Αποδράσεις     TAGS:   Αποδράσεις  •  ΠΑΓΓΑΙΟ  •  ΠΡΩΤΗ  •  ΣΕΡΡΕΣ  •  ΤΑΞΙΔΙΑ  •  ΧΩΡΙΑ

Πρώτη: Το γραφικό χωριό των Σερρών με τις πολλές γειτονιές, την πλούσια ιστορία και τη φυσική ομορφιά (ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟ)

Μοιράσου το Δημοσιεύθηκε: 2 εβδομάδες πριν
proti serron serres xoria makedonia xorio

Χτισμένο στους πρόποδες του χρυσοφόρου Παγγαίου έχει να προσφέρει πολλές συγκινήσεις στους επισκέπτες του

Συγκαταλέγεται σίγουρα στα πιο γνωστά χωριά της Ελλάδας. Και αυτό διότι αποτελεί τη γενέτειρα του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας και πρωθυπουργού, Κωνσταντίνου Γ. Καραμανλή.

Στην κεντρική μάλιστα πλατεία του χωριού στέκεται και το άγαλμα του ενώ λίγα μέτρα από το σημείο, βρίσκεται και η πατρική του κατοικία, που σήμερα ένας μέρος της λειτουργεί ως μουσείο ενώ στο άλλο μένει η οικογένεια Καραμανλή, όταν επισκέπτεται το χωριό.

Οσοι όμως βρεθούν στην Πρώτη Σερρών, δε θα μείνουν μόνο σ’ αυτό! Η ομορφιά του χωριού, η πλούσια ιστορία του, η φιλοξενία των κατοίκων του, οι ντόπιες γεύσεις και η φύση, δεν υπάρχει περίπτωση να μην σας εντυπωσιάσουν από την πρώτη στιγμή.

Χτισμένη στους πρόποδες του Παγγαίου, σε υψόμετρο 310 μέτρων, συγκαταλέγεται σε ένα από τα πιο όμορφα και γραφικά χωριά του θρυλικού βουνού. Εδώ η παράδοση συναντάει το σήμερα και το παρελθόν σμίγει άριστα με το παρόν.

Περπατήστε στα πλακόστρωτα δρομάκια της και απολαύστε την παγγαιορίτικη αρχιτεκτονική με μακεδονίτικες επιρροές. Επιβλητικά και καλοδιατηρημένα νεοκλασικά με τις κεραμιδοσκεπές, θυμίζουν αλλοτινές εποχές, άνθησης και ακμής.

Θα δείτε το παλιό καπνομάγαζο, το αγίασμα του Αγίου Γεωργίου, αλλά και την εκκλησία του Αγίου Νικολάου καθώς επίσης το σπίτι του Κωνσταντίνου Καραμανλή, και το άγαλμά του, που όπως προαναφέραμε δεσπόζει στην κεντρική πλατεία, η οποία είναι και σχετικά πρόσφατα ανακαινισμένη.

Απολαύστε τον καφέ σας κάτω από τα πλατάνια, γευτείτε τοπικούς παραδοσιακούς μεζέδες και  και πιάστε κουβέντα με τους κατοίκους, που είναι πρόθυμοι να σας μιλήσουν για την ιστορία του χωριού.

Μην παραλείψετε να ανηφορίσετε προς το Παγγαίο για να θαυμάσετε την υπέροχη φύση και τη θέα που προσφέρει ενώ μπορείτε να επισκεφθείτε την Ιερά Μονή Αγίας Ανάληψης και το καταφύγιο.

Αξίζει να υπενθυμίσουμε πως οι αθλητικές εγκαταστάσεις που έχουν αναπτυχθεί είτε μέσω εμπνευσμένων δραστηριοτήτων όπως η Μαθητειάδα, είτε μέσω ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων, καθώς και η δυνατότητα για διάφορες δραστηριότητες μέσα στη φύση, συμπληρώνουν όλα όσα θα ήθελε και ο πιο απαιτητικός επισκέπτης.

Κάθε μαχαλάς έχει το δικό του όνομα

Το όμορφο χωριό των Σερρών χωρίζεται σε πολλούς μαχαλάδες, γειτονιές δηλαδή, που η κάθε μία έχει το όνομά της ανάλογα με το τι γίνονταν εκεί τα παλιά χρόνια. Μέσα στο χωριό υπάρχουν περισσότεροι από 10 μαχαλάδες και περισσότεροι από 15 στα περίχωρα.

Για παράδειγμα, ο μαχαλάς του Μεσοχωρίου, που βρίσκεται στη μέση του χωριού, απ’ οπου και πήρε το όνομά του, με την πλατεία μπροστά από τον ναό της Αγίας Παρασκευής.

Αναφέρουμε ενδεικτικά επίσης το μαχαλά Τσιουμπανίνα, που πήρε το όνομά του από τον τσομπάνο. Στα παλαιότερα χρόνια, στην πλατεία αυτή, που βρίσκεται στο πάνω μέρος του χωριού, κάθε χρόνο τον Οκτώβριο, και συγκεκριμένα στην γιορτή του Αγ. Δημητρίου, επέλεγαν το βοσκό της νέας χρονιάς για να βόσκει τα ζώα των κατοίκων.

Άλλος ένας μαχαλάς είναι το Μετόχι, μέρος όπου σήμερα αναβιώνει το έθιμο της Ντερβένας και τα Προσφυγικά ή Συνοικισμός, τοποθεσία όπου έχτισαν τα σπίτια τους οι οικογένειες των προσφύγων από την Ανατολική Θράκη και τη Μ. Ασία, κατά την ανταλλαγή πληθυσμών Τουρκίας και Ελλάδας με την συνθήκη της Λωζάνης το 1923.

Λίγα λόγια για την ιστορία και το όνομα

Η ιστορία του χωριού και του λαού του ξεκινά από τα βάθη των αιώνων και οι σημερινοί κάτοικοι είναι απόγονοι των αρχαίων Ηδωνών (Θρακική φυλή). Λαός πολεμικός (ήταν από τους λίγους λαούς που ξέφυγαν την αιχμαλωσία από τους Πέρσες κατά την εκστρατεία του Μεγάβαζου), προοδευτικός και με πολιτισμό σε μεγάλο βαθμό αναπτυγμένο. (Ηρόδοτος, πληροφορίες περί Αμφιπόλεως και περιοχής)

Ανάμεσα στην Πρώτη και την Κορμίστα αναζητείται η θέση του αρχαίου Δομήρου, που στα ρωμαϊκά οδοιπορικά αναφέρεται ως σταθμός Domeros της Εγνατίας οδού, ο οποίος απείχε 13 ρωμαϊκά μίλια (= περίπου 19 χλμ.) από την Αμφίπολη. Στην Πρώτη είχαν βρεθεί παλιότερα εντοιχισμένες διάφορες επιγραφές, προερχόμενες πιθανώς από κάποια κοντινή αρχαιολογική θέση. Ανάμεσα σε αυτές υπήρχε και μια πολύ ενδιαφέρουσα λατινική επιγραφή, η οποία μνημονεύει τους κατοίκους (vicani) δύο κωμών (vici) της ρωμαϊκής αποικίας των Φιλίππων αναφέροντάς τους ως Montani και Suritani.

Σύμφωνα με παραδόσεις, η Πρώτη ονομαζόταν στην αρχαιότητα Κίασα ή Κίεσα. Αργότερα μετονομάστηκε κατά τη βυζαντινή περίοδο Αιγοδομίστα η Ζιδομίστα και στη συνέχεια Εβδομίστα από τα 70 σπίτια που περιλάμβανε, ενώ επί τουρκοκρατίας ονομάστηκε Κιούπκιοϊ. Το «Κιούπκιοϊ» αποτελεί τουρκική ονομασία και σημαίνει «χωριό των πιθαριών», προφανώς λόγω των πολλών πιθαριών (κιούπια) που βρέθηκαν εκεί εξαιτίας της ανεπτυγμένης κεραμοποιίας. Μετονομάστηκε σε «Φυλίς» το 1919 και σε Πρώτη το 1927.

Το όνομα Πρώτη δόθηκε κατά μία εκδοχή από τη πριγκίπισσα Πρώτη, που είχε το θέρετρό της κοντά στον οικισμό. Μια άλλη εκδοχή από τη πρώτη στάση του Μ. Αλεξάνδρου (στα μεταλλεία χρυσού) σε κάποια εκστρατεία του, ή από το γεγονός ότι είναι από τα πιο σύγχρονα χωριά της περιοχής και πρωτοστατεί σε πολλά, γι΄αυτό και το ονόμασαν «Πρώτη». Τα ονόματα του χωριού κατά χρονολογική σειρά από την αρχαιότητα έως σήμερα είναι : Κίασα ή Κίεσα, Δόβηρος, Εβδομίστα, Κιούπ-Κιόϊ, Πυθία, Πρώτη.

Που βρίσκεται, πως μπορείτε να πάτε

Η Πρώτη είναι χωριό του Νομού Σερρών και πιο συγκεκριμένα του Δήμου Αμφίπολης. Σύμφωνα με την απογραφή του 2011 έχει πληθυσμό 1.176 κατοίκους.

Με έδρα την Πρώτη μπορεί κανείς νοτιοδυτικά, σε απόσταση 21 χλμ., να βρει τον αρχαιολογικό χώρο της Αμφίπολης και να επισκεφτεί το Μουσείο, στα βορειοδυτικά σε 20 χλμ. το σπήλαιο της Αλιστράτης και το φαράγγι του Αγγίτη, όπου μπορεί να δοκιμάσει extreme sports, στα βορειοανατολικά, στα 10 χλμ., την Ιερά Γυναικεία Μ. Παναγίας Εικοσιφοίνισσας και στα . τον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων.

Είναι πολύ εύκολα προσβάσιμη μέσω της Εγνατίας οδού από τα αστικά κέντρα από τα οποία απέχει: Θεσσαλονίκη 120 χλμ., Σέρρες 50 χλμ., Δράμα 27 χλμ., και 50χλμ. από Καβάλα.

Πληροφορίες και ιστορικά στοιχεία από: protiserron.gr, proti-serron.blogspot.com, Wikipedia.org

Το άρθρο Πρώτη: Το γραφικό χωριό των Σερρών με τις πολλές γειτονιές, την πλούσια ιστορία και τη φυσική ομορφιά (ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟ) εμφανίστηκε πρώτα στο Life Events.

γραψτε το σχολιο σας

σχετικα αρθρα

Μαυροπηγή Πτολεμαΐδας: Το χωριό – φάντασμα που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν οι κάτοικοί του (ΦΩΤΟ)

«Βόμβα» η απόφαση του Αρείου Πάγου για τις αποζημιώσεις – Αφού ξεσπιτώθηκαν πρέπει να επιστρέψουν και τα χρήματα Ολα όσα συμβαίνουν αυτή τη στιγμή στην Μαυροπηγή... 1 εβδομάδα πριν

Μία εναέρια βόλτα στο Παρανέστι και στο Νέστο Ποταμό (Βίντεο από drone & ΦΩΤΟ)

Ενας τόπος μαγικός και ονειρεμένος, όπου η φύση επέλεξε να να «χτίσει» το βασίλειό της Παρανέστια γη! Μία γη φιλόξενη και άκρως φιλική προς τον επισκέπτη, που του... 2 εβδομάδες πριν

Παραλία Κατερίνης: Η κοσμοπολίτικη ακτή που τα έχει όλα και… συμφέρει! (ΒΙΝΤΕΟ από Drone & ΦΩΤΟ)

Κρυστάλλινα νερά, ατελείωτη αμμουδιά, έντονη νυχτερινή ζωή, πληθώρα παροχών και δραστηριοτήτων Βρίσκεται μία ανάσα από την πόλη της Κατερίνης, πολύ κοντά στη... 1 μήνα πριν

Νυμφόπετρες: Ενα μαγικό τοπίο κοντά στη Θεσσαλονίκη (ΒΙΝΤΕΟ DRONE)

Δείτε το εντυπωσιακό βίντεο Λίγα χιλιόμετρα από τη Θεσσαλονίκη δίπλα στη λίμνη Βόλβη βρίσκεται το χωριό των 609 κατοίκων, η Νυμφόπετρα. Ένας καταπράσινος και... 1 μήνα πριν

γεγονοτα

Καστοριά: Συναγερμός στις αρχές – Απόπειρα αρπαγής ανήλικου κοριτσιού

Κινητοποιήθηκε μεγάλη δύναμη της Αστυνομίας Συναγερμός σήμανε αργά το απόγευμα της Τρίτης στην Αστυνομία της Καστοριάς, μετά την καταγγελία των γονέων ενός ανήλικου... 12‘ πριν

Οργάνωσε την δολοφονία της καλύτερή της φίλη για 9 εκατ. δολάρια

Που της έταξαν στο Ίντερνετ Μια Αμερικανίδα φέρεται να οργάνωσε τη δολοφονία μιας νέας που τη θεωρούσε την «καλύτερή της φίλη», διότι κάποιος με τον οποίο... 32‘ πριν

Αλ. Τσίπρας: Η Τουρκία είναι σε στρατηγικό αδιέξοδο

Τι ανέφερε ο πρωθυπουργός Οι κινήσεις της Τουρκίας είναι ένδειξη της αδυναμίας της και της απομόνωσής της στην περιοχή, ανέφερε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας,... 43‘ πριν

«Πράσινο φως» για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων ζητεί ο Ν. Ντιμιτρόφ

Από τη γερμανική βουλή Με άρθρο του στη Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, Νίκολα Ντιμιτρόφ, ζητά από τη γερμανική... 1 ώρα πριν

Δείτε live την συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα στο OPEN

Δείτε ζωντανά την συνέντευξη Συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN και την εκπομπή «Ώρα Ελλάδος 7:00» παραχωρεί αυτή την ώρα ο Αλέξης Τσίπρας Το άρθρο Δείτε live... 1 ώρα πριν

Κορυδαλλός: Υπό έλεγχο η φωτιά σε βιοτεχνία επίπλων (ΒΙΝΤΕΟ)

Προκλήθηκαν σοβαρές ζημιές Υπό έλεγχο τέθηκε πυρκαγιά που εκδηλώθηκε τα μεσάνυχτα στον τρίτο όροφο βιοτεχνίας επίπλων στον Κορυδαλλό Αττικής στην οδό Επτανήσου,... 1 ώρα πριν

Δείτε ακόμα

Ράφτινγκ στο Βοϊδομάτη: Μία αξέχαστη εμπειρία σε ένα από τα καθαρότερα ποτάμια της Ευρώπης (ΒΙΝΤΕΟ με drone & ΦΩΤΟ)

ΒΟΪΔΟΜΑΤΗΣ Διασχίστε ένα μνημείο σπάνιας φυσικής ομορφιάς, με γαλαζοπράσινα νερά και τοξωτά γεφύρια Αν επισκεφθείτε τα Ζαγοροχώρια, ένας ιδανικός τρόπος για να γνωρίσετε τις... 2 μέρες πριν

Ν. Ηρακλείτσα: Το όμορφο χωριό, με το γραφικό λιμανάκι και την υπέροχη αμμουδερή παραλία (ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟ)

ΔΗΜΟΣ ΠΑΓΓΑΙΟΥ Συγκαταλέγεται στα πιο δημοφιλή τουριστικά θέρετρα της ανατολικής Μακεδονίας Μικρή αλλά… θαυματουργή! Η Ν. Ηρακλείτσα ή Ν. Ηρακλίτσα, όπως γράφεται επίσης,... 1 εβδομάδα πριν

Μία εναέρια βόλτα στο Παρανέστι και στο Νέστο Ποταμό (Βίντεο από drone & ΦΩΤΟ)

ΔΙΑΚΟΠΕΣ Ενας τόπος μαγικός και ονειρεμένος, όπου η φύση επέλεξε να να «χτίσει» το βασίλειό της Παρανέστια γη! Μία γη φιλόξενη και άκρως φιλική προς τον επισκέπτη, που του... 2 εβδομάδες πριν

Οι παραλίες στην Καβάλα που πήραν το όνομά τους από τους… Αμμόλοφους και έχουν εξωτικό άρωμα! (ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟ)

ΔΙΑΚΟΠΕΣ Ψιλή άμμος, γαλαζοπράσινα ρηχά και κρυστάλλινα νερά, μαγευτικό τοπίο και μία ιστορία που χάνεται στην αρχαιότητα Λοφίσκοι καλυμμένοι με χαμηλή βλάστηση, ελαιόδεντρα... 3 εβδομάδες πριν

Παραλία Κατερίνης: Η κοσμοπολίτικη ακτή που τα έχει όλα και… συμφέρει! (ΒΙΝΤΕΟ από Drone & ΦΩΤΟ)

ΔΙΑΚΟΠΕΣ Κρυστάλλινα νερά, ατελείωτη αμμουδιά, έντονη νυχτερινή ζωή, πληθώρα παροχών και δραστηριοτήτων Βρίσκεται μία ανάσα από την πόλη της Κατερίνης, πολύ κοντά στη... 1 μήνα πριν

Νυμφόπετρες: Ενα μαγικό τοπίο κοντά στη Θεσσαλονίκη (ΒΙΝΤΕΟ DRONE)

ΕΛΛΑΔΑ Δείτε το εντυπωσιακό βίντεο Λίγα χιλιόμετρα από τη Θεσσαλονίκη δίπλα στη λίμνη Βόλβη βρίσκεται το χωριό των 609 κατοίκων, η Νυμφόπετρα. Ένας καταπράσινος και... 1 μήνα πριν

Αρνισσα: Η γραφική κωμόπολη που… κρύβει τα μυστικά της στη λίμνη Βεγορίτιδα (ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟ)

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ Τόπος εύφορος, με ανόθευτη φυσική ομορφιά, που ενώνει το Καϊμακτσαλάν με τη λίμνη Στις βορειοδυτικές όχθες της λίμνης Βεγορίτιδας, στους πρόποδες του όρους Βόρα... 1 μήνα πριν

Aλσος Αγίου Νικολάου: Eνας «παράδεισος» στην πόλη της Νάουσας

ΝΑΟΥΣΑ Ιδανικός προορισμός όλες τις εποχές Σχεδόν όλοι μας έχουμε δημιουργήσει μια… υποτιθέμενη εικόνα της κόλασης με καζάνια που βράζουν και φωτιές να κυριαρχούν στο... 1 μήνα πριν

Λιτόχωρο: Φαράγγι Ενιπέα, το μονοπάτι που οδηγεί στα… μυστικά των θεών (ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟ)

ΟΛΥΜΠΟΣ Μικροί καταρράκτες, λιμνούλες με κρυστάλλινα νερά και ένα μαγευτικό φυσικό τοπίο Ολυμπος! Το βουνό των 12 θεών, των ατελείωτων θρύλων και μύθων, με την απαράμιλλη... 3 μήνες πριν

Φανταστικά τοπία στα «3-5 Πηγάδια» στη Νάουσα! (ΦΩΤΟ)

ΝΑΟΥΣΑ Από τα δημοφιλέστερα χιονοδρομικά κέντρα Η… μαγεία της φύσης σε συνδυασμό με τον φωτογραφικό φακό μπορεί να κάνει θαύματα! Έτσι και στο χιονοδρομικό κέντρο «3-5... 4 μήνες πριν

Ελατοχώρι: Top προορισμός για τους λάτρεις του χιονιού σε ένα ονειρεμένο τοπίο (ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟ)

ΕΛΑΤΟΧΩΡΙ Το ελκυστικό χειμερινό θέρετρο αποτελεί όαση για τα κοντινά αστικά κέντρα Αυτή την εποχή το Ελατοχώρι βρίσκεται στα καλύτερά του… Τόσο το χωριό όσο και το... 4 μήνες πριν

Ανω Πορόια: Το ξακουστό χωριό στις πλαγιές του όρου Μπέλες με την μακρόχρονη παράδοση και ομορφιά που… μαγνητίζει (ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟ)

ΑΝΩ ΠΟΡΟΪΑ Το καμάρι των Σερρών με τα τρεχούμενα νερά, που αγναντεύει την κοιλάδα και τη λίμνη της Κερκίνης «Πόρος» και «ροιά», δηλαδή πέρασμα και ροή καθώς αυτό βρίσκεται στο... 4 μήνες πριν

Ντίσελντορφ: Η πόλη της Γερμανίας όπου η καρδιά του ελληνισμού χτυπά δυνατά! (ΦΩΤΟ)

ΓΕΡΜΑΝΙΑ 13+ 1 πράγματα που πρέπει να μάθετε για την πρωτεύουσα της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας Ομορφη, γοητευτική, ποικιλόμορφη, πολυπολιτισμική, ενδιαφέρουσα και... 5 μήνες πριν

Λίμνη Κερκίνη: Ενας υπέροχος υδάτινος κόσμος (ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟ)

ΕΛΛΑΔΑ 9 πράγματα που πρέπει να μάθετε για την πιο εναλλακτική λίμνη της Ελλάδας Σπάνιος υδροβιότοπος, μοναδική ομορφιά, φήμη που ξεπερνά τα σύνορα της Ελλάδας. Ενας... 5 μήνες πριν

Ονειρικό τοπίο στις Νυμφόπετρες (ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟ)

ΕΛΛΑΔΑ Λευκό πέπλο κάλυψε τους ακανόνιστους βράχους, που βρίσκονται μία ανάσα έξω από τη Θεσσαλονίκη Ενα μαγευτικό και σπάνιο σκηνικό δημιούργησε το χιόνι στις Νυμφόπετρες.... 5 μήνες πριν

Ο ηφαιστειακός κρατήρας Κέριντ και η λίμνη (ΦΩΤΟ)

ΕΥΡΩΠΗ Ενα μοναδικό θέαμα 6.500 ετών στην Ισλανδία Τα περισσότερα φυσικά μνημεία στη χώρα της Ισλανδίας είναι προσβάσιμα δωρεάν ωστόσο υπάρχουν και μερικά στα οποία υπάρχει... 6 μήνες πριν
Επιστροφή στην κορυφή