Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter
TAGS:   Γεύσεις  •  ΓΛΥΚΟ  •  ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Βαρβάρα: Το παραδοσιακό θρακιώτικο γλυκό

Δημοσιεύθηκε 2 εβδομάδες πριν

Οι νοικοκυρές το φτιάχνουν για την γιορτή της Αγίας Βαρβάρας στις 4 Δεκεμβρίου

Η Βαρβάρα Θράκης, είναι ένα γλυκό που έχει θρησκευτικές ρίζες, παρασκευάζεται την παραμονή της Αγίας Βαρβάρας, στις 4 Δεκέμβρη και μοιράζεται σε μπολάκια στους γείτονες για να έχουν καλή υγεία τα παιδιά του σπιτιού, αλλά και προς τιμήν της αγίας από όπου πήρε και το όνομά της.

Το Έθιμο

Η «Βαρβάρα» παρασκευάζονταν την παραμονή της εορτής της Αγίας Βαρβάρας και μοιράζονταν ανήμερα της γιορτής της πρωί πρωί.
Εκείνη τη μέρα, έβλεπες από κάθε σπίτι να βγαίνουν παιδιά, κρατώντας στα χέρια τους από το χερουλάκι τσίγκινα δοχεία γεμάτα με Βαρβάρα και να τα μοιράζουν στα σπίτια της γειτονιάς, που σύμφωνα με το έθιμο, έπρεπε να πάρουν πίσω, αφού τα γεμίσουν με το γλυκό του νοικοκύρη. Αυτή η μέρα, ήταν γιορτή για τα παιδιά και κάθε χρόνο την περίμεναν με ανυπομονησία. Η ατμόσφαιρα σ’ όλο το χωριό ήταν εορταστική. Το σπίτι έπρεπε οπωσδήποτε να λάμπει από καθαριότητα και να είναι πανέτοιμο να δεχτεί κάθε επισκέπτη. Σ’ ένα μεγάλο πανηγύρι στην καρδιά του Χειμώνα εξελίσσονταν τελικά η γιορτή της Αγίας Βαρβάρας στη Θράκη, με τη Θρακιώτισσα γυναίκα φορώντας την παραδοσιακή θρακιώτικη φορεσιά να πρωτοστατεί στο όλο σκηνικό.

Κάθε φορά που ξημερώνει η 4η Δεκεμβρίου, το σπίτι μοσχοβολάει σουσάμι και κανέλα, τα μπολ ή αν θέλετε σουπιερίτσες όπως λένε στη Θράκη οι παλιοί, περιέχουν αχνιστή Βαρβάρα και σε ζεσταίνουν από το κρύο του χειμώνα. Χρόνια πολλά λοιπόν, σε όλες τις Βαρβάρες!

Πως όμως ξεκίνησε αυτό το έθιμο στη Θράκη;

Υπάρχουν δύο εκδοχές.. Η μία υποστηρίζει ότι.. Ο σατανικός νους του Διόσκουρου (πατέρας της Αγίας Βαρβάρας και φανατικός κατά των Χριστιανών), είχε συλλάβει ένα αποτρόπαιο σχέδιο για την εξόντωση των Χριστιανών της περιοχής του. Κάλεσε όλους τους αρτοποιούς και τους πωλητές της περιοχής, δίνοντας τους εντολή να βάλουν δηλητήριο στο ψωμί και στα τρόφιμα που θα παρασκεύαζαν. Το μυστικό αυτό το έμαθε η κόρη του, η Βαρβάρα και ειδοποίησε τους χριστιανούς να μην αγοράσουν ψωμί και τρόφιμα και να πορευτούν με τα υπολείμματα που είχαν στα σπίτια τους. Έτσι, κάθε Χριστιανική οικογένεια μαγείρεψε ό,τι πρόχειρο βρέθηκε στο σπίτι. Επειδή όμως τα τρόφιμα που τους είχαν απομείνει ήταν πολύ λίγα και κάθε είδος από μόνο του δεν έφτανε για μια σωστή μαγειριά, έβαλαν στην κατσαρόλα λίγο από όλα. Δηλαδή, λίγο στάρι, μερικά φασόλια, κουκιά, σταφίδες και ό,τι άλλο σχετικό είχαν, κι όλα μαζί τα μαγείρεψαν. Έτσι, έγινε η πρώτη Βαρβάρα.

Η παραγωγή του σιταριού, στην αρχαία Θράκη αποτελούσε βασική οικονομική δραστηριότητα των κατοίκων. Στις αρχές του χειμώνα, γιόρταζαν τα «Εκαταία» προς τιμήν της θεάς Εκάτης. Αυτή την εποχή οι αποθήκες των σπιτιών ήταν γεμάτες σιτάρι που είχαν θερίσει το καλοκαίρι, καθώς και άλλα προϊόντα, όπως ξηρά σύκα, σταφίδες,καρύδια κλπ, που διατηρούνται για μεγάλο χρονικό διάστημα. Με αυτά τα υλικά παρασκεύαζαν το Εκαταίο Δείπνο. Η «Βαρβάρα» πιθανόν αντικατέστησε το Εκαταίο Δείπνο, που προσέφεραν στη θεά ζητώντας να προστατεύει τους ίδιους κατά τη διάρκεια του χειμώνα, αλλά και το σιτάρι που είχαν σπείρει λίγο πριν στο τέλος του φθινοπώρου.

Όποια και από τις δύο εκδοχές να δεχθεί κανείς, το έθιμο της «Βαρβάρας» αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της λαϊκής λατρευτικής παράδοσης της Θράκης και είναι άξιο θαυμασμού ότι οι νέοι και οι νέες, κυρίως νοικοκυρές, γνωρίζουν για το έθιμο και το τηρούν κάθε χρόνο μέχρι και σήμερα…

Η ΘΡΑΚΙΩΤΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ ΤΗ ΒΑΡΒΑΡΑ:

Σιτάρι
Σουσάμι (ψημένο και σπασμένο)
Σταφίδες
Σύκα
Καρύδια (κοπανισμένα)
Ζάχαρη
Κανέλα
Αλεύρι (καβουρδισμένο)
Νερό

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Βράζουμε το σιτάρι σε σιγανή φωτιά, ώσπου να ανοίξει και να χυλώσει. Προσθέτουμε κατά διαστήματα νερό. Σε ένα μικρό κατσαρολάκι βράζουμε τις σταφίδες & τα σύκα με λίγη ζάχαρη. Όταν βράσουν τα ρίχνουμε στο βρασμένο σιτάρι. Διαλύουμε το καβουρδισμένο αλεύρι με λίγο νερό και το ρίχνουμε κι” αυτό μέσα. Στη συνέχεια προσθέτουμε σουσάμι και ζάχαρη. Σερβίρουμε, αφού γαρνίρουμε με καρύδια και κανέλα.

Η συγκεκριμένη συνταγή είναι από το χωριό Παλιούρι του Έβρου.

Καλή επιτυχία!

Με πληροφορίες από το tilegrafimanews.gr

Το άρθρο Βαρβάρα: Το παραδοσιακό θρακιώτικο γλυκό εμφανίστηκε πρώτα στο Life Events.

γραψτε το σχολιο σας

σχετικα αρθρα

Χριστόψωμο: Συνταγή για την κουλούρα του Χριστού

Παραδοσιακό ψωμί για τις ημέρες των Χριστουγέννων Το Χριστόψωμο είναι από τις παραδοσιακές συνταγές των Χριστουγέννων στη χώρα μας. Πρόκειται για ψωμί ή κουλούρα που... Σήμερα 3:45 μμ

Λαχταριστή σπιτική κομπόστα βερίκοκο (ΦΩΤΟ)

Εύκολα και ανέξοδα, δεν συγκρίνεται η γεύση και το άρωμά της Αν ξέρατε πόσο απλό είναι να φτιάξετε τις δικές σας κομπόστες φρούτων για να τις απολαμβάνετε... 5 μήνες πριν

Συκαλάκι: Αγαπημένο γλυκό του κουταλιού (ΦΩΤΟ)

Γεύσεις που θυμίζουν γιαγιά και παράδοση Να χαμε τώρα ένα συκαλάκι!!! Πόσες φορές το είπατε αυτό; Εγώ άπειρες… Οσο για αγαπημένο συνδυασμό, προτιμώ αρκετές... 7 μήνες πριν

Μοναστηριακή πίτσα μαργαρίτα- Εκπληκτική συνταγή!

Φτιάξτε μόνοι σας μοναστηριακή πίτσα μαργαρίτα Μπορεί η Ιταλία να φημίζεται για τα ζυμαρικά και τις πίτσες, αλλά η αλήθεια είναι πως εμείς οι Έλληνες έχουμε πάρει... 7 μήνες πριν

Λαζαράκια: Συνταγή για το Σάββατο του Λαζάρου

Πως να τα φτιάξετε Για την ψυχή του Λάζαρου οι γυναίκες ζύμωνουν ανήμερα το πρωί του Σαββάτου ειδικά κουλουράκια, τα οποία τα ονομάζουν «Λαζαράκια», «Λαζάρηδες» ή... 8 μήνες πριν

Δείτε ακόμα

Χριστόψωμο: Συνταγή για την κουλούρα του Χριστού

Γεύσεις Παραδοσιακό ψωμί για τις ημέρες των Χριστουγέννων Το Χριστόψωμο είναι από τις παραδοσιακές συνταγές των Χριστουγέννων στη χώρα μας. Πρόκειται για ψωμί ή κουλούρα που... Σήμερα 3:45 μμ

Ο απλός τρόπος για να ξεφλουδίσετε εύκολα και γρήγορα ψητές πιπεριές (ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟ)

ΠΙΠΕΡΙΕΣ Μία συνταγή για να τις απολαμβάνετε σαν μεζεδάκι Σας αρέσουν οι ψητές πιπεριές, τύπου φλωρίνης στην προκειμένη περίπτωση, βαριέστε όμως να τις ψήσετε και κυρίως να... 3 μήνες πριν

Απίθανη σπιτική μαρμελάδα από κορόμηλα του βουνού (ΦΩΤΟ)

ΠΑΡΑΔΟΣΗ Μία καλοκαιρινή απόλαυση Η συγκεκριμένη συνταγή είναι λίγο πολύ γνωστή, το πιο ενδιαφέρον βέβαια είναι πως τα πολύχρωμα κορόμηλα μπορείτε να τα βρείτε στην φύση.... 5 μήνες πριν

Λαχταριστή σπιτική κομπόστα βερίκοκο (ΦΩΤΟ)

ΓΛΥΚΑ Εύκολα και ανέξοδα, δεν συγκρίνεται η γεύση και το άρωμά της Αν ξέρατε πόσο απλό είναι να φτιάξετε τις δικές σας κομπόστες φρούτων για να τις απολαμβάνετε... 5 μήνες πριν

Συκαλάκι: Αγαπημένο γλυκό του κουταλιού (ΦΩΤΟ)

ΓΛΥΚΑ Γεύσεις που θυμίζουν γιαγιά και παράδοση Να χαμε τώρα ένα συκαλάκι!!! Πόσες φορές το είπατε αυτό; Εγώ άπειρες… Οσο για αγαπημένο συνδυασμό, προτιμώ αρκετές... 7 μήνες πριν

Πεντανόστιμη μαγειρίτσα φρικασέ στο τραπέζι σας (ΦΩΤΟ)

ΑΝΑΣΤΑΣΗ Σπιτική παράδοση μαγειρεμένη με αγάπη Μετά το βάψιμο των κόκκινων αυγών και τα τσουρέκια, φτάνουμε στο Μ. Σάββατο και την προετοιμασία της παραδοσιακής μαγειρίτσας.... 8 μήνες πριν

Σρι Λάνκα: 310 τα θύματα των επιθέσεων

ΔΙΕΘΝΗ 40 συλλήψεις υπόπτων Στους 310 νεκρούς αυξήθηκε ο απολογισμός των βομβιστικών επιθέσεων σε εκκλησίες και πολυτελή ξενοδοχεία στη Σρι Λάνκα το πρωί της Κυριακής του... 8 μήνες πριν

Λαζαράκια: Συνταγή για το Σάββατο του Λαζάρου

ΓΛΥΚΟ Πως να τα φτιάξετε Για την ψυχή του Λάζαρου οι γυναίκες ζύμωνουν ανήμερα το πρωί του Σαββάτου ειδικά κουλουράκια, τα οποία τα ονομάζουν «Λαζαράκια», «Λαζάρηδες» ή... 8 μήνες πριν

Αγιορείτικη συνταγή για τσουρέκια

ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ Θα μοσχομυρίσει όλο το σπίτι Η συνταγή για αγιορείτικα τσουρέκια θα σας ανταμείψει σίγουρα για τον κόπο σας. Τα τσουρέκια είναι ο εξελιγμένος τύπος του πασχαλινού... 8 μήνες πριν

Σπιτικό υγιεινό, νόστιμο και θρεπτικό παστελάκι (ΦΩΤΟ)

ΓΛΥΚΑ Κάνουμε εύκολα το λατρεμένο σνακ με δύο βασικά υλικά Παστελάκι αγαπημένο… Δεν είναι τυχαίο πως το λατρεύουν μικροί και μεγάλοι ενώ αποτελεί κομμάτι της... 8 μήνες πριν

Μπακαλιάρος σκορδαλιά από το Αγιο Ορος

25Η ΜΑΡΤΙΟΥ Συνταγή για την 25η Μαρτίου Τη Δευτέρα είναι η 25η Μαρτίου και παραδοσιακά το πιάτο που υπάρχει στα σπίτια είναι μπακαλιάρος σκορδαλιά, που πολλοί λατρεύουν. Από το... 9 μήνες πριν

Τρουφάκια… όνειρο, με ταχίνι, μέλι και λικέρ κανέλας (ΦΩΤΟ)

ΓΛΥΚΑ Λαχταριστές μπουκιές σοκολάτας, έτοιμες σε 10 λεπτά Αν θέλετε να βγείτε από τη δύσκολη θέση, σε περίπτωση που «καίγεστε» για κάτι γλυκό ή έχετε απρόσμενους... 10 μήνες πριν

Λεμονάδα με μπαχαρικά: Ο τρόπος για να καταπολεμήσετε το φούσκωμα των γιορτών

ΠΟΤΑ Ανακουφίζει από όλα τα δυσάρεστα συμπτώματα και αναζωογονεί τον οργανισμό Πολύ φαγητό, πολύ ποτό και ένα σώμα… βαρύ, που ταλαιπωρείται από φούσκωμα και όλα τα... 1 χρόνο πριν
Επιστροφή στην κορυφή