Μετάβαση στο περιεχόμενο
Αποδράσεις
TAGS:   Αποδράσεις  •  ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ  •  ΕΛΛΑΔΑ  •  ΜΗΛΙΕΣ  •  ΠΗΛΙΟ  •  ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ  •  ΧΩΡΙΑ

Μηλιές: Η «ζωγραφιά» του Πηλίου, με το θρυλικό Μουτζούρη, τα μοναδικά αξιοθέατα και την πλούσια ιστορία (ΦΩΤΟ)

Δημοσιεύθηκε 2 μήνες πριν

Παλιό κεφαλοχώρι με μακρά ιστορία, που πρωτοστάτησε κατά τη διάρκεια της Επανάστασης του 1821

Προορισμός… Μηλιές Πηλίου! 28 περίπου χλμ. νοτιοανατολικά του Βόλου και σε υψόμετρο που κυμαίνεται από 250 μ. (στο χαμηλότερο σημείο του, περιοχή σιδηροδρομικού σταθμού) μέχρι τα 450 μ. περίπου (στο υψηλότερο), βρίσκεται ένα από τα ομορφότερα και ιστορικότερα χωριά του Πηλίου.

Καθώς ανηφορίζετε στο βουνό των Κενταύρων με προορισμό της Μηλιές, μία κατάφυτη πλαγιά, γεμάτη μηλιές, καστανιές και λιόδεντρα, απλώνεται μπροστά σας.  Όταν δε, φτάσετε, η υπέροχη θέα στον Παγασητικό Κόλπο και στο νότιο Πήλιο θα σας «σκλαβώσει».

Παλιά αρχοντικά, που στέκουν εκεί μάρτυρες μίας μακραίωνης ιστορία, σπίτια πηλιορείτικης αρχιτεκτονικής και γραφικά καλντερίμια, διάσπαρτες κρήνες και ολάνθιστες γειτονιές, μονοπάτια που οδηγούν μέχρι την Τσαγκαράδα, όμορφα μαγαζάκια και φιλόξενοι κάτοικοι.

Και όμως οι Μηλιές δεν είναι μόνο αυτό! Δεν είναι μόνο ένα όμορφο χωριό, που υπόσχεται στον επισκέπτη, μία ευχάριστη απόδραση, ντόπιες παραδοσιακές γεύσεις και ωραίες φωτογραφίες.

Υπόσχεται και μία αξέχαστη απόδραση! Υπόσχεται ένα ταξίδι στην ιστορία, υπόσχεται να δείτε πράγματα που δεν έχετε ξαναδεί, να μάθετε πράγματα, που δεν γνωρίζατε και να κρατήσετε μία υπόσχεση για τον εαυτό σας… να ξαναγυρίσετε κάποια στιγμή εκεί!

Τι είναι αυτό που κάνει τις Μηλιές ιδιαίτερες, εκτός από την ακαταμάχητη γοητεία και ομορφιά τους; Σίγουρα η πλούσια ιστορία τους…

Πνευματική εστία και κέντρο του απελευθερωτικού αγώνα του 1821

Οι πρώτοι κάτοικοι λέγεται ότι έφυγαν κυνηγημένοι από το χωριό Μηλιές της Εύβοιας. Ο φόβος των πειρατών τους οδήγησε στις δυσπρόσιτες πλαγιές του Πηλίου. Εδώ μετέφεραν εκτός από τη ζωή τους και το όνομα του χωριού τους. Για το λόγο αυτό και το χωριό δεν είναι ορατό από τη θάλασσα.

Τον 18ο αιώνα οι Μηλιές υπήρξαν η γενέτειρα τριών σπουδαίων ανδρών. Ο Άνθιμος Γαζής, ο Δανιήλ Φιλιππίδης και ο Γρηγόριος Κωνσταντάς, σημαντικές προσωπικότητες του Νεοελληνικού Διαφωτισμού, οραματίστηκαν ένα χωριό ελεύθερο και στις αρχές του 19ου αιώνα προχώρησαν στην ίδρυση Ανώτερης Σχολής που ονόμασαν «Ψυχής Άκος» και η οποία σήμερα λειτουργεί ως βιβλιοθήκη, την περίφημη βιβλιοθήκη των Μηλέων. Είναι προικισμένη με σπάνιο ιστορικό υλικό της Ελληνικής Επανάστασης και αποτελεί απαραίτητη στάση για τον ταξιδιώτη κάθε ηλικίας.

Το 1821 οι Μηλιές ήταν το πρώτο χωριό του Πηλίου που κήρυξε την Επανάσταση. Η σημαία της Επανάστασης που ύψωσε ο Άνθιμος Γαζής στην εκκλησία των Ταξιαρχών φυλάσσεται σήμερα στη βιβλιοθήκη του χωριού μαζί με δεκάδες άλλα ιστορικά κειμήλια. Ανάμεσά τους μια φωτογραφία του 1903 με όλους τους κατοίκους του χωριού να ποζάρουν στην πλατεία, κοντά δυόμιση χιλιάδες, για να γιορτάσουν τα εγκαίνια της σιδηροδρομικής γραμμής.

Σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της ιστορικής παράδοσης του χωριού παίζει και το Λαογραφικό Μουσείο, το οποίο βρίσκεται λίγα μέτρα από την κεντρική πλατεία , καθώς επίσης και το κτίριο του Ευδόξειου Πνευματικού Κέντρου, όπου γίνονται διάφορες πολιτιστικές κυρίως εκδηλώσεις.

Η πλατεία του χωριού αποτελεί το κέντρο της κοινωνικής, εμπορικής και διοικητικής δραστηριότητάς του χωριού. Η εικόνα της κάθε εποχή είναι μοναδική, είτε πνιγμένη στις πράσινες φυλλωσιές των πλάτανων το καλοκαίρι, είτε καλυμμένη από πυκνό στρώμα των φύλλων που πέφτουν το φθινόπωρο, είτε ακόμα και γεμάτη με χιόνια τον χειμώνα. «Στολίζεται» από παραδοσιακές ταβερνούλες και όμορφα καφενεδάκια.

Το 1943 το μεγαλύτερο μέρος του χωριού κάηκε από τους Γερμανούς ναζιστές. 

Η μοναδική εκκλησία των Παμμεγίστων Ταξιαρχών

Ο Ιερός Ναός των Παμμεγίστων Ταξιαρχών, που κανείς δε γνωρίζει την ακριβή χρονολογία κατασκευής του, παρά μόνο πως ανακαινίστηκε το 1741, αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα της τοπικής παραδοσιακής αρχιτεκτονικής και διαθέτει αξιόλογες μεταβυζαντινές αγιογραφίες. Βρίσκεται στην κεντρική πλατεία του χωριού.

Εδώ υψώθηκε στις 7 Μαΐου του 1821, από τον Ανθιμο Γαζή η σημαία της επανάστασης κατά του τουρκικού ζυγού. Η εκκλησία είναι χτισμένη έτσι, ώστε ο κάθε ήχος μέσα σε αυτήν να μην ακούγεται έξω, γιατί απαγορευόταν ο Χριστιανισμός εκείνη την εποχή. Κατασκευάστηκε στα μέσα του 18ου αιώνα, κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας, κατά τέτοιον τρόπο, ώστε το εξωτερικό της, χωρίς καμπαναριό και άλλα θρησκευτικά σύμβολα ή δείγματα εκκλησιαστικής αρχιτεκτονικής, να μην προδίδει την αληθινή φύση του κτιρίου.

Μπορείτε σ’ αυτό το σύνδεσμο να διαβάσετε περισσότερα για τη «μυστική» εκκλησία χωρίς καμπάνα και σταυρό, που κρύβει στο εσωτερικό της πολλά παράδοξα!

Την έκπληξη στον πρόναο με τον Ζωδιακό Κύκλο και τις… ανορθόδοξες αγιογραφίες καθώς και το ξυλόγλυπτο τέμπλο.

Καθώς και την εκπληκτική ακουστική με τα 48 ανάποδα πιθάρια, τους κρυφούς τρούλους και τα πηγάδια.

Ο παλιός σιδηροδρομικός σταθμός, ο θρυλικός Μουτζούρης και ο Ντε Κίρικο

Δεν υπάρχει περίπτωση να επισκεφθείτε τις Μηλιές και να μη περπατήσετε στις γραμμές του παλιού σιδηροδρομικού σταθμού, ή αν είστε τυχεροί, να πάρετε από τα Λεχώνια το θρυλικό «Μουτζούρη» για να φτάσετε στο χωριό, μέσα από μία πραγματικά μαγευτική διαδρομή.

Μια από τις πιο στενές σιδηροδρομικές γραμμές στον κόσμο (60 εκατοστά) φιλοξενεί τα 4 βαγόνια του «Μουτζούρη», όπως λεγόταν κάποτε το τραινάκι του Πηλίου, για να δηλώσει την ατμοκίνηση και τον καπνό που άφηνε στο πέρασμά του. Από τα Άνω Λεχώνια μέχρι τις Μηλιές η διαδρομή είναι ορεινή, διασχίζοντας τις κατάφυτες πλαγιές, με την πυκνή βλάστηση από πλατάνια και πουρνάρια.

Ο σιδηρόδρομος που καταλήγει στο χωριό, κατασκευάστηκε στα τέλη του 19ου αιώνα, από τον πατέρα του διάσημου υπερρεαλιστή ζωγράφου Τζόρτζιο Ντε Κίρικο, Εβαρίστο ντε Κίρικο, που μάλιστα αποτύπωσε τη φιγούρα του μικρού τρένου σε μερικούς από τους διάσημους πλέον πίνακές του. Συνέδεε το εμποροβιομηχανικό κέντρο του Βόλου, με την εύφορη και πλούσια περιοχή του Δυτικού Πηλίου. Το 1985 το τρένο του Πηλίου χαρακτηρίστηκε ως διατηρητέο ιστορικό μνημείο.

Το 1996 και μετά από μία σειρά επισκευών, τέθηκε ξανά σε λειτουργία καλύπτοντας συνολικά μια διαδρομή 16 χιλιομέτρων, από τα Λεχώνια μέχρι τις Μηλιές, προσφέροντας στον επιβάτη την ευκαιρία να απολαύσει τη μοναδική φυσική ομορφιά του τοπίου και τις περίτεχνες αρχιτεκτονικές κατασκευές, από τον Απρίλιο μέχρι τον Οκτώβριο.

Η οργιώδης βλάστηση, η θέα στον Παγασητικό, τα τοξωτά γεφύρια, οι μικρές σήραγγες και η σιδερένια γέφυρα του ντε Κίρικο αποτελούν τα βασικά στοιχεία για μια από τις ωραιότερες διαδρομές στην Ευρώπη.

Με πληροφορίες από visit-pilio.gr, Wikipedia.org

Το άρθρο Μηλιές: Η «ζωγραφιά» του Πηλίου, με το θρυλικό Μουτζούρη, τα μοναδικά αξιοθέατα και την πλούσια ιστορία (ΦΩΤΟ) εμφανίστηκε πρώτα στο Life Events.

γραψτε το σχολιο σας

σχετικα αρθρα

Ρουμάνοι δημoσιογράφοι του National Geographic Traveler γνωρίζουν τη Θεσσαλονίκη

Ταξίδι εξοικείωσης από τον ΟΤΘ Μια από τις πιο ωραίες ταξιδιωτικές εμπειρίες είχαν, όπως επισημαίνουν οι ίδιοι, ο αρχισυντάκτης και ο φωτογράφος του National... 2 εβδομάδες πριν

Η Κεντρική Μακεδονία σε τουριστική έκθεση στην Πολωνία

Ισχυρή προτίμηση για την Ελλάδα από τους Πολωνούς επισκέπτες Η ισχυρή προτίμηση των Πολωνών επισκεπτών για τους ελληνικούς προορισμούς διαφάνηκε κατά τη συμμετοχή... 3 εβδομάδες πριν

Σταυρούπολη Ξάνθης: Βόλτα στο γραφικό χωριό της κοιλάδας του Νέστου (ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟ)

Εκεί όπου η φύση και ο άνθρωπος δημιούργησαν τις πιο όμορφες… ιστορίες Σπάνια φυσική ομορφιά, με παρθένα δάση, δέντρα, πηγές, νερά και πέτρινα γεφύρια.... 3 εβδομάδες πριν

Η Χαλκιδική παρουσιάστηκε σε tour operators της Ιταλίας

Συνεργασία φορέων της Κεντρικής Μακεδονίας Σε δύο στοχευμένες παρουσιάσεις στο Palazzo Ferrajoli στη Ρώμη και στο Palazzo Alabardieri στη Νάπολη, συμμετείχε η... 3 εβδομάδες πριν

Νέες απευθείας πτήσεις της Eurowings από τη Γερμανία στην Ελλάδα

Από Στουτγάρδη και Ντίσελντορφ για νησιά, από Αμβούργο για Θεσσαλονίκη Η Eurowings, αεροπορική εταιρεία, μέλος του Ομίλου Lufthansa, ανακοίνωσε για το καλοκαίρι του... 3 εβδομάδες πριν

Δείτε ακόμα

7 φθηνοί ευρωπαϊκοί προορισμοί για τα Χριστούγεννα! (ΦΩΤΟ)

Αποδράσεις Ποιος βρίσκεται στην κορυφή της σχετικής λίστας Σαν την Ελλάδα σίγουρα δεν έχει ωστόσο τα Χριστούγεννα δε θα λέγαμε όχι σε ένα ταξιδάκι με αέρα… ευρωπαϊκό, που... 4 μέρες πριν

Σταυρούπολη Ξάνθης: Βόλτα στο γραφικό χωριό της κοιλάδας του Νέστου (ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟ)

Αποδράσεις Εκεί όπου η φύση και ο άνθρωπος δημιούργησαν τις πιο όμορφες… ιστορίες Σπάνια φυσική ομορφιά, με παρθένα δάση, δέντρα, πηγές, νερά και πέτρινα γεφύρια.... 3 εβδομάδες πριν

7 μέρη που θα σου μείνουν αξέχαστα αφού γυρίσεις από τη Βαρκελώνη

Αποδράσεις Ποιος δε θα ήθελε να δει από κοντά τo… ευρωπαϊκό «Alter ego» της Θεσσαλονίκης; Ένας από τους δημοφιλέστερους ευρωπαϊκούς προορισμούς, είναι αναμφίβολα... 1 μήνα πριν

Δοξάτο Δράμας: Η ηρωική και μαρτυρική κωμόπολη που… ξαναγεννήθηκε από τις στάχτες της! (ΦΩΤΟ)

Αποδράσεις Περιηγηθείτε στους δρόμους του, που έχουν να διηγηθούν αμέτρητες ιστορίες πόνου αλλά και δόξας Σε απόσταση 10 χιλιομέτρων από την πόλη της Δράμας βρίσκεται το... 1 μήνα πριν

Αργαλαστή: Το γραφικό χωριό με το ιστορικό καμπαναριό, το Παρθεναγωγείο που δίδαξε ο Βάρναλης και το ησυχαστήριο του Μπόρις Τζόνσον (ΦΩΤΟ)

ΔΙΑΚΟΠΕΣ Το κεφαλοχώρι του Νότιου Πηλίου με την πλούσια πνευματική και πολιτιστική παράδοση Κρυμμένο μέσα στα λιόδεντρα, σε ένα εύφορο οροπέδιο του βουνού των Κενταύρων, 40... 3 μήνες πριν

Το πιο πολύχρωμο και… χαρούμενο νεκροταφείο του κόσμου (ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟ)

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ Επιτύμβιες στήλες γεμάτες ζωηρά χρώματα και ποιήματα που περιγράφουν μία ολόκληρη ζωή Sapanta, Ρουμανία. Το μικρό χωριό που βρίσκεται στα βορειοδυτικά σύνορα με την... 3 μήνες πριν

Μόλυβος ή Μήθυμνα: Ενας διατηρητέος οικισμός, προκλητικά σαγηνευτικός, με θέα το απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου (ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟ)

ΕΛΛΑΔΑ Τα ομορφότερα καλντερίμια, το επιβλητικό κάστρο και η μακραίωνη ιστορία του Ερωτας με την πρώτη ματιά! Παντοτινή αγάπη! Πίνακας με τα πιο ζωηρά και ωραιότερα... 4 μήνες πριν

Μακρινίτσα: Απόδραση στο γραφικό χωριό του Πηλίου, με τα κομψά αρχοντικά, τα πανύψηλα πλατάνια και τη θέα που κόβει την ανάσα! (ΦΩΤΟ)

ΔΙΑΚΟΠΕΣ «Σκαρφαλωμένη» σε μία πλαγιά του Πηλίου, υπόσχεται στον επισκέπτη ότι θα του μείνει αξέχαστη Ηταν το 1934, όταν την επισκέφθηκε ο Ελευθέριος Βενιζέλος, ο οποίος... 4 μήνες πριν

Η παραλία με το περίεργο όνομα, όπου το θρυλικό βουνό των Κενταύρων σμίγει με το Αιγαίο! (ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟ)

ΔΙΑΚΟΠΕΣ Η ξακουστή και μεγάλη παραλία που θα σας «σκλαβώσει» με την ομορφιά της Και το όνομα αυτής, Παπά Νερό! Η παραλία του ανατολικού Πηλίου που «παντρεύει» το βουνό και... 4 μήνες πριν

Παραλία Παράδεισος, όνομα και πράγμα! (ΦΩΤΟ)

ΔΙΑΚΟΠΕΣ Πυκνό δάσος, χρυσή αμμουδιά και κρυστάλλινα γαλαζοπράσινα νερά που θα σας μαγέψουν Το νησί της Θάσου διαθέτει μερικές από τις ωραιότερες παραλίες της χώρας... 4 μήνες πριν

Λίμνη Σκρα, γαλάζια λίμνη: Μια «ζωγραφιά» της φύσης που μαγεύει τους επισκέπτες της

ΕΛΛΑΔΑ Ένας επίγειος παράδεισος Η κλασική ταινία «γαλάζια λίμνη» με πρωταγωνίστρια την ανήλικη τότε Μπρουκ Σιλντς και τον 19χρονο Κρίστοφερ Άτκινς γυρίστηκε την δεκαετία... 4 μήνες πριν

Χαλκιδική: Γαλαζοπράσινα νερά, βράχοι, κολπίσκοι και πεύκα σε μία παραλία για λίγους και… καλούς! (ΦΩΤΟ)

ΔΙΑΚΟΠΕΣ Αν και βρίσκεται στην πολυσύχναστη Βουρβουρού προσφέρει γαλήνη και ηρεμία Χαλκιδική! Σιθωνία, Βουρβουρού… Ποιος θα διαφωνήσει πως όλη η περιοχή μοιάζει με έναν... 4 μήνες πριν

Νταμούχαρη: Εξωτική ομορφιά σε ειδυλλιακό τοπίο, με κρυστάλλινα νερά και αέρα… Χόλιγουντ (ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟ)

ΕΛΛΑΔΑ Το κρυμμένο «μαργαριτάρι» του ανατολικού Πηλίου, όπου έγιναν γυρίσματα της κινηματογραφικής επιτυχίας «Mamma Mia» Αν επιλέξετε να επισκεφθείτε τις παραλίες του... 4 μήνες πριν

Καβάλα, καταγάλανα νερά σε πανέμορφες ερημικές παραλίες!

ΚΑΒΑΛΑ Δίπλα στο χωριό Φωλιά Μπορεί η παραλία των αμμόλοφων στην Καβάλα να κατέχει τον τίτλο της δημοφιλέστερης, όμως υπάρχουν και αρκετές άλλες στην περιοχή που είναι... 4 μήνες πριν

Λήμνος: Απίστευτη ομορφιά στο Βόρειο Αιγαίο

ΔΙΑΚΟΠΕΣ Πρωταγωνιστεί… τα καλοκαίρια Αρκετοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν πως η ομορφιά είναι κάτι το υποκειμενικό, ενώ άλλοι λένε ότι είναι κάτι το αντικειμενικό. Όπως και... 5 μήνες πριν

Οδοιπορικό στο εξωκλήσι της Αγίας Παρασκευής και το θαυματουργό της Αγίασμα {Φώτο-Βίντεο}

ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ Με τα τάματα των πιστών στο δέντρο της Μέσα σε ένα κατάφυτο περιβάλλον διασχίζοντας την ορεινή Δράμα προς Ξάνθη, μερικά χιλιόμετρα πριν το Παρανέστιο, συναντάμε το... 5 μήνες πριν
Επιστροφή στην κορυφή