«Ηταν φρικτή η στέψη μου», λέει η Ελισάβετ

Ειδήσεις από kathimerini.gr
«Ηταν φρικτή η στέψη μου», λέει η Ελισάβετ
Στις αναμνήσεις από τη στέψη της αναφέρθηκε η βασίλισσα Ελισάβετ της Βρετανίας στο νέο ντοκιμαντέρ του BBC.

Η Ελισάβετ Β΄ περιγράφει μια «φρικτή» διαδρομή με τη βασιλική άμαξα κατά τη διάρκεια της στέψης της το 1953, εκφράζοντας δυσαρέσκεια για την έλλειψη άνεσης στο όχημα αυτό, σε μια σπάνια εμφάνισή της σε τηλεοπτικό ντοκιμαντέρ, αποσπάσματα του οποίου προβλήθηκαν στο BBC. Επίσης, μίλησε και για τις δυσκολίες που έχει το να φοράς ένα στέμμα, τονίζοντας ότι πρέπει το κεφάλι να παραμένει ακίνητο και ο λόγος που εκφωνείς να βρίσκεται στο ύψος των ματιών, διότι είναι αδύνατον να σκύψεις το κεφάλι.

«Φρικτό! Αυτές οι δερμάτινες σούστες έφταιγαν. Δεν ήταν καθόλου άνετη», δηλώνει η βασίλισσα αναφερόμενη στην Gold State Coach, τη χρυσή άμαξα που χρησιμοποιείται κατά τη διάρκεια της τελετής στέψης κάθε Βρετανού μονάρχη από την εποχή του Γεωργίου Δ΄ το 1821.

Η άμαξα αυτή κατασκευάστηκε τον 18ο αιώνα και χρησιμοποιήθηκε από τη βασίλισσα την ημέρα της στέψης της, όπως και σε άλλες περιπτώσεις, όπως στο χρυσό ιωβηλαίο της –την επέτειο των 50 χρόνων της στον θρόνο– το 2002. Το ντοκιμαντέρ με τίτλο «Η στέψη» αναφέρεται στην ημέρα της 2ας Ιουνίου 1953 όταν η Ελισάβετ στέφθηκε βασίλισσα, μετά τον θάνατο του πατέρα της, του βασιλιά Γεωργίου ΣΤ΄, την προηγούμενη χρονιά.

Σε αυτό, η βασίλισσα μιλά επίσης για τα κοσμήματα του Στέμματος που είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με την τελετή στέψης και χρησιμοποιήθηκαν και στη δική της τελετή, ανάμεσά τους η βασιλική σφαίρα, τα δύο σκήπτρα, το σπαθί, τα σπιρούνια, το δαχτυλίδι, δηλώνοντας: «Υπάρχουν μερικά μειονεκτήματα στις κορώνες. Αλλά είναι πολύ σημαντικά αντικείμενα».
Δείτε ολόκληρο το άρθρο στο kathimerini.gr.