιεύθηκε: 10 Απρ 2020, 21:08 0

σχετικα αρθρα

Θεσσαλονίκη: Σαρωτικοί έλεγχοι για τήρηση των μέτρων για τον κορονοϊό

Σαρωτικοί είναι οι έλεγχοι που πραγματοποιούνται στην εστίαση ανά την Ελλάδα για την τήρηση των μέτρων για τον κορονοϊό. Πρόγραμμα ελέγχων στην εστίαση που υλοποιεί... 45‘ πριν

Βρετανία: Δεύτερη μετά τις ΗΠΑ σε νεκρούς από κορονοιό

Σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία που δόθηκαν το Σάββατο στη δημοσιότητα, αυξήθηκε κατά 204 ο αριθμός των νεκρών από τον κορονοϊό στο Ηνωμένο Βασίλειο φθάνοντας στους... 1 ώρα πριν

Τουρισμός: Προβληματισμός για τα πιθανά “εισαγόμενα” κρούσματα κορονοϊού

Μεγάλη είναι η ανησυχία στη χώρα σχετικά με τα πιθανά… εισαγόμενα κρούσματα κορονοϊού κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Τα σύνορα για τους τουρίστες ανοίγουν... Σήμερα 17:30

Έρευνες ξεκινά ο ΠΟΥ για τα κατοικίδια ζώα που μπορούν να μολυνθούν από τον κορονοϊό.

Οι γάτες μπορούν να μολυνθούν από τον κορονοϊό, αλλά τα σκυλιά δεν φαίνεται να είναι ευάλωτα, σύμφωνα με νέα μελέτη, που ωθεί τον ΠΟΥ να δηλώσει πως θα εξετάσει προσεχώς την μετάδοση του ιού μεταξύ ανθρώπων και κατοικίδιων ζώων.

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα του περιοδικού Science την Τετάρτη, διαπίστωσε ότι τα κουνάβια μπορούν επίσης να μολυνθούν από τον SARS-CoV-2, τον επιστημονικό όρο για τον ιό που προκαλεί τη νόσο COVID-19.

Τα σκυλιά, τα κοτόπουλα, οι χοίροι και οι πάπιες δεν είναι πιθανόν να κολλήσουν κορονοϊό, διαπίστωσαν οι ερευνητές.

Η μελέτη στοχεύει στον εντοπισμό των ζώων που είναι ευάλωτα στον ιό, ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να δοκιμαστούν πειραματικά εμβόλια για την καταπολέμηση της πανδημίας κορονοϊού, που έχει σκοτώσει περισσότερους από 90.000 ανθρώπους παγκοσμίως από τότε που εμφανίστηκε στην Κίνα τον Δεκέμβριο.

Ο κορονοϊός πιστεύεται ότι έχει εξαπλωθεί από τις νυχτερίδες στους ανθρώπους.

Ωστόσο, εκτός από μερικές αναφερόμενες λοιμώξεις σε γάτες και σκύλους, δεν υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις πως τα κατοικίδια ζώα μπορεί να είναι φορείς.

Μια τίγρης στον ζωολογικό κήπο του Μπρονξ στην Νέα Υόρκη, που είχε ξηρό βήχα και απώλεια όρεξης μετά από επαφή με έναν μολυσμένο υπάλληλο του κήπου, βρέθηκε θετική στον κορονοϊό την Κυριακή.

Μελέτη στην Κίνα δείχνει πως γάτες και κουνάβια είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα τον ιό

Η μελέτη, βασισμένη σε έρευνα που διεξήχθη στην Κίνα τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, διαπίστωσε πως οι γάτες και τα κουνάβια ήταν ιδιαίτερα ευαίσθητα στον ιό όταν οι ερευνητές προσπάθησαν να μολύνουν τα ζώα εισάγοντας ιικά σωματίδια μέσω της μύτης. Βρήκαν επίσης ότι οι γάτες μπορούν να μολύνουν η μία την άλλη μέσω σταγονιδίων αναπνοής.

Οι μολυσμένες γάτες είχαν τον ιό στο στόμα, την μύτη και το λεπτό έντερο.

Τα γατάκι που εκτέθηκαν στον ιό, είχαν μαζικές βλάβες στους πνεύμονες,την μύτη και τον λαιμό.

«Η παρακολούθηση του κορονοϊού στις γάτες, πρέπει να θεωρηθεί ως συμπλήρωμα στην εξάλειψη του Covid-19 στους ανθρώπους» αναφέρουν οι συγγραφείς της μελέτης.

Στα κουνάβια, ο ιός βρέθηκε στην ανώτερη αναπνευστική οδό, αλλά δεν προκάλεσε σοβαρές ασθένειες.

Τα τεστ αντισωμάτων έδειξαν ότι οι σκύλοι είναι λιγότερο πιθανόν να κολλήσουν τον ιό, ενώ οι εμβολιασμένοι χοίροι, τα κοτόπουλα και οι πάπιες δεν βρέθηκαν να έχουν κανένα στέλεχος του ιού.

«Είναι τόσο ενδιαφέρον και παράλληλα όχι τρομερά εκπληκτικό, υπό την έννοια ότι με την αρχική επιδημία Sars, οι γάτες εμπλέκονται ως ένας από τους φορείς που μπορεί να μεταδώσουν τον ιό στους ανθρώπους» δήλωσε ο Ντάνιελ Κούριτζκες, επικεφαλής μολυσματικών ασθενειών στο Boston’s Brigham and Women’s Hospital.

«Αυτό που παρέχουν αυτά τα δεδομένα είναι η στήριξη στην σύσταση πως τα άτομα που είναι θετικά στον κορονοϊό, θα πρέπει να απομακρύνονται όχι μόνο από άλλα μέλη του νοικοκυριού, αλλά και από τα κατοικίδιά τους, ώστε να μην μεταδίδουν τον ιό στα ζώα» ανέφερε.

Ερευνα ξεκινά ο ΠΟΥ προκειμένου να εξετάσει τον ρόλο των κατοικίδιων στην πανδημία

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δήλωσε την Τετάρτη πως συνεργάζεται με τους εταίρους της για να εξετάσει καλύτερα τον ρόλο των κατοικίδιων στην κρίση αυτή.

Με βάση τα μέχρι στιγμής στοιχεία, η επιδημιολόγος του ΠΟΥ, Μαρία Βαν Κέρχοου, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου:

«Δεν πιστεύουμε ότι παίζουν ρόλο στην μετάδοση, αλλά νομίζουμε ότι μπορεί να μολυνθούν από ένα μολυσμένο άτομο».

Ο κορυφαίος εμπειρογνώμονας έκτακτης ανάγκης του ΠΟΥ, Μάικ Ράιαν, ζήτησε από τους ανθρώπους να μην αντιδράσουν εναντίον των ζώων κατά τη διάρκεια της επιδημίας.

«Είναι κι αυτά όντα και αξίζουν να αντιμετωπίζονται με καλοσύνη και σεβασμό. Είναι θύματα, όπως και οι υπόλοιποι» τόνισε.

Τα ευρήματα έρχονται μετά από τέσσερις μεμονωμένες περιπτώσεις κατοικίδιων ζώων που έχουν μολυνθεί από τον νέο κορονοϊό, συμπεριλαμβανομένων δύο σκύλων στο Χονγκ Κονγκ και μιας γάτας στο Βέλγιο. Μια ακόμη γάτα βρέθηκε επίσης θετική την περασμένη εβδομάδα, αφότου αρρώστησε ο ιδιοκτήτης της, αλλά σε αντίθεση με την βελγική γάτα, δεν παρουσιάζει συμπτώματα. Και στις 4 περιπτώσεις, πιστεύεται ότι τα κατοικίδια κόλλησαν τον ιό από τους ιδιοκτήτες τους .

Πώς έγινε η μελέτη στα κατοικίδια – Μόλυναν γάτες με κορονοϊό

Τα Αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων σημειώνουν ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι τα οικόσιτα κατοικίδια ζώα είναι ικανά να διαδώσουν την ασθένεια.

Η μελέτη διεξήχθη από τον Ζιανζονγκ Σι του Κρατικού Εργαστηρίου Κτηνιατρικής Βιοτεχνολογίας στο Χάρμπιν της Κίνας και τους συναδέρφους του. «Οι γάτες και τα σκυλιά βρίσκονται σε στενή επαφή με τον άνθρωπο και ως εκ τούτου είναι σημαντικό να κατανοήσουμε την ευαισθησία τους στο SARS-CoV-2 για τον έλεγχο του COVID-19», γράφουν οι ερευνητές στην εργασία τους.

Προκειμένου, μάλιστα, να γίνει η μελέτη, οι ερευνητές μόλυναν 5 κατοικίδιες γάτες – ηλικίας περίπου 8 μηνών – με τον κορωνοϊό μέσω της μύτης τους.

Μετά από έξι ημέρες, δύο από τις γάτες υποβλήθηκαν σε ευθανασία και εξετάστηκαν, με την ομάδα να βρίσκει τόσο ιικό RNA όσο και μολυσματικά ιικά σωματίδια στις ρινικές διόδους των γατών, στις αμυγδαλές, τους μαλακούς ουρανίσκους και τον λάρυγγα. Καθεμία από τις τρεις απομένουσες γάτες τοποθετήθηκε στη συνέχεια σε κλωβούς δίπλα σε μία από τις τρεις μη μολυσμένες γάτες.

Μετά από τρεις ημέρες, οι ερευνητές ανίχνευσαν ιικό RNA στα κόπρανα μιας από τις νέες, αρχικά μη μολυσμένες γάτες και, όταν αυτή η γάτα αργότερα υποβλήθηκε σε ευθανασία και εξετάστηκε, η ομάδα βρήκε επίσης ιογενή RNA στη μύτη της και τις αμυγδαλές.

Όπως έγραψαν οι επιστήμονες, αυτό δείχνει ότι «η μετάδοση είχε γίνει μέσω των σταγονιδίων του αναπνευστικού συστήματος».

Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης, ότι οι τέσσερις γάτες που τελικά μολύνθηκαν από τον κορονοϊό βρέθηκαν να έχουν παράγει αντισώματα κατά του ιού – και καμία από αυτές δεν εμφάνισε συμπτώματα από τη μόλυνση.

Διαφωνούν οι επιστήμονες με την μελέτη αυτή και τα αποτελέσματά της

Ωστόσο, οι ειδικοί λένε ότι οι ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς δεν πρέπει να ανησυχούν για τα μέχρι σήμερα ευρήματα. Η ιολόγος Λίντα Σάιφ του Κρατικού Πανεπιστημίου του Οχάιο δήλωσε στο περιοδικό Nature πως πρέπει να σημειωθεί ότι τα αποτελέσματα αυτά, προέρχονται από δοκιμές στις οποίες τα ζώα εσκεμμένα μολύνθηκαν με υψηλές δόσεις του ιού – το οποίο δεν αντικατοπτρίζει τις συνθήκες πραγματικής ζωής.

Πρόσθεσε, επίσης, πως δεν υπήρχαν στοιχεία που να δείχνουν ότι οι μολυσμένες γάτες στην μελέτη εκκρίνουν αρκετό κορωνοϊό για να περάσει την λοίμωξη στον άνθρωπο.

«Η εστίαση στον έλεγχο του κορωνοϊού αναμφίβολα πρέπει να παραμείνει σταθερή στη μείωση του κινδύνου μετάδοσης από άνθρωπο σε άνθρωπο», πρόσθεσε ο επιδημιολόγος Ντιρκ Φάιφερ του Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ.

Παρόλα αυτά, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ ενημέρωσαν ότι όσοι μολύνθηκαν με τον κορωνοϊό πρέπει να περιορίσουν την επαφή τους με τα κατοικίδια ζώα τους μέχρι να αναρρώσουν πλήρως.

Γάτες και κουνάβια τα πιο ευαίσθητα στην μόλυνση

Η ομάδα πειραματίστηκε επίσης με άλλα ζώα, εκτός από τις γάτες.

Τα σκυλιά βρέθηκαν λιγότερο ευαίσθητα στον κορονοϊό – με μόνο δύο από τα πέντε εσκεμμένα μολυσμένα ζώα που εμφάνισαν ιικό RNA στα κόπρανα τους και κανένα από αυτά δεν βρέθηκε να περιέχει μολυσματικά σωματίδια ιού.

Ωστόσο, τα κουνάβια βρέθηκαν να είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στη μόλυνση, κάτι που πιθανόν να οδηγήσει στην χρήση τους ως μοντέλα για την δοκιμή πιθανών εμβολίων και φαρμακευτικών αγωγών.

Τα κοτόπουλα, οι πάπιες και οι χοίροι, εν τω μεταξύ, δεν παρουσίασαν σωματίδια RNA όταν είτε μολύνθηκαν με τον κορονοϊό είτε μετά από έκθεση σε μολυσμένα ζώα – υποδηλώνοντας ότι πιθανότατα δεν συμβάλουν στην εξάπλωση του ιού.

Το άρθρο Κορονοϊός: Ερευνες του ΠΟΥ για τα κατοικίδια εμφανίστηκε πρώτα στο Thes.

Ζώα ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ ΠΟΥ

σχετικα αρθρα

Θεσσαλονίκη: Σαρωτικοί έλεγχοι για τήρηση των μέτρων για τον κορονοϊό

Σαρωτικοί είναι οι έλεγχοι που πραγματοποιούνται στην εστίαση ανά την Ελλάδα για την τήρηση των μέτρων για τον κορονοϊό. Πρόγραμμα ελέγχων στην εστίαση που υλοποιεί... 45‘ πριν

Βρετανία: Δεύτερη μετά τις ΗΠΑ σε νεκρούς από κορονοιό

Σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία που δόθηκαν το Σάββατο στη δημοσιότητα, αυξήθηκε κατά 204 ο αριθμός των νεκρών από τον κορονοϊό στο Ηνωμένο Βασίλειο φθάνοντας στους... 1 ώρα πριν

Τουρισμός: Προβληματισμός για τα πιθανά “εισαγόμενα” κρούσματα κορονοϊού

Μεγάλη είναι η ανησυχία στη χώρα σχετικά με τα πιθανά… εισαγόμενα κρούσματα κορονοϊού κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Τα σύνορα για τους τουρίστες ανοίγουν... Σήμερα 17:30

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αυτά είναι τα λάθη στη διατροφή και ανατροφή ενός κουταβιού

ΣΚΥΛΟΙ Τόσο η διατροφή όσο και η ανατροφή ενός κουταβιού είναι πολύ σημαντικά για την υγεία και τη μακροζωία του ζώου. Μάλιστα, τα μεγαλύτερα λάθη που γίνονται σε αυτές τις... 1 ώρα πριν

Κοζάνη: Αρκούδα πιάστηκε σε παγίδα για αγριογούρουνα (ΒΙΝΤΕΟ)

ΑΡΚΟΥΔΑ Μία αρκούδα, που είχε πιαστεί σε αυτοσχέδια παράνομη παγίδα για αγριογούρουνα, έξω από το χωριό Ροδίτης Σερβίων Κοζάνης, απεγκλώβισε η Ομάδα Άμεσης Επέμβασης του... Χθες 15:25

Παράνομη διακίνηση κυνηγόσκυλων στο Δήμο Δέλτα ερευνούν οι αρχές

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ Μία πρωτόγνωρη, για τα ελληνικά δεδομένα υπόθεση, ερευνούν οι αρχές στο Δήμο Δέλτα. Συγκεκριμένα, οκτώ νεαρά κυνηγόσκυλα που πιάνουν υψηλές τιμές στο νόμιμο εμπόριο,... 02 Ιουν 2020, 22:49

Καβάλα: Εσπειραν το θάνατο σε αδέσποτες γάτες (ΦΩΤΟ)

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ Φόλες σε αδέσποτες γάτες έριξε άγνωστος ή άγνωστοι στην Καβάλα. Συγκεκριμένα, η ποινικώς διωκόμενη πράξη σε βάρος των ζωντανών έγινε στη Νέα Ηρακλείτσα, στο Δήμο... 01 Ιουν 2020, 22:02

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

Δεν έχει σχολιάσει κανείς αυτό το άρθρο. Γράψε το πρώτο σχόλιο...

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

* Υποχρεωτικά πεδία  •  Απομένουν 2500 χαρακτήρες

ροη ειδησεων

Τσίπρας: “Είµαι βέβαιος ότι θα επανέλθουµε στη διακυβέρνηση”

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην εφημερίδα “Καθημερινή” έστειλε το δικό του μήνυμα για την κοινωνία, την κυβέρνηση, το ΚΙΝΑΛ και το... 18‘ πριν

Επίθεση με βιτριόλι: Αυτή είναι η γυναίκα που έριξε το οξύ στην 34χρονη Ιωάννα

Στα χέρια της Αστυνομίας βρίσκεται πλέον η… καθαρή εικόνα της γυναίκας που επιτέθηκε με βιτριόλι στην 34χρονη Ιωάννα, στην περιοχή της Καλλιθέας, στην Αττική.... 32‘ πριν

«Καθάρισε» με τεσσάρα η Μπάγερν-Νίκη και η Μάιντς

Η Μπάγερν επικράτησε απέναντι στη Λεβερκούζεν, όπως και η Μάιντς επί της Άιντραχτ, στο πλαίσιο της 30ης αγωνιστικής της Bundesliga. Λεβερκούζεν-Μπάγερν Μονάχου... 43‘ πριν

Θεσσαλονίκη: Σαρωτικοί έλεγχοι για τήρηση των μέτρων για τον κορονοϊό

Σαρωτικοί είναι οι έλεγχοι που πραγματοποιούνται στην εστίαση ανά την Ελλάδα για την τήρηση των μέτρων για τον κορονοϊό. Πρόγραμμα ελέγχων στην εστίαση που υλοποιεί... 45‘ πριν

Βρετανία: Δεύτερη μετά τις ΗΠΑ σε νεκρούς από κορονοιό

Σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία που δόθηκαν το Σάββατο στη δημοσιότητα, αυξήθηκε κατά 204 ο αριθμός των νεκρών από τον κορονοϊό στο Ηνωμένο Βασίλειο φθάνοντας στους... 1 ώρα πριν

Δείτε ακόμα

Τυφλίτης: To ερπετό που μπερδεύουν όλοι με φίδι και είναι τελείως ακίνδυνο (ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟ)

ΣΑΥΡΑ Το συναντάμε συνήθως στην εξοχή και σίγουρα η όψη του μας τρομάζει καθώς νομίζουμε πως πρόκειται για φίδι και το κυριότερο πως θα μας τσιμπήσει. Ο Τυφλίτης... 01 Ιουν 2020, 19:05

Ολα όσα πρέπει να περιέχει το κουτί πρώτων βοηθειών για το σκύλο μας

ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ Τόσο στο σπίτι σας, όσο και αν είστε έξω ή χρειαστεί να ταξιδέψετε, πρέπει να έχετε ένα κουτί πρώτων βοηθειών για να αντιμετωπίσετε κάποιο μικροατύχημα, όχι μόνο για... 29 Μαϊ 2020, 19:43

Θεσσαλονίκη: Πυροσβέστες έσωσαν γατάκι που εγκλωβίστηκε σε γυψοσανίδα! (ΒΙΝΤΕΟ)

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Εγκλωβισμένη μέσα στη γυψοσανίδα του ρολού ενός καταστήματος στη Θεσσαλονίκη εντοπίστηκε ένα γατάκι στη Θεσσαλονίκη. Όπως αναφέρει το zoosos.g r ήταν εκεί για... 25 Μαϊ 2020, 12:41

Σκύλοι εκπαιδεύονται να εντοπίζουν τον κορονοϊό!

ΙΡΑΝ Μία… πρωτότυπη μέθοδο σχεδιάζουν να υιοθετήσουν στο Ιράν. Συγκεκριμένα, στο Ιράν σχεδιάζεται να εκπαιδευτούν σκύλοι, με σκοπό να εντοπίζουν άτομα που έχουν... 22 Μαϊ 2020, 23:48

Μπροστά στη γέννηση ενός μοσχαριού (ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟ)

ΑΓΕΛΑΔΑ Το Thes.gr είχε την τύχη να βρεθεί μπροστά στη γέννηση ενός μοσχαριού και να καταγράψει τη στιγμή. Το συμβάν με τη γέννηση του μοσχαριού σημειώθηκε στον Εβρο. Η... 18 Μαϊ 2020, 14:20

Καστοριά: Δύο αρκουδάκια βρέθηκαν θαμμένα σε χωράφι

ΕΛΛΑΔΑ Δύο μικρά αρκουδάκια βρέθηκαν νεκρά, θαμμένα σε αγρόκτημα στην παραλίμνια περιοχή μεταξύ Πολυκάρπης και Φωτεινής στην Καστοριά. Νεκρά ύστερα από τροχαίο δυστύχημα,... 17 Μαϊ 2020, 22:37

Μπορούν οι σκύλοι να εντοπίσουν τον κορονοϊό;

ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ Βρετανοί ερευνητές θα εξετάσουν αν σκύλοι έχουν την ικανότητα να ανιχνεύσουν αν κάποιος έχει προσβληθεί από τον κορονοϊό, σε μια προσπάθεια να βρεθεί ένα γρήγορο και... 16 Μαϊ 2020, 17:12

Αυτά τα 9 πράγματα νευριάζουν το σκύλο σας

ΣΚΥΛΟΣ Το να έχετε σκύλο δεν είναι πραγματικά μία εύκολη υπόθεση καθώς πρέπει να προσέχετε τη συμπεριφορά σας απέναντί του. Και αν δεν το γνωρίζετε, ναι, υπάρχουν πράγματα... 08 Μαϊ 2020, 17:00

Ακόμη μία καρέτα – καρέτα νεκρή στο Θερμαϊκό!

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Ακόμη μία χελώνα καρέτα – καρέτα εντοπίστηκε νεκρή στο Θερμαϊκό. Η χελώνα καρέτα καρέτα βρισκόταν στη θαλάσσια περιοχή του Θερμαϊκού Κόλπου στη Νέα Παραλία της... 05 Μαϊ 2020, 20:02

Αρκτούρος: Περίθαλψη νεογέννητων ζαρκαδιών

ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ Παρέα θα έχει από εδώ και πέρα ο «Θωμάς», το λίγων ημερών ζαρκαδάκι που εντοπίστηκε με σπασμένο πόδι και μεταφέρθηκε για περίθαλψη στον «Αρκτούρο». Πρόκειται για τη... 29 Απρ 2020, 19:13

Ανησυχία σε Δράμα και Καβάλα για τις μαζικές δηλητηριάσεις ζώων

ΑΛΟΓΑ Μεγάλη ανησυχία επικρατεί σε Δράμα και Καβάλα για τις μαζικές δηλητηριάσεις ζώων που λαμβάνουν χώρα τις τελευταίες ημέρες. Ιδιαίτερα ανήσυχοι είναι οι κάτοικοι των... 27 Απρ 2020, 15:10

Μικρό δελφίνι βρέθηκε ακρωτηριασμένο σε παραλία του Παγγαίου (ΦΩΤΟ)

ΔΕΛΦΙΝΙ Μπροστά σε μία δυσάρεστη εικόνα βρέθηκε το πρωί της Κυριακής (26/04) μία περιπατήτρια. Κατά τη διάρκεια της βόλτας της σε παραλία του Παγγαίου και συγκεκριμένα στο... 27 Απρ 2020, 10:59

Ο Δήμος Λαγκαδά ζητά τη συνδρομή φιλοζωικών για τα αδέσποτα ζώα!

ΑΔΕΣΠΟΤΑ Το πρόβλημα των αδέσποτων ζώων θέλει να λύσει ο Δήμος Λαγκαδά. Έτσι, ο Δήμος Λαγκαδά ζητά τη συνδρομή και συνεργασία φιλοζωικών οργανώσεων αλλά και εθελοντών... 24 Απρ 2020, 22:39

Φροντίζει για τα αδέσποτα ο Δήμος Αμπελοκήπων – Μενεμένης

ΔΗΜΟΣ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ ΜΕΝΕΜΕΝΗΣ Στη φροντίδα και σίτιση αδέσποτων ζώων συντροφιάς προχώρησε ο Δήμος Αμπελοκήπων-Μενεμένης, με άμεση προμήθεια τροφών «με δικά του χρήματα» αλλά και δωρεά εταιρείας,... 23 Απρ 2020, 13:27

Οι πασχαλινές λιχουδιές που βλάπτουν την υγεία των κατοικίδιων

ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ Πως και πως περιμένουμε όλοι τα πασχαλινά μεζεδάκια, όπως και οι τετράποδοι φίλοι μας που και αυτοί αυτή την περίοδο έχουν την τιμητική τους. Γνωρίζετε όμως πως οι... 17 Απρ 2020, 13:11

Eκκληση για τα χελιδόνια απευθύνει η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία

ΕΛΛΑΔΑ Εκκληση για την προστασία των χελιδονιών απευθύνει η Ελληνική Ορνιθολογική εταιρεία τονίζοντας ότι η κορύφωση της κακοκαιρίας έχει εξαντλήσει δεκάδες χιλιάδες από... 12 Απρ 2020, 21:30