Παραμένει ανενεργός ο νόμος που ψηφίστηκε τον Δεκέμβριο

Παραμένει ανενεργός ο νόμος που ψηφίστηκε τον Δεκέμβριο

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι κρατήσεις στα καταλύματα τύπου Airbnb συνεχίζονται και το 2017 σαν να μην έχει ψηφιστεί η σχετική διάταξη για τη φορολόγηση των ιδιοκτητών τους, ανέφεραν πηγές κοντά στην εταιρεία, σχολιάζοντας τις τιμές στις οποίες γίνονται. «Δεν έχει υπολογιστεί ο φόρος για να αυξηθούν τα ενοίκια που ζητούν οι ιδιοκτήτες και όλα συνεχίζονται όπως το 2016», μας είπαν χαρακτηριστικά. Την περασμένη Κυριακή, η «Κ» αποκάλυψε ότι η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων δεν έχει προχωρήσει στη δημιουργία του σχετικού μητρώου που προβλεπόταν από νόμο που ψηφίστηκε από τη Βουλή τον Δεκέμβριο του 2016. Σύμφωνα με αυτόν, οι ιδιοκτήτες που νοικιάζουν έως και δύο διαμερίσματα για 90 ημέρες στα αστικά κέντρα και στις τουριστικές περιοχές και για 60 ημέρες στα λιγότερο τουριστικά νησιά, και αντλούν εισόδημα έως και 12.000 ευρώ τον χρόνο, φορολογούνται με έναν συντελεστή 15% (όσο και για τις αστικές μισθώσεις) για τις βραχυπρόθεσμες αυτές ενοικιάσεις.

Καθώς όμως οι κρατήσεις από το Διαδίκτυο γίνονται ήδη από την αρχή του χρόνου για ολόκληρη τη σεζόν, μπορεί στη μία ή την άλλη περίπτωση κάποιος ιδιοκτήτης να έχει «καλύψει» το πλαφόν χωρίς η πολιτεία να έχει καθορίσει τις λεπτομέρειες στους κανόνες του παιχνιδιού. Πηγή του υπουργείου Οικονομικών είπε την περασμένη εβδομάδα στην «Κ» ότι «δεν έχει σημασία πότε θα φτιαχτεί το μητρώο καθώς το εισόδημα θα υπολογιστεί στο τέλος του χρόνου», αλλά άλλη πηγή σημείωσε πως στο υπουργείο υπάρχουν αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα του μέτρου καθώς είναι δυνατόν η εφαρμογή του να οδηγήσει μεγάλο μέρος των ιδιοκτητών στη «μαύρη» αγορά των βραχυπρόθεσμων ενοικιάσεων.

Tέτοιες επιφυλάξεις εκφράζονται και από ανθρώπους του ΣΕΤΕ, που πίεζαν για να φορολογηθούν οι βραχυπρόθεσμες μισθώσεις, αλλά και από τον κ. Γ. Κανελλόπουλο που εκπροσωπεί όσους διαθέτουν ακίνητα για βραχυπρόθεσμες μισθώσεις. Ολοι όμως παραδέχονται ότι η καθυστέρηση στον καθορισμό των λεπτομερειών είναι δυνατόν να οδηγήσει αρκετούς ιδιοκτήτες που θέλουν να είναι νόμιμοι στην παρανομία. Και να πώς: Αν ισχύσουν τελικά τα πλαφόν που είχε καθορίσει ο νομοθέτης με τη ρύθμιση του Δεκεμβρίου (60 ή 90 ημέρες και 12.000 ετήσιο εισόδημα από μισθώσεις), τότε είναι πιθανόν ιδιοκτήτες στους οποίους ήδη έχουν γίνει κρατήσεις για το 2017 να έχουν πλησιάσει, αγγίξει ή ξεπεράσει τα πλαφόν. Ολες οι υπόλοιπες κρατήσεις τους θα είναι «μαύρες», καθώς δεν είναι δυνατόν να είναι οτιδήποτε άλλο. Ταυτόχρονα θα έπρεπε στην τιμή να έχουν συνυπολογίσει τη φορολογική επιβάρυνση μετακυλίοντάς την στους τουρίστες που χρησιμοποιούν τα καταλύματα. Η βραδύτητα με την οποία η πολιτεία σπεύδει να καθορίσει τις λεπτομέρειες των ρυθμίσεων που η ίδια θέσπισε «μας δείχνει ότι μπορεί και να μην ισχύσουν», λέει ένας από τους ιδιοκτήτες μεγάλων ξενοδοχείων στην Αθήνα που επιθυμεί να παραμείνει ανώνυμος. «Πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος απλός, λειτουργικός, που να αντιμετωπίζει το προϊόν της βραχυπρόθεσμης μίσθωσης σαν ένα άλλο προϊόν σε σχέση με το ξενοδοχείο, χωρίς ωστόσο να του παρέχει πλήρη φορολογική απαλλαγή όπως συμβαίνει σήμερα».

Στο υπουργείο Τουρισμού πάντως θεωρούν ότι η δική τους συμβολή στον σχεδιασμό της ρύθμισης έχει εξαντληθεί και ότι πλέον το θέμα βρίσκεται αποκλειστικά στα χέρια του υπουργείου Οικονομικών που πρέπει να σχεδιάσει την εφαρμογή της τεχνικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή