Μετάβαση στο περιεχόμενο
Μένουμε σπίτι και αγοράζουμε Online, διαβάζουμε ειδήσεις ή κάνουμε κατασκευές με τα παιδιά μας.
 
Γεύσεις

Ωτία: Οι ποντιακοί… λουκουμάδες με αυτάκια (ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟ)

Δημοσιεύθηκε: 14 Φεβ 2020, 11:07

σχετικα αρθρα

Άυλη συνταγογράφηση: Οδηγίες από την ΗΔΙΚΑ

Άυλη συνταγογράφηση: Μέσα σε λιγότερο από δύο εβδομάδες οι πολίτες που εγγράφηκαν στην πλατφόρμα ehealth.gov.gr έχουν ξεπεράσει τις 140.000, σύμφωνα με στοιχεία της... Χθες 21:56

Φτιάχνουμε εύκολα σπιτικό ταχίνι (ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟ)

Το ταχίνι είναι ένα εκλεκτό έδεσμα, ειδικά την περίοδο της νηστείας και εκτός από μία νόστιμη επιλογή, αποτελεί και ένα διατροφικό θησαυρό. Δεν μπορείτε να... 02 Απρ 2020, 12:33

Παραδοσιακή Χορτόπιτα με ΕβΛΟΓΗΜΕΝΟ και σπιτικό φύλλο

Ο green chef, Νίκος Γαϊτάνος μας παρουσιάζει μία λαχταριστή παραδοσιακή χορτόπιτα με ΕβΛΟΓΗΜΕΝΟ και σπιτικό φύλλο. Παραδοσιακή Χορτόπιτα με ΕβΛΟΓΗΜΕΝΟ και σπιτικό... 26 Μαρ 2020, 15:39

Η πιο εύκολη λαγάνα

Φτιάχνεται στην Ελλάδα μόνο μία φορά το χρόνο και συγκεκριμένα την Καθαρά Δευτέρα! Η Καθαρά Δευτέρα πλησιάζει και φυσικά η λαγάνα δεν μπορεί να λείπει από το... 28 Φεβ 2020, 16:37

Θυμίζει λουκουμάδες, ντόνατς και τηγανίτες μαζί!

Η ζύμη τους είναι αφράτη και λαχταριστή και δεν υπάρχει περίπτωση να φάτε και να μη γλύφετε τα δάχτυλά σας. Πρόκειται για τα ωτία, μία παραδοσιακή ποντιακή συνταγή, με αγνά υλικά, που διαδόθηκε από γενιά σε γενιά.

Ομνέζ’νε με τ’ωτίν τ’αθρωπί και για τ’ατό λέγουν’ατα ωτία.
Δηλαδή, μοιάζουν με το αυτί του ανθρώπου και γι’ αυτό τα λένε ωτία (ωτίν, ενικός, αρχαία ελλενικά: οὖς, τα ωτία> τα ουτία>ταβτία>ταφτία>τ’αφτί).

Τα ωτία για τους Πόντιους αποτελούν το γλύκισμα της χαράς. Προσφέρονταν σε διάφορες γιορτές, αρραβώνες, γάμους και βαπτίσεις, ακόμη και τη Σαρακοστή.


Η συνταγή τους είναι εύκολη και οικονομική ενώ παρότι τηγανίζονται, δεν απορροφούν πολύ λάδι και δεν είναι καθόλου βαριά. Μπορείτε να τα δοκιμάσετε ως πρωινό, ως δεκατιανό ή απογευματινό ενώ αρέσουν πολύ στα παιδιά, τόσο για το σχήμα τους, καθώς μοιάζουν με αυτάκια, όσο και για τη γεύση τους, ειδικά αν τα συνοδέψετε με μέλι ή ζάχαρη άχνη καθώς τους θυμίζουν πολύ, όπως προαναφέραμε, τους λουκουμάδες ή τα ντόνατς.

Για την παρουσίαση της συνταγής «Ωτία», βρεθήκαμε στη Λεπτοκαρυά Γιαννιτσών, όπου οι αδελφές Βαγγελίτσα και Σοφία Βασιλειάδου, μας έδειξαν την παραδοσιακή ποντιακή συνταγή.

ΣΥΝΤΑΓΗ – ΩΤΙΑ
ΥΛΙΚΑ
350 γρ. γιαούρτι αγελάδας
1 φλυτζάνι γάλα
4 αυγά
1/3 φλ. Σπορέλαιο
Αλεύρι για όλες τις χρήσεις (όσο πάρει)
2 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
10 κουταλιές ζάχαρη
2-3 πρέζες αλάτι
Λάδι για τηγάνισμα
Ξύσμα πορτοκαλιού και βανίλια (προαιρετικά)
Μέλι, ζάχαρη ή κανέλα για το σερβίρισμα (προαιρετικά)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1. Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά και τη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσουν και κατόπιν προσθέτουμε σταδιακά το γιαούρτι και το γάλα.
2. Ρίχνουμε το αλάτι, το μπέικιν πάουντερ, το ξύσμα πορτοκαλιού και τη βανίλια και στη συνέχεια ρίχνουμε λίγο λίγο το αλεύρι και ανακατεύουμε.
3. Ζυμώνουμε, μέχρι να αποκτήσουμε ένα εύπλαστο ζυμάρι, που να μην κολλάει στα χέρια και στα τοιχώματα του μπολ.


4. Δίνουμε στη ζύμη σχήμα ρολού, την κόβουμε σε 5 κομμάτια και πλάθουμε κάθε κομμάτι σε σχήμα σφαιρικό. Τα σκεπάζουμε και αφήνουμε τουλάχιστον για 30′.

5. Αλευρώνουμε τον πάγκο μας, και ανοίγουμε κάθε κομμάτι ζύμης σε στρόγγυλο ή τετράγωνο σχήμα. Προσοχή: Δεν πρέπει να κάνουμε το φύλλο πολύ ψιλό.


6. Στη συνέχεια, με ένα μαχαίρι, ροδάκι ζύμης ή ροδάκι πίτσας (ότι έχετε), κόβουμε σε κάθετες λωρίδες με φάρδος περίπου 2 εκατοστά και στη συνέχεια, κόβουμε σε διαγώνια σε ρόμβους, κάνοντας παράλληλα μία τρύπα στη μέση του ρόμβου.


7. Πιάνουμε τη μια άκρη της ζύμης και την περνάμε μέσα από την τρύπα. Έτσι, σχηματίζουμε τα ωτία, που μοιάζουν με αυτάκια. Τα αραδιάζουμε όλα πάνω σε δίσκο στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος.


8. Ρίχνουμε λίγα λίγα τα ωτία σε τηγάνι με λάδι που έχει ζεσταθεί καλά και τηγανίζουμε για 2 λεπτά, μέχρι να φουσκώσουν και να αποκτήσουν χρυσαφί χρώμα.


9. Τα αφαιρούμε με τρυπητή κουτάλα και τα βάζουμε σε απορροφητικό χαρτί.
10. Τα σερβίρουμε σκέτα, με ζάχαρη άχνη, μέλι ή κανέλα.

Extra tips: Η θερμοκρασία του λαδιού πρέπει να είναι μέτρια προς δυνατή για να φουσκώσουν σωστά. Αν η φωτιά είναι χαμηλή, θα ρουφήξουν πολύ λάδι ενώ αν είναι πολύ δυνατή, θα καούν από έξω και από μέσα δεν θα ψηθούν σωστά.
Προσοχή: Μην τα τηγανίσετε μέχρι να σκουρύνουν πολύ γιατί θα πικρίσουν.

Καλή σας όρεξη!!!

Το άρθρο Ωτία: Οι ποντιακοί… λουκουμάδες με αυτάκια (ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟ) εμφανίστηκε πρώτα στο Thes.

Γεύσεις ΠΟΝΤΙΑΚΑ ΦΑΓΗΤΑ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΩΤΙΑ

σχετικα αρθρα

Άυλη συνταγογράφηση: Οδηγίες από την ΗΔΙΚΑ

Άυλη συνταγογράφηση: Μέσα σε λιγότερο από δύο εβδομάδες οι πολίτες που εγγράφηκαν στην πλατφόρμα ehealth.gov.gr έχουν ξεπεράσει τις 140.000, σύμφωνα με στοιχεία της... Χθες 21:56

Φτιάχνουμε εύκολα σπιτικό ταχίνι (ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟ)

Το ταχίνι είναι ένα εκλεκτό έδεσμα, ειδικά την περίοδο της νηστείας και εκτός από μία νόστιμη επιλογή, αποτελεί και ένα διατροφικό θησαυρό. Δεν μπορείτε να... 02 Απρ 2020, 12:33

Παραδοσιακή Χορτόπιτα με ΕβΛΟΓΗΜΕΝΟ και σπιτικό φύλλο

Ο green chef, Νίκος Γαϊτάνος μας παρουσιάζει μία λαχταριστή παραδοσιακή χορτόπιτα με ΕβΛΟΓΗΜΕΝΟ και σπιτικό φύλλο. Παραδοσιακή Χορτόπιτα με ΕβΛΟΓΗΜΕΝΟ και σπιτικό... 26 Μαρ 2020, 15:39

Η πιο εύκολη λαγάνα

Φτιάχνεται στην Ελλάδα μόνο μία φορά το χρόνο και συγκεκριμένα την Καθαρά Δευτέρα! Η Καθαρά Δευτέρα πλησιάζει και φυσικά η λαγάνα δεν μπορεί να λείπει από το... 28 Φεβ 2020, 16:37

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Φτιάχνουμε εύκολα σπιτικό ταχίνι (ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟ)

ΚΟΥΖΙΝΑ Το ταχίνι είναι ένα εκλεκτό έδεσμα, ειδικά την περίοδο της νηστείας και εκτός από μία νόστιμη επιλογή, αποτελεί και ένα διατροφικό θησαυρό. Δεν μπορείτε να... 02 Απρ 2020, 12:33

Παραδοσιακή Χορτόπιτα με ΕβΛΟΓΗΜΕΝΟ και σπιτικό φύλλο

ΕβΛΟΓΗΜΕΝΟ Ο green chef, Νίκος Γαϊτάνος μας παρουσιάζει μία λαχταριστή παραδοσιακή χορτόπιτα με ΕβΛΟΓΗΜΕΝΟ και σπιτικό φύλλο. Παραδοσιακή Χορτόπιτα με ΕβΛΟΓΗΜΕΝΟ και σπιτικό... 26 Μαρ 2020, 15:39

Μπακαλιάρος σκορδαλιά: Συνταγή από το Αγιο Ορος

ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟΣ Αύριο είναι η 25η Μαρτίου και παραδοσιακά το πιάτο που υπάρχει στα σπίτια είναι μπακαλιάρος σκορδαλιά, που πολλοί λατρεύουν. Από το Αγιο Ορος, θα δούμε τη συνταγή... 24 Μαρ 2020, 23:02

Η πιο εύκολη λαγάνα

ΚΑΘΑΡΑ ΔΕΥΤΕΡΑ Φτιάχνεται στην Ελλάδα μόνο μία φορά το χρόνο και συγκεκριμένα την Καθαρά Δευτέρα! Η Καθαρά Δευτέρα πλησιάζει και φυσικά η λαγάνα δεν μπορεί να λείπει από το... 28 Φεβ 2020, 16:37

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

Δεν έχει σχολιάσει κανείς αυτό το άρθρο. Γράψε το πρώτο σχόλιο...

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

* Υποχρεωτικά πεδία  •  Απομένουν 2500 χαρακτήρες

Δείτε ακόμα

Λαχταριστά σοκολατένια τσουρέκια, στα οποία κανείς δεν μπορεί να αντισταθεί! (ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟ)

ΣΥΝΤΑΓΕΣ Ενας pastry chef μας δείχνει πως μπορούμε να κάνουμε τα καλύτερα τσουρέκια και μας αποκαλύπτει μικρά… μυστικά Ποιος μπορεί να αντισταθεί σε μοσχοβολιστά... 21 Δεκ 2019, 12:55

Χριστόψωμο: Συνταγή για την κουλούρα του Χριστού

ΣΥΝΤΑΓΕΣ Παραδοσιακό ψωμί για τις ημέρες των Χριστουγέννων Το Χριστόψωμο είναι από τις παραδοσιακές συνταγές των Χριστουγέννων στη χώρα μας. Πρόκειται για ψωμί ή κουλούρα που... 15 Δεκ 2019, 15:45

Βαρβάρα: Το παραδοσιακό θρακιώτικο γλυκό

ΓΛΥΚΟ Οι νοικοκυρές το φτιάχνουν για την γιορτή της Αγίας Βαρβάρας στις 4 Δεκεμβρίου Η Βαρβάρα Θράκης, είναι ένα γλυκό που έχει θρησκευτικές ρίζες, παρασκευάζεται την... 02 Δεκ 2019, 18:44

Ο απλός τρόπος για να ξεφλουδίσετε εύκολα και γρήγορα ψητές πιπεριές (ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟ)

ΠΙΠΕΡΙΕΣ Μία συνταγή για να τις απολαμβάνετε σαν μεζεδάκι Σας αρέσουν οι ψητές πιπεριές, τύπου φλωρίνης στην προκειμένη περίπτωση, βαριέστε όμως να τις ψήσετε και κυρίως να... 18 Σεπ 2019, 17:02

Απίθανη σπιτική μαρμελάδα από κορόμηλα του βουνού (ΦΩΤΟ)

ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ Μία καλοκαιρινή απόλαυση Η συγκεκριμένη συνταγή είναι λίγο πολύ γνωστή, το πιο ενδιαφέρον βέβαια είναι πως τα πολύχρωμα κορόμηλα μπορείτε να τα βρείτε στην φύση.... 23 Ιουλ 2019, 18:07

Λαχταριστή σπιτική κομπόστα βερίκοκο (ΦΩΤΟ)

ΓΛΥΚΑ Εύκολα και ανέξοδα, δεν συγκρίνεται η γεύση και το άρωμά της Αν ξέρατε πόσο απλό είναι να φτιάξετε τις δικές σας κομπόστες φρούτων για να τις απολαμβάνετε... 09 Ιουλ 2019, 17:46

Συκαλάκι: Αγαπημένο γλυκό του κουταλιού (ΦΩΤΟ)

ΓΛΥΚΑ Γεύσεις που θυμίζουν γιαγιά και παράδοση Να χαμε τώρα ένα συκαλάκι!!! Πόσες φορές το είπατε αυτό; Εγώ άπειρες… Οσο για αγαπημένο συνδυασμό, προτιμώ αρκετές... 21 Μαϊ 2019, 17:49

Μοναστηριακή πίτσα μαργαρίτα- Εκπληκτική συνταγή!

ΚΟΥΖΙΝΑ Φτιάξτε μόνοι σας μοναστηριακή πίτσα μαργαρίτα Μπορεί η Ιταλία να φημίζεται για τα ζυμαρικά και τις πίτσες, αλλά η αλήθεια είναι πως εμείς οι Έλληνες έχουμε πάρει... 04 Μαϊ 2019, 22:01