Μετάβαση στο περιεχόμενο

Βαρβάρα: Το παραδοσιακό θρακιώτικο γλυκό

Δημοσιεύθηκε: 02 Δεκ 2019, 18:44 0

σχετικα αρθρα

Γευστικά και πικάντικα ντοματίνια στο φούρνο

Μπορείτε να κάνετε τις δικές σας… λιαστές ντομάτες με τρία απλά βήματα και να τις απολαμβάνετε καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Το μυστικό για γευστικά και... 31 Αυγ 2020, 19:15

Κολοκυθοκεφτέδες με ΕβΛΟΓΗΜΕΝΟ

Το ΕβΛΟΓΗΜΕΝΟ νηστίσιμο μας παρουσιάζει λαχταριστούς κολοκυθοκεφτέδες με το νέο ΕβΛΟΓΗΜΕΝΟ 3 mix τριμμένο. Κολοκυθοκεφτέδες με ΕβΛΟΓΗΜΕΝΟ ΥΛΙΚΑ 1/2 κιλό κολοκυθάκια... 11 Αυγ 2020, 10:22

Ντομάτες γεμιστές με φάβα, λαχανικά και ΕβΛΟΓΗΜΕΝΟ

Ο green chef, Νίκος Γαϊτάνος μας παρουσιάζει ένα υπέροχο λαχταριστό καλοκαιρινό φαγητό, με ντομάτες γεμιστές με φάβα, λαχανικά και ΕβΛΟΓΗΜΕΝΟ . Ντομάτες γεμιστές με... 06 Αυγ 2020, 10:02

Οι νοικοκυρές το φτιάχνουν για την γιορτή της Αγίας Βαρβάρας στις 4 Δεκεμβρίου

Η Βαρβάρα Θράκης, είναι ένα γλυκό που έχει θρησκευτικές ρίζες, παρασκευάζεται την παραμονή της Αγίας Βαρβάρας, στις 4 Δεκέμβρη και μοιράζεται σε μπολάκια στους γείτονες για να έχουν καλή υγεία τα παιδιά του σπιτιού, αλλά και προς τιμήν της αγίας από όπου πήρε και το όνομά της.

Το Έθιμο

Η «Βαρβάρα» παρασκευάζονταν την παραμονή της εορτής της Αγίας Βαρβάρας και μοιράζονταν ανήμερα της γιορτής της πρωί πρωί.
Εκείνη τη μέρα, έβλεπες από κάθε σπίτι να βγαίνουν παιδιά, κρατώντας στα χέρια τους από το χερουλάκι τσίγκινα δοχεία γεμάτα με Βαρβάρα και να τα μοιράζουν στα σπίτια της γειτονιάς, που σύμφωνα με το έθιμο, έπρεπε να πάρουν πίσω, αφού τα γεμίσουν με το γλυκό του νοικοκύρη. Αυτή η μέρα, ήταν γιορτή για τα παιδιά και κάθε χρόνο την περίμεναν με ανυπομονησία. Η ατμόσφαιρα σ’ όλο το χωριό ήταν εορταστική. Το σπίτι έπρεπε οπωσδήποτε να λάμπει από καθαριότητα και να είναι πανέτοιμο να δεχτεί κάθε επισκέπτη. Σ’ ένα μεγάλο πανηγύρι στην καρδιά του Χειμώνα εξελίσσονταν τελικά η γιορτή της Αγίας Βαρβάρας στη Θράκη, με τη Θρακιώτισσα γυναίκα φορώντας την παραδοσιακή θρακιώτικη φορεσιά να πρωτοστατεί στο όλο σκηνικό.

Κάθε φορά που ξημερώνει η 4η Δεκεμβρίου, το σπίτι μοσχοβολάει σουσάμι και κανέλα, τα μπολ ή αν θέλετε σουπιερίτσες όπως λένε στη Θράκη οι παλιοί, περιέχουν αχνιστή Βαρβάρα και σε ζεσταίνουν από το κρύο του χειμώνα. Χρόνια πολλά λοιπόν, σε όλες τις Βαρβάρες!

Πως όμως ξεκίνησε αυτό το έθιμο στη Θράκη;

Υπάρχουν δύο εκδοχές.. Η μία υποστηρίζει ότι.. Ο σατανικός νους του Διόσκουρου (πατέρας της Αγίας Βαρβάρας και φανατικός κατά των Χριστιανών), είχε συλλάβει ένα αποτρόπαιο σχέδιο για την εξόντωση των Χριστιανών της περιοχής του. Κάλεσε όλους τους αρτοποιούς και τους πωλητές της περιοχής, δίνοντας τους εντολή να βάλουν δηλητήριο στο ψωμί και στα τρόφιμα που θα παρασκεύαζαν. Το μυστικό αυτό το έμαθε η κόρη του, η Βαρβάρα και ειδοποίησε τους χριστιανούς να μην αγοράσουν ψωμί και τρόφιμα και να πορευτούν με τα υπολείμματα που είχαν στα σπίτια τους. Έτσι, κάθε Χριστιανική οικογένεια μαγείρεψε ό,τι πρόχειρο βρέθηκε στο σπίτι. Επειδή όμως τα τρόφιμα που τους είχαν απομείνει ήταν πολύ λίγα και κάθε είδος από μόνο του δεν έφτανε για μια σωστή μαγειριά, έβαλαν στην κατσαρόλα λίγο από όλα. Δηλαδή, λίγο στάρι, μερικά φασόλια, κουκιά, σταφίδες και ό,τι άλλο σχετικό είχαν, κι όλα μαζί τα μαγείρεψαν. Έτσι, έγινε η πρώτη Βαρβάρα.

Η παραγωγή του σιταριού, στην αρχαία Θράκη αποτελούσε βασική οικονομική δραστηριότητα των κατοίκων. Στις αρχές του χειμώνα, γιόρταζαν τα «Εκαταία» προς τιμήν της θεάς Εκάτης. Αυτή την εποχή οι αποθήκες των σπιτιών ήταν γεμάτες σιτάρι που είχαν θερίσει το καλοκαίρι, καθώς και άλλα προϊόντα, όπως ξηρά σύκα, σταφίδες,καρύδια κλπ, που διατηρούνται για μεγάλο χρονικό διάστημα. Με αυτά τα υλικά παρασκεύαζαν το Εκαταίο Δείπνο. Η «Βαρβάρα» πιθανόν αντικατέστησε το Εκαταίο Δείπνο, που προσέφεραν στη θεά ζητώντας να προστατεύει τους ίδιους κατά τη διάρκεια του χειμώνα, αλλά και το σιτάρι που είχαν σπείρει λίγο πριν στο τέλος του φθινοπώρου.

Όποια και από τις δύο εκδοχές να δεχθεί κανείς, το έθιμο της «Βαρβάρας» αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της λαϊκής λατρευτικής παράδοσης της Θράκης και είναι άξιο θαυμασμού ότι οι νέοι και οι νέες, κυρίως νοικοκυρές, γνωρίζουν για το έθιμο και το τηρούν κάθε χρόνο μέχρι και σήμερα…

Η ΘΡΑΚΙΩΤΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ ΤΗ ΒΑΡΒΑΡΑ:

Σιτάρι
Σουσάμι (ψημένο και σπασμένο)
Σταφίδες
Σύκα
Καρύδια (κοπανισμένα)
Ζάχαρη
Κανέλα
Αλεύρι (καβουρδισμένο)
Νερό

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Βράζουμε το σιτάρι σε σιγανή φωτιά, ώσπου να ανοίξει και να χυλώσει. Προσθέτουμε κατά διαστήματα νερό. Σε ένα μικρό κατσαρολάκι βράζουμε τις σταφίδες & τα σύκα με λίγη ζάχαρη. Όταν βράσουν τα ρίχνουμε στο βρασμένο σιτάρι. Διαλύουμε το καβουρδισμένο αλεύρι με λίγο νερό και το ρίχνουμε κι” αυτό μέσα. Στη συνέχεια προσθέτουμε σουσάμι και ζάχαρη. Σερβίρουμε, αφού γαρνίρουμε με καρύδια και κανέλα.

Η συγκεκριμένη συνταγή είναι από το χωριό Παλιούρι του Έβρου.

Καλή επιτυχία!

Με πληροφορίες από το tilegrafimanews.gr

Το άρθρο Βαρβάρα: Το παραδοσιακό θρακιώτικο γλυκό εμφανίστηκε πρώτα στο Thes.

Δες όλες τις τελευταίες ειδήσεις που σε αφορούν, από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Huli Ειδήσεις

Γεύσεις ΓΛΥΚΟ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

σχετικα αρθρα

Γευστικά και πικάντικα ντοματίνια στο φούρνο

Μπορείτε να κάνετε τις δικές σας… λιαστές ντομάτες με τρία απλά βήματα και να τις απολαμβάνετε καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Το μυστικό για γευστικά και... 31 Αυγ 2020, 19:15

Κολοκυθοκεφτέδες με ΕβΛΟΓΗΜΕΝΟ

Το ΕβΛΟΓΗΜΕΝΟ νηστίσιμο μας παρουσιάζει λαχταριστούς κολοκυθοκεφτέδες με το νέο ΕβΛΟΓΗΜΕΝΟ 3 mix τριμμένο. Κολοκυθοκεφτέδες με ΕβΛΟΓΗΜΕΝΟ ΥΛΙΚΑ 1/2 κιλό κολοκυθάκια... 11 Αυγ 2020, 10:22

Ντομάτες γεμιστές με φάβα, λαχανικά και ΕβΛΟΓΗΜΕΝΟ

Ο green chef, Νίκος Γαϊτάνος μας παρουσιάζει ένα υπέροχο λαχταριστό καλοκαιρινό φαγητό, με ντομάτες γεμιστές με φάβα, λαχανικά και ΕβΛΟΓΗΜΕΝΟ . Ντομάτες γεμιστές με... 06 Αυγ 2020, 10:02

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Γευστικά και πικάντικα ντοματίνια στο φούρνο

ΚΟΥΖΙΝΑ Μπορείτε να κάνετε τις δικές σας… λιαστές ντομάτες με τρία απλά βήματα και να τις απολαμβάνετε καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Το μυστικό για γευστικά και... 31 Αυγ 2020, 19:15

Κολοκυθοκεφτέδες με ΕβΛΟΓΗΜΕΝΟ

ΕβΛΟΓΗΜΕΝΟ Το ΕβΛΟΓΗΜΕΝΟ νηστίσιμο μας παρουσιάζει λαχταριστούς κολοκυθοκεφτέδες με το νέο ΕβΛΟΓΗΜΕΝΟ 3 mix τριμμένο. Κολοκυθοκεφτέδες με ΕβΛΟΓΗΜΕΝΟ ΥΛΙΚΑ 1/2 κιλό κολοκυθάκια... 11 Αυγ 2020, 10:22

Ντομάτες γεμιστές με φάβα, λαχανικά και ΕβΛΟΓΗΜΕΝΟ

ΓΕΜΙΣΤΕΣ ΝΤΟΜΑΤΕΣ Ο green chef, Νίκος Γαϊτάνος μας παρουσιάζει ένα υπέροχο λαχταριστό καλοκαιρινό φαγητό, με ντομάτες γεμιστές με φάβα, λαχανικά και ΕβΛΟΓΗΜΕΝΟ . Ντομάτες γεμιστές με... 06 Αυγ 2020, 10:02

Πως θα ψήσετε τέλεια ψάρια στα κάρβουνα

ΚΟΥΖΙΝΑ Το ψήσιμο του ψαριού στα κάρβουνα έχει και αυτό τη δική του μαεστρία ώστε να το απολαύσετε σωστά χωρίς να κολλήσει ή να διαλυθεί. Υπάρχουν μερικά… μυστικά για... 18 Ιουλ 2020, 15:04

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

Δεν έχει σχολιάσει κανείς αυτό το άρθρο. Γράψε το πρώτο σχόλιο...

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

* Υποχρεωτικά πεδία  •  Απομένουν 2500 χαρακτήρες

ροη ειδησεων

Τι συμβουλεύει τους άνω των 65 ο Γκίκας Μαγιορκίνης

Στα μεγάλα αστικά κέντρα σε παγκόσμιο επίπεδο επανέρχεται απειλητικά η επιδημία με δεύτερο κύμα και για την αντιμετώπιση της έχουν ληφθεί περιοριστικά μέτρα, ανέφερε... 11‘ πριν

Φάκελος υπόθεσης Μαντλίν: Τι αποκάλυψε ο εισαγγελέας

Εξελίξεις στην υπόθεση της αγνοούμενης Βρετανίδας Μαντλίν Μακάν που αγνοείται εδώ και 13 χρόνια. Και ενώ οι γερμανικές Αρχές είναι σε αδιέξοδο σχετικά με την τύχη... 23‘ πριν

Big Brother: Νέο «ροζ» βίντεο της Χριστίνας Ορφανίδου! (ΒΙΝΤΕΟ)

Τα πράγματα για την Χριστίνα Ορφανίδου του Big Brother, συνεχίζουν να δυσκολεύουν. Οπως αποκάλυψε η εκπομπή «Ευτυχείτε» του OPEN, κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο νέο ροζ... 35‘ πριν

Δείτε ακόμα

Γαλακτομπούρεκο: Συνταγή από το Αγιο Ορος

ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ Το γαλακτομπούρεκο είναι από τα γλυκά που έχει φανατικούς θαυμαστές… Πως μπορείτε να φτιάξετε το δικό σας γαλακτομπούρεκο σύμφωνα με την παράδοση από το Αγιο... 07 Ιουλ 2020, 16:26

Σπιτική μαρμελάδα φράουλα με τρία υλικά!

ΓΛΥΚΑ Από τις αγαπημένες μας μαρμελάδες, σίγουρα είναι η μαρμελάδα φράουλα. Τρία είναι τα βασικά στοιχεία που χαρακτηρίζουν τη μαρμελάδα φράουλα: Υπέροχη μυρωδιά, υπέροχο... 22 Μαϊ 2020, 18:28

Λαχταριστά ρολάκια σοκολάτας έτοιμα σε 10 λεπτά! (ΦΩΤΟ)

ΓΛΥΚΟ Με τα πιο απλά υλικά, μπορείτε να κάνετε τα πιο λαχταριστά γλυκάκια και να τα απολαύσετε μαζί με τους αγαπημένους σας. Αν θέλετε πάση θυσία γλυκό, γιατί το... 11 Μαϊ 2020, 14:30

Γιαλαντζί μαντί με κοφτό μακαρονάκι (ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟ)

ΓΙΑΛΑΝΤΖΙ ΜΑΝΤΙ Αν θέλετε κάτι υγιεινό και ελαφρύ αλλά ταυτόχρονα γευστικό και γρήγορο τότε το γιαλαντζί μαντί είναι η πρότασή μας. Πρόκειται στην ουσία για μία γιαουρτόσουπα με... 24 Απρ 2020, 17:53

Τα πιο εύκολα και παραδοσιακά πασχαλινά κουλουράκια (ΦΩΤΟ)

ΚΟΥΖΙΝΑ Τέτοιες μέρες μοσχομυρίζει όλο το σπίτι από αρώματα λαχταριστών γεύσεων και παιδικών αναμνήσεων. Αν θέλετε να απολαύσετε τα πιο εύκολα παραδοσιακά πασχαλινά... 15 Απρ 2020, 13:30

Τάρτα με γλυκοκολοκύθα, ΕβΛΟΓΗΜΕΝΟ και καραμελωμένα κρεμμύδια

ΕβΛΟΓΗΜΕΝΟ Ο green chef, Νίκος Γαϊτάνος μας παρουσιάζει μία υπέροχη τάρτα με γλυκοκολοκύθα, ΕβΛΟΓΗΜΕΝΟ και καραμελωμένα κρεμμύδια. Τάρτα με γλυκοκολοκύθα, ΕβΛΟΓΗΜΕΝΟ και... 10 Απρ 2020, 10:31

Φτιάχνουμε Λαζαράκια για το Σάββατο του Λαζάρου

ΠΑΣΧΑ Για την ψυχή του Λάζαρου οι γυναίκες ζύμωνουν ανήμερα το πρωί του Σαββάτου ειδικά κουλουράκια, τα οποία τα ονομάζουν «Λαζαράκια», «Λαζάρηδες» ή αλλιώς και... 09 Απρ 2020, 19:53

Νηστίσιμη παντζαρόπιτα με σπανάκι και μανιτάρια (ΦΩΤΟ)

ΠΙΤΑ Τέτοια παντζαρόπιτα σίγουρα δεν έχετε ξαναφάει! Αν αυτή την περίοδο νηστεύετε, θέλετε να κάνετε μία πιτούλα αλλά δεν μπορείτε να ανοίξετε φύλλο ή δε θέλετε να... 05 Απρ 2020, 16:33

Φτιάχνουμε εύκολα σπιτικό ταχίνι (ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟ)

ΚΟΥΖΙΝΑ Το ταχίνι είναι ένα εκλεκτό έδεσμα, ειδικά την περίοδο της νηστείας και εκτός από μία νόστιμη επιλογή, αποτελεί και ένα διατροφικό θησαυρό. Δεν μπορείτε να... 02 Απρ 2020, 12:33

Παραδοσιακή Χορτόπιτα με ΕβΛΟΓΗΜΕΝΟ και σπιτικό φύλλο

ΕβΛΟΓΗΜΕΝΟ Ο green chef, Νίκος Γαϊτάνος μας παρουσιάζει μία λαχταριστή παραδοσιακή χορτόπιτα με ΕβΛΟΓΗΜΕΝΟ και σπιτικό φύλλο. Παραδοσιακή Χορτόπιτα με ΕβΛΟΓΗΜΕΝΟ και σπιτικό... 26 Μαρ 2020, 15:39

Μπακαλιάρος σκορδαλιά: Συνταγή από το Αγιο Ορος

ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟΣ Αύριο είναι η 25η Μαρτίου και παραδοσιακά το πιάτο που υπάρχει στα σπίτια είναι μπακαλιάρος σκορδαλιά, που πολλοί λατρεύουν. Από το Αγιο Ορος, θα δούμε τη συνταγή... 24 Μαρ 2020, 23:02

Η πιο εύκολη λαγάνα

ΚΑΘΑΡΑ ΔΕΥΤΕΡΑ Φτιάχνεται στην Ελλάδα μόνο μία φορά το χρόνο και συγκεκριμένα την Καθαρά Δευτέρα! Η Καθαρά Δευτέρα πλησιάζει και φυσικά η λαγάνα δεν μπορεί να λείπει από το... 28 Φεβ 2020, 16:37

Ωτία: Οι ποντιακοί… λουκουμάδες με αυτάκια (ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟ)

ΠΟΝΤΙΑΚΑ ΦΑΓΗΤΑ Θυμίζει λουκουμάδες, ντόνατς και τηγανίτες μαζί! Η ζύμη τους είναι αφράτη και λαχταριστή και δεν υπάρχει περίπτωση να φάτε και να μη γλύφετε τα δάχτυλά σας.... 14 Φεβ 2020, 11:07

Λαχταριστά σοκολατένια τσουρέκια, στα οποία κανείς δεν μπορεί να αντισταθεί! (ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟ)

ΣΥΝΤΑΓΕΣ Ενας pastry chef μας δείχνει πως μπορούμε να κάνουμε τα καλύτερα τσουρέκια και μας αποκαλύπτει μικρά… μυστικά Ποιος μπορεί να αντισταθεί σε μοσχοβολιστά... 21 Δεκ 2019, 12:55

Χριστόψωμο: Συνταγή για την κουλούρα του Χριστού

ΣΥΝΤΑΓΕΣ Παραδοσιακό ψωμί για τις ημέρες των Χριστουγέννων Το Χριστόψωμο είναι από τις παραδοσιακές συνταγές των Χριστουγέννων στη χώρα μας. Πρόκειται για ψωμί ή κουλούρα που... 15 Δεκ 2019, 15:45