Μετάβαση στο περιεχόμενο
Αποδράσεις
TAGS:   Αποδράσεις  •  ΠΑΓΓΑΙΟ  •  ΠΡΩΤΗ  •  ΣΕΡΡΕΣ  •  ΤΑΞΙΔΙΑ  •  ΧΩΡΙΑ

Πρώτη: Το γραφικό χωριό των Σερρών με τις πολλές γειτονιές, την πλούσια ιστορία και τη φυσική ομορφιά (ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟ)

Δημοσιεύθηκε 3 μήνες πριν

Χτισμένο στους πρόποδες του χρυσοφόρου Παγγαίου έχει να προσφέρει πολλές συγκινήσεις στους επισκέπτες του

Συγκαταλέγεται σίγουρα στα πιο γνωστά χωριά της Ελλάδας. Και αυτό διότι αποτελεί τη γενέτειρα του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας και πρωθυπουργού, Κωνσταντίνου Γ. Καραμανλή.

Στην κεντρική μάλιστα πλατεία του χωριού στέκεται και το άγαλμα του ενώ λίγα μέτρα από το σημείο, βρίσκεται και η πατρική του κατοικία, που σήμερα ένας μέρος της λειτουργεί ως μουσείο ενώ στο άλλο μένει η οικογένεια Καραμανλή, όταν επισκέπτεται το χωριό.

Οσοι όμως βρεθούν στην Πρώτη Σερρών, δε θα μείνουν μόνο σ’ αυτό! Η ομορφιά του χωριού, η πλούσια ιστορία του, η φιλοξενία των κατοίκων του, οι ντόπιες γεύσεις και η φύση, δεν υπάρχει περίπτωση να μην σας εντυπωσιάσουν από την πρώτη στιγμή.

Χτισμένη στους πρόποδες του Παγγαίου, σε υψόμετρο 310 μέτρων, συγκαταλέγεται σε ένα από τα πιο όμορφα και γραφικά χωριά του θρυλικού βουνού. Εδώ η παράδοση συναντάει το σήμερα και το παρελθόν σμίγει άριστα με το παρόν.

Περπατήστε στα πλακόστρωτα δρομάκια της και απολαύστε την παγγαιορίτικη αρχιτεκτονική με μακεδονίτικες επιρροές. Επιβλητικά και καλοδιατηρημένα νεοκλασικά με τις κεραμιδοσκεπές, θυμίζουν αλλοτινές εποχές, άνθησης και ακμής.

Θα δείτε το παλιό καπνομάγαζο, το αγίασμα του Αγίου Γεωργίου, αλλά και την εκκλησία του Αγίου Νικολάου καθώς επίσης το σπίτι του Κωνσταντίνου Καραμανλή, και το άγαλμά του, που όπως προαναφέραμε δεσπόζει στην κεντρική πλατεία, η οποία είναι και σχετικά πρόσφατα ανακαινισμένη.

Απολαύστε τον καφέ σας κάτω από τα πλατάνια, γευτείτε τοπικούς παραδοσιακούς μεζέδες και  και πιάστε κουβέντα με τους κατοίκους, που είναι πρόθυμοι να σας μιλήσουν για την ιστορία του χωριού.

Μην παραλείψετε να ανηφορίσετε προς το Παγγαίο για να θαυμάσετε την υπέροχη φύση και τη θέα που προσφέρει ενώ μπορείτε να επισκεφθείτε την Ιερά Μονή Αγίας Ανάληψης και το καταφύγιο.

Αξίζει να υπενθυμίσουμε πως οι αθλητικές εγκαταστάσεις που έχουν αναπτυχθεί είτε μέσω εμπνευσμένων δραστηριοτήτων όπως η Μαθητειάδα, είτε μέσω ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων, καθώς και η δυνατότητα για διάφορες δραστηριότητες μέσα στη φύση, συμπληρώνουν όλα όσα θα ήθελε και ο πιο απαιτητικός επισκέπτης.

Κάθε μαχαλάς έχει το δικό του όνομα

Το όμορφο χωριό των Σερρών χωρίζεται σε πολλούς μαχαλάδες, γειτονιές δηλαδή, που η κάθε μία έχει το όνομά της ανάλογα με το τι γίνονταν εκεί τα παλιά χρόνια. Μέσα στο χωριό υπάρχουν περισσότεροι από 10 μαχαλάδες και περισσότεροι από 15 στα περίχωρα.

Για παράδειγμα, ο μαχαλάς του Μεσοχωρίου, που βρίσκεται στη μέση του χωριού, απ’ οπου και πήρε το όνομά του, με την πλατεία μπροστά από τον ναό της Αγίας Παρασκευής.

Αναφέρουμε ενδεικτικά επίσης το μαχαλά Τσιουμπανίνα, που πήρε το όνομά του από τον τσομπάνο. Στα παλαιότερα χρόνια, στην πλατεία αυτή, που βρίσκεται στο πάνω μέρος του χωριού, κάθε χρόνο τον Οκτώβριο, και συγκεκριμένα στην γιορτή του Αγ. Δημητρίου, επέλεγαν το βοσκό της νέας χρονιάς για να βόσκει τα ζώα των κατοίκων.

Άλλος ένας μαχαλάς είναι το Μετόχι, μέρος όπου σήμερα αναβιώνει το έθιμο της Ντερβένας και τα Προσφυγικά ή Συνοικισμός, τοποθεσία όπου έχτισαν τα σπίτια τους οι οικογένειες των προσφύγων από την Ανατολική Θράκη και τη Μ. Ασία, κατά την ανταλλαγή πληθυσμών Τουρκίας και Ελλάδας με την συνθήκη της Λωζάνης το 1923.

Λίγα λόγια για την ιστορία και το όνομα

Η ιστορία του χωριού και του λαού του ξεκινά από τα βάθη των αιώνων και οι σημερινοί κάτοικοι είναι απόγονοι των αρχαίων Ηδωνών (Θρακική φυλή). Λαός πολεμικός (ήταν από τους λίγους λαούς που ξέφυγαν την αιχμαλωσία από τους Πέρσες κατά την εκστρατεία του Μεγάβαζου), προοδευτικός και με πολιτισμό σε μεγάλο βαθμό αναπτυγμένο. (Ηρόδοτος, πληροφορίες περί Αμφιπόλεως και περιοχής)

Ανάμεσα στην Πρώτη και την Κορμίστα αναζητείται η θέση του αρχαίου Δομήρου, που στα ρωμαϊκά οδοιπορικά αναφέρεται ως σταθμός Domeros της Εγνατίας οδού, ο οποίος απείχε 13 ρωμαϊκά μίλια (= περίπου 19 χλμ.) από την Αμφίπολη. Στην Πρώτη είχαν βρεθεί παλιότερα εντοιχισμένες διάφορες επιγραφές, προερχόμενες πιθανώς από κάποια κοντινή αρχαιολογική θέση. Ανάμεσα σε αυτές υπήρχε και μια πολύ ενδιαφέρουσα λατινική επιγραφή, η οποία μνημονεύει τους κατοίκους (vicani) δύο κωμών (vici) της ρωμαϊκής αποικίας των Φιλίππων αναφέροντάς τους ως Montani και Suritani.

Σύμφωνα με παραδόσεις, η Πρώτη ονομαζόταν στην αρχαιότητα Κίασα ή Κίεσα. Αργότερα μετονομάστηκε κατά τη βυζαντινή περίοδο Αιγοδομίστα η Ζιδομίστα και στη συνέχεια Εβδομίστα από τα 70 σπίτια που περιλάμβανε, ενώ επί τουρκοκρατίας ονομάστηκε Κιούπκιοϊ. Το «Κιούπκιοϊ» αποτελεί τουρκική ονομασία και σημαίνει «χωριό των πιθαριών», προφανώς λόγω των πολλών πιθαριών (κιούπια) που βρέθηκαν εκεί εξαιτίας της ανεπτυγμένης κεραμοποιίας. Μετονομάστηκε σε «Φυλίς» το 1919 και σε Πρώτη το 1927.

Το όνομα Πρώτη δόθηκε κατά μία εκδοχή από τη πριγκίπισσα Πρώτη, που είχε το θέρετρό της κοντά στον οικισμό. Μια άλλη εκδοχή από τη πρώτη στάση του Μ. Αλεξάνδρου (στα μεταλλεία χρυσού) σε κάποια εκστρατεία του, ή από το γεγονός ότι είναι από τα πιο σύγχρονα χωριά της περιοχής και πρωτοστατεί σε πολλά, γι΄αυτό και το ονόμασαν «Πρώτη». Τα ονόματα του χωριού κατά χρονολογική σειρά από την αρχαιότητα έως σήμερα είναι : Κίασα ή Κίεσα, Δόβηρος, Εβδομίστα, Κιούπ-Κιόϊ, Πυθία, Πρώτη.

Που βρίσκεται, πως μπορείτε να πάτε

Η Πρώτη είναι χωριό του Νομού Σερρών και πιο συγκεκριμένα του Δήμου Αμφίπολης. Σύμφωνα με την απογραφή του 2011 έχει πληθυσμό 1.176 κατοίκους.

Με έδρα την Πρώτη μπορεί κανείς νοτιοδυτικά, σε απόσταση 21 χλμ., να βρει τον αρχαιολογικό χώρο της Αμφίπολης και να επισκεφτεί το Μουσείο, στα βορειοδυτικά σε 20 χλμ. το σπήλαιο της Αλιστράτης και το φαράγγι του Αγγίτη, όπου μπορεί να δοκιμάσει extreme sports, στα βορειοανατολικά, στα 10 χλμ., την Ιερά Γυναικεία Μ. Παναγίας Εικοσιφοίνισσας και στα . τον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων.

Είναι πολύ εύκολα προσβάσιμη μέσω της Εγνατίας οδού από τα αστικά κέντρα από τα οποία απέχει: Θεσσαλονίκη 120 χλμ., Σέρρες 50 χλμ., Δράμα 27 χλμ., και 50χλμ. από Καβάλα.

Πληροφορίες και ιστορικά στοιχεία από: protiserron.gr, proti-serron.blogspot.com, Wikipedia.org

Το άρθρο Πρώτη: Το γραφικό χωριό των Σερρών με τις πολλές γειτονιές, την πλούσια ιστορία και τη φυσική ομορφιά (ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟ) εμφανίστηκε πρώτα στο Life Events.

γραψτε το σχολιο σας

σχετικα αρθρα

Μακρινίτσα: Απόδραση στο γραφικό χωριό του Πηλίου, με τα κομψά αρχοντικά, τα πανύψηλα πλατάνια και τη θέα που κόβει την ανάσα! (ΦΩΤΟ)

«Σκαρφαλωμένη» σε μία πλαγιά του Πηλίου, υπόσχεται στον επισκέπτη ότι θα του μείνει αξέχαστη Ηταν το 1934, όταν την επισκέφθηκε ο Ελευθέριος Βενιζέλος, ο οποίος... 1 μήνα πριν

Νταμούχαρη: Εξωτική ομορφιά σε ειδυλλιακό τοπίο, με κρυστάλλινα νερά και αέρα… Χόλιγουντ (ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟ)

Το κρυμμένο «μαργαριτάρι» του ανατολικού Πηλίου, όπου έγιναν γυρίσματα της κινηματογραφικής επιτυχίας «Mamma Mia» Αν επιλέξετε να επισκεφθείτε τις παραλίες του... 1 μήνα πριν

Μικρό και Μεγάλο Πάπιγκο: Τα φημισμένα «αδελφάκια» του Ζαγορίου, που ξελογιάζουν τον επισκέπτη (ΒΙΝΤΕΟ από drone & ΦΩΤΟ)

Μία μοναδική… ζωγραφιά σε έναν πέτρινο καμβά που «κόβει» την ανάσα Πάπιγκο… Συγκαταλέγεται σε ένα από τα 46 χωριά της οικιστικής, πολιτισμικής και... 2 μήνες πριν

Οι τουριστικοί πράκτορες συμβουλεύουν: Τι να προσέξετε στις διακοπές σας

Για να περάσετε καλά και με ασφάλεια Διανύουμε τους μήνες κατά τους οποίους οι περισσότεροι Έλληνες σχεδιάζουν και πραγματοποιούν τις καλοκαιρινές διακοπές τους. Η... 2 μήνες πριν

Πεντάλοφος Κοζάνης: Το πετρόχτιστο χωριό, με τους ξακουστούς χτίστες και τις ηρωίδες της Πίνδου (ΦΩΤΟ)

Ενας παραδοσιακός καλοδιατηρημένος οικισμός με πλούσια ιστορία και ιδιαίτερη ομορφιά Στις πλαγιές του όρους Βόιου, σε υψόμετρο 1.018 μέτρων, πάνω στο πέρασμα από τη... 3 μήνες πριν

Δείτε ακόμα

Αργαλαστή: Το γραφικό χωριό με το ιστορικό καμπαναριό, το Παρθεναγωγείο που δίδαξε ο Βάρναλης και το ησυχαστήριο του Μπόρις Τζόνσον (ΦΩΤΟ)

ΑΡΓΑΛΑΣΤΗ Το κεφαλοχώρι του Νότιου Πηλίου με την πλούσια πνευματική και πολιτιστική παράδοση Κρυμμένο μέσα στα λιόδεντρα, σε ένα εύφορο οροπέδιο του βουνού των Κενταύρων, 40... 2 εβδομάδες πριν

Το πιο πολύχρωμο και… χαρούμενο νεκροταφείο του κόσμου (ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟ)

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ Επιτύμβιες στήλες γεμάτες ζωηρά χρώματα και ποιήματα που περιγράφουν μία ολόκληρη ζωή Sapanta, Ρουμανία. Το μικρό χωριό που βρίσκεται στα βορειοδυτικά σύνορα με την... 3 εβδομάδες πριν

Μόλυβος ή Μήθυμνα: Ενας διατηρητέος οικισμός, προκλητικά σαγηνευτικός, με θέα το απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου (ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟ)

ΕΛΛΑΔΑ Τα ομορφότερα καλντερίμια, το επιβλητικό κάστρο και η μακραίωνη ιστορία του Ερωτας με την πρώτη ματιά! Παντοτινή αγάπη! Πίνακας με τα πιο ζωηρά και ωραιότερα... 1 μήνα πριν

Μακρινίτσα: Απόδραση στο γραφικό χωριό του Πηλίου, με τα κομψά αρχοντικά, τα πανύψηλα πλατάνια και τη θέα που κόβει την ανάσα! (ΦΩΤΟ)

ΔΙΑΚΟΠΕΣ «Σκαρφαλωμένη» σε μία πλαγιά του Πηλίου, υπόσχεται στον επισκέπτη ότι θα του μείνει αξέχαστη Ηταν το 1934, όταν την επισκέφθηκε ο Ελευθέριος Βενιζέλος, ο οποίος... 1 μήνα πριν

Η παραλία με το περίεργο όνομα, όπου το θρυλικό βουνό των Κενταύρων σμίγει με το Αιγαίο! (ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟ)

ΔΙΑΚΟΠΕΣ Η ξακουστή και μεγάλη παραλία που θα σας «σκλαβώσει» με την ομορφιά της Και το όνομα αυτής, Παπά Νερό! Η παραλία του ανατολικού Πηλίου που «παντρεύει» το βουνό και... 1 μήνα πριν

Παραλία Παράδεισος, όνομα και πράγμα! (ΦΩΤΟ)

ΔΙΑΚΟΠΕΣ Πυκνό δάσος, χρυσή αμμουδιά και κρυστάλλινα γαλαζοπράσινα νερά που θα σας μαγέψουν Το νησί της Θάσου διαθέτει μερικές από τις ωραιότερες παραλίες της χώρας... 1 μήνα πριν

Λίμνη Σκρα, γαλάζια λίμνη: Μια «ζωγραφιά» της φύσης που μαγεύει τους επισκέπτες της

ΕΛΛΑΔΑ Ένας επίγειος παράδεισος Η κλασική ταινία «γαλάζια λίμνη» με πρωταγωνίστρια την ανήλικη τότε Μπρουκ Σιλντς και τον 19χρονο Κρίστοφερ Άτκινς γυρίστηκε την δεκαετία... 1 μήνα πριν

Χαλκιδική: Γαλαζοπράσινα νερά, βράχοι, κολπίσκοι και πεύκα σε μία παραλία για λίγους και… καλούς! (ΦΩΤΟ)

ΔΙΑΚΟΠΕΣ Αν και βρίσκεται στην πολυσύχναστη Βουρβουρού προσφέρει γαλήνη και ηρεμία Χαλκιδική! Σιθωνία, Βουρβουρού… Ποιος θα διαφωνήσει πως όλη η περιοχή μοιάζει με έναν... 1 μήνα πριν

Νταμούχαρη: Εξωτική ομορφιά σε ειδυλλιακό τοπίο, με κρυστάλλινα νερά και αέρα… Χόλιγουντ (ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟ)

ΕΛΛΑΔΑ Το κρυμμένο «μαργαριτάρι» του ανατολικού Πηλίου, όπου έγιναν γυρίσματα της κινηματογραφικής επιτυχίας «Mamma Mia» Αν επιλέξετε να επισκεφθείτε τις παραλίες του... 1 μήνα πριν

Καβάλα, καταγάλανα νερά σε πανέμορφες ερημικές παραλίες!

ΚΑΒΑΛΑ Δίπλα στο χωριό Φωλιά Μπορεί η παραλία των αμμόλοφων στην Καβάλα να κατέχει τον τίτλο της δημοφιλέστερης, όμως υπάρχουν και αρκετές άλλες στην περιοχή που είναι... 1 μήνα πριν

Λήμνος: Απίστευτη ομορφιά στο Βόρειο Αιγαίο

ΔΙΑΚΟΠΕΣ Πρωταγωνιστεί… τα καλοκαίρια Αρκετοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν πως η ομορφιά είναι κάτι το υποκειμενικό, ενώ άλλοι λένε ότι είναι κάτι το αντικειμενικό. Όπως και... 2 μήνες πριν

Οδοιπορικό στο εξωκλήσι της Αγίας Παρασκευής και το θαυματουργό της Αγίασμα {Φώτο-Βίντεο}

ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ Με τα τάματα των πιστών στο δέντρο της Μέσα σε ένα κατάφυτο περιβάλλον διασχίζοντας την ορεινή Δράμα προς Ξάνθη, μερικά χιλιόμετρα πριν το Παρανέστιο, συναντάμε το... 2 μήνες πριν

Παραλία Οφρυνίου – Τούζλα: Η απέραντη ακρογιαλιά με την άσπρη άμμο, τα πολύχρωμα βότσαλα και την… κρυμμένη ιστορία! (ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟ)

ΔΗΜΟΣ ΠΑΓΓΑΙΟΥ Το πολυσύχναστο τουριστικό θέρετρο του Νομού Καβάλας, που ενώνει δυο νομούς και αποτελεί ενδιαφέρον προορισμό για ιστορικές εξορμήσεις Καταγάλανα δροσερά νερά και... 2 μήνες πριν

Η μοναχική παραλία της Χαλκιδικής, όπου η αλμύρα της θάλασσας ενώνεται με τα θερμά ιαματικά νερά (ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟ)

ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ Από τους βράχους που υψώνονται μπροστά της αναβλύζει υδροθειούχο νερό, θερμοκρασίας 39oC, που καταλήγει στην… αγκαλιά της Αν θέλετε να απολαύσετε το μπάνιο σας... 2 μήνες πριν

Μικρό και Μεγάλο Πάπιγκο: Τα φημισμένα «αδελφάκια» του Ζαγορίου, που ξελογιάζουν τον επισκέπτη (ΒΙΝΤΕΟ από drone & ΦΩΤΟ)

ΕΛΛΑΔΑ Μία μοναδική… ζωγραφιά σε έναν πέτρινο καμβά που «κόβει» την ανάσα Πάπιγκο… Συγκαταλέγεται σε ένα από τα 46 χωριά της οικιστικής, πολιτισμικής και... 2 μήνες πριν

Το Αλσος του Αριστοτέλη στα Στάγειρα με τα διαδραστικά πειραματικά όργανα (ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟ)

ΔΙΑΚΟΠΕΣ Το μοναδικό θεματικό πάρκο της Χαλκιδικής Η Χαλκιδική έχει μοναδικές παραλίες και σίγουρα αυτός είναι ο πρώτος λόγος για να την επισκεφθεί κανείς, δεν είναι όμως... 2 μήνες πριν
Επιστροφή στην κορυφή