Μετάβαση στο περιεχόμενο
Γεύσεις
TAGS:   Γεύσεις  •  ΓΛΥΚΑ  •  ΚΟΥΖΙΝΑ  •  ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Συκαλάκι: Αγαπημένο γλυκό του κουταλιού (ΦΩΤΟ)

Δημοσιεύθηκε 4 μήνες πριν

Γεύσεις που θυμίζουν γιαγιά και παράδοση

Να χαμε τώρα ένα συκαλάκι!!! Πόσες φορές το είπατε αυτό; Εγώ άπειρες… Οσο για αγαπημένο συνδυασμό, προτιμώ αρκετές φορές να το απολαμβάνω με παγωτό βανίλια.

Το παραδοσιακό αυτό γλυκό του κουταλιού τέτοια εποχή έχει την τιμητική του. Οι συκιές είναι «φορτωμένες» με μικρά άγουρα συκαλάκια που μας… φωνάζουν να μαζέψουμε μερικά και να τα κάνουμε ένα υπέροχο γλυκό του κουταλιού, που θα το απολαμβάνουμε όλο το χρόνο.

ΥΛΙΚΑ
1 κιλό μικρά και άγουρα συκαλάκια (περίπου 45-55 κομμάτια, ανάλογα το μέγεθος)
1 κιλό ζάχαρη
3 φλυτζ. τσαγιού νερό
Γαρύφαλλα (ένα για κάθε σύκο)
2  κουταλιές της σούπας χυμό λεμονιού
2 λεμόνια (χυμό)
Προαιρετικά, αμύγδαλα (όσα και τα σύκα)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1. Μαζεύουμε τα σύκα, τα πλένουμε καλά και με ένα μαχαιράκι κόβουμε λίγο το κοτσάνι ενώ αφαιρούμε, αν υπάρχει από κάτω ένα σκούρο σκληρό σημάδι ή σποράκια. Επίσης, αν θέλουμε με μία οδοντογλυφίδα, τρυπάμε 1- 2 φορές. Σε όλη αυτή τη διαδικασία καλό είναι να φοράμε γάντια γιατί το γάλα της συκιάς μπορεί να μας προκαλέσει φαγούρα.

2. Βάζουμε τα συκαλάκια μας σε μία κατσαρόλα και τα καλύπτουμε με πολύ νερό, μέχρι να τα σκεπάζει. Σ’ αυτή την περίπτωση, τοποθετούμε και ένα πιάτο από πάνω. Από τη στιγμή που θα πάρει μία βράση, αφήνουμε για 5′ – 10′ περίπου. Θα καταλάβουμε ότι έχουν γίνει, όταν τρυπιούνται με το πιρούνι. Προσοχή: Δεν πρέπει να τα παραβράσουμε.

3. Τα σουρώνουμε, τα ξεπλένουμε και τα βάζουμε σε ένα μπολ με κρύο νερό, όπου έχουμε ρίξει και το χυμό από τα 2 λεμόνια. Τα αφήνουμε να σφίξουν για 3-4 ώρες και στη συνέχεια τα σουρώνουμε καλά. Μπορεί να χρειαστεί να «μπήξουμε» ελαφρά λίγο τη σάρκα τους για να φύγει το τυχόν νερό που έχει απομείνει.

4. Σε περίπτωση που χρησιμοποιήσουμε αμύγδαλα (εμείς δεν βάλαμε), τα τοποθετούμε ένα – ένα σε κάθε σύκο (από την κάτω πλευρά) καθώς και ένα γαρύφαλλο.

5. Βάζουμε σε μία κατσαρόλα τη ζάχαρη και το νερό ώστε να γίνει το σιρόπι. Όταν λιώσει η ζάχαρη ρίχνουμε μέσα τα συκαλάκια μας και βράζουμε γύρω στο ένα τέταρτο. Αν χρειαστεί ξαφρίζουμε.

6. Αφού αποσύρουμε από τη φωτιά την κατσαρόλα, τα αφήνουμε εκεί όλη τη νύχτα.

7. Την επομένη, προσθέτουμε το χυμό του λεμονιού (δύο κουταλιές) και ξαναβράζουμε το γλυκό, μέχρι να δέσει το σιρόπι.

8. Ηρθε η ώρα να μπει σε αποστειρωμένα βάζα και το αφήνουμε να κρυώσει. Το συκαλάκι μας είναι έτοιμο.

EXTRA TIPS
Το σιρόπι δεν πρέπει να είναι ούτε πολύ αραιό, ούτε πολύ σφιχτό. Στην πρώτη περίπτωση, μπορεί να μουχλιάσει. Αν συμβεί αυτό, μην πανικοβληθείτε. Πετάξτε τα μουχλιασμένα κομμάτια και ξαναβράστε το προσθέτοντας λίγη ζάχαρη. Στη δεύτερη περίπτωση, μπορεί να ζαχαρώσει. Και εδώ υπάρχει λύση… Το ξαναβράζετε επίσης, αφού προηγουμένως έχετε ρίξει λίγο νερό για να αραιώσει.

EXTRA INFOS
• Πολλοί χρησιμοποιούν γαλαζόπετρα. Η γαλαζόπετρα, την οποία μπορείτε να βρείτε στα φαρμακεία (ποσότητα, όσο ένα σπυρόι φακής) βοηθάει ώστε να σφίξουν τα σύκα και να διατηρηθούν καταπράσινα.

• Επίσης, αρκετοί βάζουν και γλυκόζη. Και αυτό για να μην είναι πικρό το γλυκό και να βράσει σωστά χωρίς να ζαχαρώσει στο τέλος.

• Το μεγάλο… μυστικό είναι τα σύκα που επιλέγουμε να είναι τα πιο μικρά και άγουρα σύκα, από αγριοσυκιές. Τότε πιστέψτε με, όλα θα πάνε καλά.

• Σε περίπτωση που θέλετε να ξεπικρίσετε τα σύκα, τα αφήνετε στο νερό να πάρουν μία βράση, τα στραγγίζετε, προσθέτετε νέο νερό και επαναλαμβάνετε τη διαδικασία 3 φορές. Την τελευταία τα αφήνετε μέχρι να τρυπιούνται με πιρούνι και ακολουθείτε τη διαδικασία κανονικά.

Καλή σας επιτυχία και καλή όρεξη!

Το άρθρο Συκαλάκι: Αγαπημένο γλυκό του κουταλιού (ΦΩΤΟ) εμφανίστηκε πρώτα στο Life Events.

γραψτε το σχολιο σας

σχετικα αρθρα

Λαχταριστή σπιτική κομπόστα βερίκοκο (ΦΩΤΟ)

Εύκολα και ανέξοδα, δεν συγκρίνεται η γεύση και το άρωμά της Αν ξέρατε πόσο απλό είναι να φτιάξετε τις δικές σας κομπόστες φρούτων για να τις απολαμβάνετε... 2 μήνες πριν

Μοναστηριακή πίτσα μαργαρίτα- Εκπληκτική συνταγή!

Φτιάξτε μόνοι σας μοναστηριακή πίτσα μαργαρίτα Μπορεί η Ιταλία να φημίζεται για τα ζυμαρικά και τις πίτσες, αλλά η αλήθεια είναι πως εμείς οι Έλληνες έχουμε πάρει... 4 μήνες πριν

Λαζαράκια: Συνταγή για το Σάββατο του Λαζάρου

Πως να τα φτιάξετε Για την ψυχή του Λάζαρου οι γυναίκες ζύμωνουν ανήμερα το πρωί του Σαββάτου ειδικά κουλουράκια, τα οποία τα ονομάζουν «Λαζαράκια», «Λαζάρηδες» ή... 5 μήνες πριν

Αγιορείτικη συνταγή για τσουρέκια

Θα μοσχομυρίσει όλο το σπίτι Η συνταγή για αγιορείτικα τσουρέκια θα σας ανταμείψει σίγουρα για τον κόπο σας. Τα τσουρέκια είναι ο εξελιγμένος τύπος του πασχαλινού... 5 μήνες πριν

Σπιτικό υγιεινό, νόστιμο και θρεπτικό παστελάκι (ΦΩΤΟ)

Κάνουμε εύκολα το λατρεμένο σνακ με δύο βασικά υλικά Παστελάκι αγαπημένο… Δεν είναι τυχαίο πως το λατρεύουν μικροί και μεγάλοι ενώ αποτελεί κομμάτι της... 5 μήνες πριν

Δείτε ακόμα

Απίθανη σπιτική μαρμελάδα από κορόμηλα του βουνού (ΦΩΤΟ)

ΓΕΥΣΕΙΣ Μία καλοκαιρινή απόλαυση Η συγκεκριμένη συνταγή είναι λίγο πολύ γνωστή, το πιο ενδιαφέρον βέβαια είναι πως τα πολύχρωμα κορόμηλα μπορείτε να τα βρείτε στην φύση.... 2 μήνες πριν

Λαχταριστή σπιτική κομπόστα βερίκοκο (ΦΩΤΟ)

ΓΛΥΚΑ Εύκολα και ανέξοδα, δεν συγκρίνεται η γεύση και το άρωμά της Αν ξέρατε πόσο απλό είναι να φτιάξετε τις δικές σας κομπόστες φρούτων για να τις απολαμβάνετε... 2 μήνες πριν

Πεντανόστιμη μαγειρίτσα φρικασέ στο τραπέζι σας (ΦΩΤΟ)

ΑΝΑΣΤΑΣΗ Σπιτική παράδοση μαγειρεμένη με αγάπη Μετά το βάψιμο των κόκκινων αυγών και τα τσουρέκια, φτάνουμε στο Μ. Σάββατο και την προετοιμασία της παραδοσιακής μαγειρίτσας.... 5 μήνες πριν

Σρι Λάνκα: 310 τα θύματα των επιθέσεων

ΔΙΕΘΝΗ 40 συλλήψεις υπόπτων Στους 310 νεκρούς αυξήθηκε ο απολογισμός των βομβιστικών επιθέσεων σε εκκλησίες και πολυτελή ξενοδοχεία στη Σρι Λάνκα το πρωί της Κυριακής του... 5 μήνες πριν

Λαζαράκια: Συνταγή για το Σάββατο του Λαζάρου

ΓΛΥΚΟ Πως να τα φτιάξετε Για την ψυχή του Λάζαρου οι γυναίκες ζύμωνουν ανήμερα το πρωί του Σαββάτου ειδικά κουλουράκια, τα οποία τα ονομάζουν «Λαζαράκια», «Λαζάρηδες» ή... 5 μήνες πριν

Αγιορείτικη συνταγή για τσουρέκια

ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ Θα μοσχομυρίσει όλο το σπίτι Η συνταγή για αγιορείτικα τσουρέκια θα σας ανταμείψει σίγουρα για τον κόπο σας. Τα τσουρέκια είναι ο εξελιγμένος τύπος του πασχαλινού... 5 μήνες πριν

Σπιτικό υγιεινό, νόστιμο και θρεπτικό παστελάκι (ΦΩΤΟ)

ΓΛΥΚΑ Κάνουμε εύκολα το λατρεμένο σνακ με δύο βασικά υλικά Παστελάκι αγαπημένο… Δεν είναι τυχαίο πως το λατρεύουν μικροί και μεγάλοι ενώ αποτελεί κομμάτι της... 5 μήνες πριν

Μπακαλιάρος σκορδαλιά από το Αγιο Ορος

25Η ΜΑΡΤΙΟΥ Συνταγή για την 25η Μαρτίου Τη Δευτέρα είναι η 25η Μαρτίου και παραδοσιακά το πιάτο που υπάρχει στα σπίτια είναι μπακαλιάρος σκορδαλιά, που πολλοί λατρεύουν. Από το... 6 μήνες πριν

Τρουφάκια… όνειρο, με ταχίνι, μέλι και λικέρ κανέλας (ΦΩΤΟ)

ΓΛΥΚΑ Λαχταριστές μπουκιές σοκολάτας, έτοιμες σε 10 λεπτά Αν θέλετε να βγείτε από τη δύσκολη θέση, σε περίπτωση που «καίγεστε» για κάτι γλυκό ή έχετε απρόσμενους... 7 μήνες πριν

Λεμονάδα με μπαχαρικά: Ο τρόπος για να καταπολεμήσετε το φούσκωμα των γιορτών

ΠΟΤΑ Ανακουφίζει από όλα τα δυσάρεστα συμπτώματα και αναζωογονεί τον οργανισμό Πολύ φαγητό, πολύ ποτό και ένα σώμα… βαρύ, που ταλαιπωρείται από φούσκωμα και όλα τα... 8 μήνες πριν

Υποδεχθείτε το νέο έτος με ένα πανεύκολο και γιορτινό κοκτέιλ!

ΠΟΤΑ Πρόκειται για το ροζ κοκτέιλ σαμπάνιας Η σαμπάνια συνοδεύει τη ζωή μας στις σημαντικές στιγμές… Ειδικά στα ρεβεγιόν Πρωτοχρονιάς έχει την τιμητική της. Για να... 9 μήνες πριν

Βασιλόπιτα: Μια εύκολη συνταγή για όλους

ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ Φτιάξτε μόνοι σας το απόλυτο γλύκισμα της ημέρας Η βασιλόπιτα είναι πεντανόστιμη όταν έχεις το χρόνο να την φτιάξεις στο σπίτι. Όμως υπάρχουν και οι «εύκολες... 9 μήνες πριν

Φτιάχνουμε σπιτικό, ζεστό ρακόμελο

ΠΟΤΑ Ο Guardian το συμπεριλαμβάνει στα 10 καλύτερα ποτά του κόσμου για το χειμώνα «Σtin egia mas»… Με αυτόν τον τίτλο ο Guardian αποθεώνει το ρακόμελο και το... 9 μήνες πριν

Μελομακάρονα: Το μυστικό για το υπέροχο χριστουγεννιάτικο γλύκισμα (ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟ)

Γεύσεις Η παραδοσιακή συνταγή Συγκαταλέγεται στα αγαπημένα και δημοφιλή γλυκίσματα κατά την περίοδο των Χριστουγέννων. Αναφερόμαστε φυσικά στα μελομακάρονα, που δε λείπουν... 9 μήνες πριν

Glühwein: Φτιάχνουμε το απόλυτο χριστουγεννιάτικο ποτό

Γεύσεις Δοκιμάστε κι εσείς την ιδιαίτερη αλλά και εύκολη συνταγή Αποτελεί αγαπημένη συνήθεια την περίοδο των εορτών κυρίως σε χώρες της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης. Η... 9 μήνες πριν

Λιπαριά: Εκλεκτός μεζές από το ψάρι που ζει μόνο στα νερά της Βόλβης (ΦΩΤΟ)

Γεύσεις Μία τοπική σπεσιαλιτέ που μπορείτε να την απολαύσετε παστή ή ψητή Για τους κατοίκους των χωριών που ζουν γύρω από τη λίμνη Βόλβη, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της... 9 μήνες πριν
Επιστροφή στην κορυφή