Κοτόπουλο με χόρτα φρικασέ

Κοτόπουλο με χόρτα φρικασέ

Ένα πεντανόστιμο φρικασέ με ζουμερό κοτόπουλο, χόρτα του βουνού και σάλτσα αυγολέμονο. Μια απλή συνταγή του Χρ. Πέσκια όπου τα άγρια χόρτα του βουνού συνδυάζονται ιδανικά με το κοτόπουλο και αναπόφευκτα αυτό το πιάτο γίνεται ένας γαστρονομικός πειρασμός. Ένα υπέροχο, γευστικότατο, χορταστικό και υγιεινό πιάτο ιδανικό για το καθημερινό, οικογενειακό τραπέζι και όχι μόνο. Δοκιμάστε το!

Υλικά συνταγής

  • 1 κιλό άγρια χόρτα του βουνού (ραδίκια και τσουκνίδες)
  • 2 φιλέτα στήθους κοτόπουλου
  • 2 μπούτια κοτόπουλου 
  • 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 3-4 φρέσκα κρεμμυδάκια, κομμένα σε μικρές ροδέλες
  • 1 σκελίδα σκόρδο, ολόκληρη
  • 100ml κρασί λευκό
  • 200ml ζωμό κότας
  • ½ ματσάκι μάραθο ψιλοκομμένο
  • 1 ματσάκι μυρώνια ψιλοκομμένα
  • 4 κρόκους αβγών
  • 1½ λεμονιού το χυμό (αυξομειώστε τη ποσότητα ανάλογα με τις προτιμήσεις σας)
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • 80ml ελαιόλαδο

Εκτέλεση συνταγής

  1. Καθαρίζετε τα χόρτα, τα πλένετε καλά, τα κόβετε σε σχετικά μεγάλα κομμάτια και τα βάζετε σε σουρωτήρι. Ψιλοκόβετε τα κρεμμύδια και τα μυρωδικά. Αλατίζετε το κοτόπουλο απ” όλες τις πλευρές. Τα αφήνετε όλα στην άκρη χωριστά μέχρι να τα χρειαστείτε.
  2. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ρίχνετε το ελαιόλαδο, το ζεσταίνετε καλά σε δυνατή φωτιά και σοτάρετε τα κομμάτια του κοτόπουλου για 8-10 λ περίπου ή μέχρι να ροδοκοκκινίσουν απ” όλες τις πλευρές. Προσθέτετε το κρεμμύδια, ξερό και χλωρά, και το σκόρδο και συνεχίζετε το σοτάρισμα για 1 λ επιπλέον.
  3. Στη συνέχεια ρίχνετε το κρασί και το ζωμό κότας, σκεπάζετε τη κατσαρόλα με το καπάκι της, μειώνετε τη φωτιά σε μέτρια προς χαμηλή και σιγοβράζετε το κοτόπουλο για 15 λ. Μετά τα 15 λ βρασίματος αφαιρείτε με τσιμπίδα ή τρυπητή κουτάλα τα στήθη από τη κατσαρόλα, τα αφήνετε σε μεγάλο μπολ και τα αφήνετε στην άκρη σκεπασμένα.
  4. Συνεχίζετε να σιγοβράζετε τα μπούτια, με σκεπασμένη κατσαρόλα, για άλλα 30-35 λ. Τα τελευταία 10 λ του μαγειρέματος προσθέτετε τα άγρια χόρτα, ανακινείτε τη κατσαρόλα και συνεχίζετε το βράσιμο. Αν το φαγητό έχει πολλά ζουμιά, ξεσκεπάζετε το σκεύος, γιατί στο τέλος δεν πρέπει να μείνουν πολλά υγρά.
  5. Για το αυγολέμονο: Παράλληλα σε ένα µπολ χτυπάτε με σύρμα τους κρόκους µε το χυµό λεµονιού μέχρι να αφρατέψουν. Αποσύρετε τη κατσαρόλα από τη φωτιά και ξαναβάζετε µέσα και τα στήθη κοτόπουλου. Ρίχνετε σταδιακά λίγο από το ζεστό ζωµό του φαγητού μέσα στο αυγολέµονο, χτυπώντας διαρκώς, ώστε να πάρουν θερµοκρασία τα αυγά και να µη “κόψει”.
  6. Όταν η βάση του μπολ με το αυγολέμονο ζεσταθεί καλά τότε είναι έτοιμο να το ρίξετε στη κατσαρόλα. Το αδειάζετε στην κατσαρόλα και προσθέστε τα µυρώνια, το µάραθο, αλάτι και πιπέρι. Ανακινείτε τη κατσαρόλα να πάει παντού το αυγολέµονο και τα µυρωδικά και σερβίρετε. 

Tips:Εναλλακτικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε διάφορα χορταρικά και μυρωδικά, όπως μαρούλι, αντίδια, σπανάκι, άνηθο κ.λπ. 

Επίσης μη ξεχνάτε να ρίχνετε σταδιακά λίγο από το ζωμό του φαγητού στο αυγολέμονο γιατί αν το ρίξετε κατευθείαν μέσα στην κατσαρόλα θα “κόψει” το αυγολέμονο.

Πηγή